La sanitat valenciana farà fixos a 9.205 interins
La Conselleria ha publicat els requisits del procés
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública publica aquest dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució de 16 desembre de 2022 per la qual es regulen les mesures necessàries per a l'execució i el desenvolupament del procés d'estabilització del personal interí que treballa en la Sanitat valenciana, derivat de la Llei 20/2021 de 28 de desembre. El text complet d'aquest procediment, que permetrà la consolidació de 9.205 treballadors, es pot consultar en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat.
Tal com estableix la Llei 20/2021, es duran a terme dos tipus de processos selectius. D'una banda, el concurs oposició (9.171 places) per a aquelles places de naturalesa estructural ocupades de manera temporal o ininterrompudament en els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2020.
D'altra banda (34 places), el procés d'estabilització d'ocupació temporal de llarga duració sistemàticament de concurs per a places ocupades de manera ininterrompuda amb anterioritat a l'1 de gener de 2016, o estigueren sent ocupades de manera temporal des de la mateixa data.
Una vegada resolts aquests processos, que han d'estar finalitzats abans del 31 de desembre de 2024, un total de 9.205 persones accediran a una plaça fixa en el Sistema Valencià de Salut. Del total, es convoquen 8.950 places estatutàries i 221 llocs de funcionaris de gestió sanitària per concurs de mèrits. Les altres 27 places estatutàries i 7 llocs de funcionaris de gestió sanitària es convoquen pel sistema de concurs oposició.
El reglament regula el nomenament de tribunals, els criteris generals de les convocatòries, els terminis dels tràmits, els barems aplicables, així com les fórmules de desempat i adjudicació de places, entre altres aspectes.
Ponderació de l'experiència i del temps treballat en pandèmia
Respecte a la baremació, s'ha resolt ponderar amb fins a 70 punts sobre 100 els serveis prestats. Els 30 punts restants es consideraran altres mèrits i s'atorgaran per la superació, sense plaça, d'anteriors processos selectius de la mateixa categoria convocats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, pel valencià i per altres activitats formatives.
Respecte a l'experiència, es recompensarà el temps treballat durant la pandèmia donada la importància que ha tingut el personal del sistema de salut en aquesta etapa. Per a això, els mesos treballats de 14 de març de 2020 a 20 de juny de 2020, i el període de 25 d'octubre de 2020 a 8 de maig de 2021 es valorarà el doble del que s'estableix.
En el cas del valencià, la puntuació màxima és de 15 punts, la superació de la fase d'oposició d'un procés selectiu de la mateixa categoria en els últims deu anys anteriors són 5 punts, i la formació fins a un màxim de 15 punts.
En aquest últim apartat, el d'altres activitats formatives, puntuaran cursos inclosos en plans de formació, titulacions acadèmiques oficials diferents a les requerides en el procés d'estabilització, graus universitaris, màsters universitaris oficials, altres especialitats i el doctorat -amb un màxim de 15 punts-, tot això dins de la mateixa classificació estatutària que la categoria convocada.
A més, per a agilitzar els processos de valoració dels mèrits i facilitar la presentació de la documentació justificativa, per primera vegada, l'Administració puntuarà d'ofici els serveis prestats en centres sanitaris públics directament gestionats, el valencià, les restants titulacions oficials i els cursos realitzats a l'Escola Valenciana de la Salut des de l'any 2010.
Ferm compromís amb la reducció de la temporalitat
Aquestes mesures s'alineen amb les recomanacions aprovades per unanimitat entre totes les comunitats autònomes en el si del Ple de la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut el 21 d'octubre de 2022.
Un procés excepcional d'estabilització amb el qual la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en particular, i la Generalitat en general, estan fermament compromeses. Quan concloga, a 31 de desembre de 2024, l'objectiu és que hagen aconseguit consolidar una ocupació fixa els 9.205 treballadors que des de fa anys es troben en situació temporal en l'administració sanitària.
La consecució d'aquesta meta revertirà la situació que ha patit aquest personal des de fa anys per la imposició de la taxa de reposició zero dels exercicis 2012 al 2015, que va impossibilitar incorporar les places que en aqueixos moments s'estaven ocupant en règim d'interinitat a les corresponents ofertes d'ocupació pública.
Processos selectius de 2017, 2018 i 2019
Aquest procés d'estabilització de l'ocupació i reducció de la temporalitat discorre en paral·lel als procediments per concurs oposició (OPE) que s'estan celebrant per a cobrir més de 11.800 places.
En concret, són més de 110 convocatòries corresponents a les OPE dels anys 2017, 2018 i estabilització de 2019 els exàmens de la qual van ser retardats a causa de la pandèmia per coronavirus i es van reprendre al març de 2022. Els primers exàmens van començar llavors i està previst que els últims siguen en el primer trimestre de 2023. A això se sumen les 4.789 places ja consolidades amb les OPE dels últims anys.