Els sanitaris es pregunten “fins quan seguirem amb la sanitat agonitzant?”
Alerten que el desbordament de l'atenció sanitària continua sense treva
El Sindicat de Facultatius i Professionals de Sanitat Pública (SIMAP) es pregunta si “té sentit que les autoritats governamentals i sanitàries segueixin amb la política d'inhibició davant la situació de la pandèmia i, sobretot, davant la situació del sistema sanitari”.
Assenyalen que "ni la vacunació, ni la tercera dosi, ni els certificats COVID, ni les proves d'antígens, ni la responsabilitat individual estan aconseguint aturar el volum de contagis i d'assistències", i afegeixen que "tampoc sabem, ni sabrem, la realitat de les proporcions de contagi atès que s'han trencat els protocols de detecció i registre per desbordament de l'atenció sanitària”.
Des del SIMAP avancen que “els ciutadans haurien de saber què significa la situació sanitària i el seu desbordament, més enllà dels problemes ocasionats per la pròpia infecció per coronavirus i les conseqüències a curt, mitjà i llarg termini sobre la salut de la població”.
El sindicat informa que “els responsables sanitaris no tenen perspectiva en l'anàlisi, ja que no exigeixen els que tenen el poder executiu que prenguin les mesures necessàries per aturar aquest desbordament. Avui s'han tornat a batre el rècord de contagis i sembla que els és igual. Ja vindrà després el recompte de damnificats i víctimes entre els professionals, i les seqüeles que es prolongaran en el temps. Però ha de ser important conservar les expectatives electorals i la “fantasia” de normalitat social”.
“La sensació d'impotència creix per la comprovació, dia rere dia, que, encara que els professionals s'esforcin sense descans, la feina no s'acaba mai... i la por de contagiar-se…i contagiar” destaquen els sanitaris.
D'altra banda, alerten que "ja es comença a protestar més enllà dels centres i les baixes del personal continuen incrementant-se, les ganes d'abandonar la feina segueixen creixent".
Reclamen personal, informació i seguretat i es pregunten “fins quan se seguirà així, amb la població vivint gairebé amb normalitat i la sanitat agonitzant?”
Finalment han traslladat els nou punts sobre Atenció Primària que van presentar davant la Conselleria de Sanitat, entre els quals destaquen l'optimització dels recursos i mòduls COVID, la descentralització de l'activitat de rastreig COVID dels centres de salut, el reforç dels centres de Atenció Primària, Urgències, hospitalització i UCIs, Salut Pública amb categories professionals sanitàries i no sanitàries o la contractació de personal de seguretat als centres assistencials.
A més, també han sol·licitat la creació de noves places en Documentació i Administració Sanitària el treball específic de les quals assumeixen facultatius i infermeria, que han vist augmentades sense sentit les càrregues burocràtiques, alliberant de càrregues de treball i responsabilitats el personal auxiliar administratiu i zeladors de funcions que li han imposat i que no corresponen al nomenament.