El Santander augmenta en 90.000 milions la seua capacitat creditÃcia
BotÃn ha anunciat que el grup revisarà el seu pla estratègic després de la crisi del coronavirus
Arran de la crisi sanitària , el BCE va emetre el 27 de març de 2020 una recomanació en la qual insta a les entitats financeres que, donada la incertesa econòmica derivada de la crisi del COVID-19, tracten de preservar el màxim de capital possible. La presidenta de Santander ha assegurat, aquest divendres durant la Junta General d'Accionistes, que el consell d'administració comparteix aqueixa visió i, per això, el Grup ha acordat cancel·lar el dividend a compte amb càrrec al present exercici i posposar la decisió sobre dividends amb càrrec a 2020 fins a tindre major visibilitat sobre el potencial impacte d'aquesta crisi.
Després d'aquesta recomanació del BCE, que insta a preservar capital cancel·lant els dividends amb càrrec als resultats de 2019 i 2020, el consell ha decidit cancel·lar la política de dividends per a 2020. Amb això, Santander té la capacitat de concedir 60.000 milions d'euros addicionals en crèdits.
Així mateix, el consell va decidir aquest dijous, en línia amb la recomanació del BCE, suspendre el pagament del dividend complementari de 2019 i celebrar una nova junta d'accionistes, previsiblement a l'octubre de 2020, en la qual depenent de la situació es podria plantejar un pagament als accionistes si les incerteses amb motiu del *coronavirus s'han resolt.
“Sóc conscient que, per a molts milers de persones que valoren de manera especial el dividend, això no és una bona notícia i pot suposar major pressió financera en un moment ja de per si mateix dolent. El consell i jo mateixa hem de considerar, en prendre aquest tipus de decisions, l'interés general de tots els accionistes, però també de la societat en el seu conjunt, i actuar vetlant per la sostenibilitat del Grup i les indicacions del supervisor”, ha explicat. I va afegir: “Fent costat a les empreses i a les famílies ara, ajudarem l'economia a recuperar-se més ràpid, a les persones a tornar als seus treballs i a generar el creixement que impulsarà el nostre negoci i generarà retorns als nostres accionistes en el futur.”
Quant al capital, la presidenta de Santander ha mostrat la seua confiança que la ràtio de capital de màxima qualitat del primer trimestre estiga en línia amb el tancament de 2019, incloent l'impacte de les operacions inorgàniques tancades en el trimestre. Respecte a la resta d'objectius fixats en el *Investor *Day de 2019, ha assenyalat que es revisaran una vegada es buiden els dubtes i s'estabilitze la situació.
“Les empreses som part de la solució”
Ana Botín ha repassat en el seu discurs algunes de les iniciatives posades en marxa pel Grup a nivell mundial per a donar resposta al desafiament del COVID-19. Pel que fa als empleats, ha destacat que la inversió en tecnologia dels últims anys ha permés que més de 100.000 treballadors desenvolupen la seua activitat des de casa, assegurant la continuïtat operativa i de negoci del banc. Així mateix, als països més afectats, com Espanya, el banc ha tancat temporalment una part significativa de la seua xarxa d'oficines per a minimitzar l'exposició dels empleats sense deixar d'atendre els clients. Botí va dir: “Tots tenim una responsabilitat individual en aquesta crisi: des de com vivim fins a com ens relacionem amb els altres i com podem ajudar. I les empreses som part de la solució”, ha destacat la màxima executiva de Santander.
A més, Botín ha recordat que el banc s'ha compromés a no fer cap expedient de regulació d'ocupació a Espanya i altres països: “Perquè és essencial que els que puguem fer-ho, mantinguem ara l'ocupació perquè les persones que treballen en el banc puguen comptar amb el seu sou per a superar la crisi i ajudar als que tenen a prop. Per a eixir de la crisi econòmica, necessitem empresaris que invertisquen i creen llocs de treball”.
També s'ha referit a la creació del fons d'ajuda denominat ‘Junts’, que estarà dotat amb almenys 25 milions d'euros i que es destinarà a comprar i donar equipament i material sanitari i ajudar així a contindre l'expansió del virus. La dotació inicial d'aquest fons prové de la retallada de la retribució de l'equip directiu i el consell del banc i es complementarà amb aportacions voluntàries de la resta d'empleats.
Botín ha reivindicat el paper de Santander per a ajudar als col·lectius més colpejats per aquesta crisi als països on el banc està present. “Tenim la responsabilitat de fer tot el possible per a fer costat als nostres clients, particulars i empreses”, ha recordat.
Sobre la celebració de la junta d'accionistes amb assistència en remot, Botín va dir: “En 2005, Banesto va ser una de les primeres empreses espanyoles a permetre no sols la delegació i el vot electrònic, sinó l'assistència online dels accionistes amb ple exercici dels seus drets. Hui, a Banc Santander tenim uns estatuts i una normativa que ens permet continuar reunint-nos fins i tot en moments de crisis com aquest. La celebració d'aquesta junta és una altra mostra que estàvem preparats per a continuar treballant al servei de la societat fins i tot en circumstàncies com aquestes”.
Resultats 2019
En la seua intervenció, Ana Botín ha repassat els resultats de 2019, que han permés al Grup generar creixement, rendibilitat i fortalesa, desenvolupant l'activitat d'una forma responsable. Així, ha recordat que, en el conjunt de l'exercici, Santander va augmentar un 9% el nombre de clients vinculats i un 15% el de digitals, mentre que els ingressos van aconseguir el rècord de 49.494 milions d'euros. També va incidir en la millora de la rendibilitat i el control de costos, que ha permés a Santander tancar l'any com un dels bancs més eficients entre els seus comparables. “Com a resultat, hem aconseguit un creixement interanual del benefici ordinari atribuït del 3%, superant els 8.200 milions d'euros, i un rendiment ordinari sobre el capital tangible del 11,8%, entre els millors del nostre sector”, ha destacat Botí.
La sòlida posició de capital, al cap d'un any rècord en generació orgànica i va aconseguir el 11,65% al final de 2019, la qual cosa “ens proporciona un buffer (matalàs) sobre els requeriments reguladors que és crític per a afrontar la crisi actual”, ha subratllat la presidenta de l'entitat, per a qui Santander ha demostrat que “fer negoci de la manera correcta, responsable, funciona”.
Entre altres focus estratègics, la presidenta de Banc Santander ha esmentat l'objectiu de ser una companyia més diversa, en la qual el 30% dels seus directius siguen dones l'any 2025. També s'ha referit a l'obtenció, en 2019, del segell de banc més sostenible del món, segons el Dow Jones Sustainability Index, i ha recordat que Santander continuarà tenint com a prioritat la lluita contra el canvi climàtic, per al que exercirà un paper clau en la mobilització de fons que ajuden en la transició cap a una economia més sostenible.
La presidenta de Santander ha anticipat en el seu discurs que els resultats ordinaris del primer trimestre estaran en línia amb el primer trimestre de l'exercici anterior, amb un impacte molt marginal per la situació derivada del *coronavirus en els primers tres mesos de l'any. Botí ha avançat que la producció mitjana diària de crèdits al març ha crescut un 16% comparat amb el mes de febrer, “la qual cosa demostra que ja estem fent costat als nostres clients”.
“Una cosa és clara: estem fent el màxim esforç i la nostra prioritat és complir el compromís de Santander de fer costat als nostres equips, clients i societat en aquests moments tan complicats. I això està en l'interés de tots els nostres accionistes”, ha recalcat.