elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat detecta més de 13.000 casos de violència de gènere en la Comunitat Valenciana

Sanitat detecta més de 13.000 casos de violència de gènere en la Comunitat Valenciana
  • Violència psicològica, agressions físiques i violència sexual són els supòsits majoritaris

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat 13.130 casos de violència de gènere a través del programa de garbellat de detecció contra la violència de gènere que es va implantar de forma pilot en diversos departaments en 2013 i es va generalitzar a tots en 2015. Les dades es donen a conéixer amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que es commemora cada 25 de novembre.

“La violència masclista no té cabuda en la nostra societat; és una xacra que hem de combatre des de totes les esferes. En l'entorn sanitari, comptem amb una eina que s'ha revelat d'allò més efectiva: el garbellat de detecció contra la violència de gènere. Des de la seua posada en marxa, més de 530.000 dones han participat en les entrevistes que es realitzen en els centres d'atenció primària i urgències hospitalàries, amb un 2,5% de casos positius”, detalla el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

En el que portem d'any, els registres provisionals indiquen que s'han realitzat un total de 48.335 garbellats i s'han emplenat 4.150 informes mèdics de presumpta violència de gènere en la Comunitat Valenciana. Per províncies, són 25.970 garbellats a Alacant, 18.413 a València i els 3.952 restants a la província de Castelló.

Aquests garbellats han permés aflorar 1.194 casos de violència de gènere (522 a Alacant, 537 a València i 135 a Castelló). Es tracta de xifres similars a les d'abans de la pandèmia, en 2019, quan es va registrar un total de 1.422 casos positius de violència de gènere.

Per tipus de maltractament, en el que portem d'any, hi ha hagut 1.145 casos de violència psicològica, 591 agressions físiques i 187 de violència sexual (la suma supera els 1.194 casos perquè hi ha ocasions en què una mateixa pacient és víctima de diversos tipus de violència).

La Comunitat Valenciana compta amb un Protocol d'Atenció a la Violència de Gènere i diverses guies d'actuació per a orientar als i les professionals del sistema sanitari a l'hora de detectar activament els casos sospitosos, intervindre en ells i fer-los seguiment (protocol d'atenció sanitària a víctimes de violència de gènere en els serveis d'urgència o el protocol d'atenció a les agressions sexuals, entre altres).

“La dona espera en una sala separada perquè puga estar tranquil·la i, en menys de 30 minuts, passa per triatge. Si fa falta explorar-la, l'acompanyem fins a la consulta i, a més de la valoració física, entra en el Sistema d'Informació Violència de Gènere/Domèstica. En aquesta aplicació hi ha un qüestionari de valoració de risc. Si la puntuació és alta, cridem a les forces de seguretat, si no estan ja amb la dona, i es gestionen els recursos necessaris, per exemple un Centre Dona 24 hores. A més, sempre fem una interconsulta amb Treball Social per al seguiment dels casos”, explica Elena Martínez Morcillo, metgessa adjunta en el Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

En aquest sentit, com avança Martínez Morcillo, el circuit sanitari es complementa i coordina amb altres agents intervinents i serveis especialitzats (no sols Treball Social o els Centres Dona 24 hores sinó també l'Oficina d'Assistència a la Víctima del Delicte, els jutjats de violència de gènere i les Forces i Cossos de Seguretat, entre altres).

A més, un eix fonamental en l'abordatge de la violència contra les dones és la formació i sensibilització del personal sanitari. En aquest sentit, a través de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES), adscrita a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, s'imparteix formació especialitzada, i ja han participat més de 17.000 professionals.

“En els cursos es detallen, entre altres continguts, els signes davant els quals cal estar alerta: nerviosisme, com es comporta la parella de la possible víctima, lesions físiques, indicadors gineco-obstètrics…”, indica Martínez Morcillo.

Pujar