elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Salomé Pradas anuncia inversions en les zones marítimes de Benicarló, Borriana, Peníscola, Cullera, Santa Pola, Dénia i El Campello

Salomé Pradas anuncia inversions en les zones marítimes de Benicarló, Borriana, Peníscola, Cullera, Santa Pola, Dénia i El Campello
  • La consellera de Medi Ambient presenta uns pressupostos realistes per a la protecció del medi ambient, assegurar l'arribada de l'aigua i generar desenvolupament econòmic i social

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que els comptes del seu departament per a 2024 “són realistes per a la protecció del medi ambient, assegurar l'arribada d'aigua i generar desenvolupament econòmic i social”. Pradas, que ha comparegut en Les Corts Valencianes per a presentar els pressupostos de la seua Conselleria, ha assenyalat que els comptes de 2024 “són el reflex del compromís amb el futur i el desenvolupament d'aquesta terra i amb els ciutadans que viuen en ella".

Durant la seua intervenció, Pradas ha explicat que el pressupost de la seua Conselleria ascendeix a 633 milions d'euros, “una xifra que representa un ajust del 33,9% derivat de la fi dels fons europeus MRR, que en 2023 van aconseguir els 100 milions i, els 200 milions del conveni amb el Ministeri de Transport i que aquesta Conselleria ja ha tornat a reclamar, encara que sense resposta”.

En el capítol de Medi Ambient, ha indicat que les partides “busquen cuidar els parcs, reserves i espais naturals, preservar la massa forestal tutelant la seua cura, potenciar la conservació de la fauna i la flora”.

En aquesta àrea, Pradas ha ressaltat una línia de 21 milions per a gestió forestal i les inversions directes de 1,18 milions per a millorar la recàrrega del nivell d'aigua de l’Albufera. En aquest capítol, també ha destacat la creació de la Subdirecció General de Caça amb la qual -ha continuat- “desenvoluparem projectes importants com el Pla de Control de Senglars, al qual destinarem 200.000 euros i que desenvoluparem en coordinació amb la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana”.

En el capítol de qualitat i educació ambiental, la consellera ha anunciat inversions en noves infraestructures i obres de restauració ambiental que ascendeixen a més de 7,2 milions d'euros, a més una partida de 650.000 euros per a inversions associades a la Xarxa Valenciana de Vigilància i control de la contaminació atmosfèrica.

L'àrea d'Urbanisme comptarà en 2024 amb 32,9 milions per als programes d'urbanisme i ordenació del territori i paisatge. “Es reflecteix una inversió real de 13,14 milions, un increment de més del 500% que es justifica en l'impuls de diversos Projectes Estratègics. “Amb aquesta partida complim amb el nostre compromís de fer la nostra terra més competitiva i atractiva” ha ressaltat.

Aigua: Increment del 5%

La responsable de Medi Ambient ha assenyalat que “la Generalitat “complirà amb el seu compromís que aquesta serà la legislatura de l'aigua. En aquest sentit, ha indicat que els comptes asseguraran “una defensa ferma de l'aigua, així com les infraestructures hídriques necessàries”.

Pradas ha detallat que la direcció general d'Aigua compta amb un pressupost de 29,2 milions en projectes que van, des de la d'una política activa enfront del canvi climàtic, en línia amb els objectius de sostenibilitat incrementant la disponibilitat de recursos hídrics fins a l'execució d'obres “oblidades” durant anys. “Donarem solució immediata a les deficiències en sistemes de sanejament o afecten la protecció del litoral”, ha afegit.

En aquest capítol, ha criticat que en 2023, el Botànic va pressupostar 20,3 milions d'inversió, dels quals va executar tan sols 1,35 milions, és a dir el 6,65%. També ha afegit que la inversió en “noves infraestructures de sanejament i depuració d'aigües residuals” quadruplicarà la despesa real d'execució de 2023 i en el cas de noves infraestructures de proveïment “duplica la despesa real d'execució de l'actual exercici”.

Infraestructures i projectes urbans: 20 milions més de fons propis

La consellera ha avançat que el programa de noves infraestructures de carreteres “reflecteix la redefinició i nova estratègia en les actuacions en la infraestructura viària”. Segons ha explicat, “la inversió en 2024 és conforme i realista als objectius que es poden escometre i que es corresponen amb l'estudi i redacció dels projectes de les noves infraestructures, treballant de mode sòlid, eficient i sense improvisacions”. En aquest capítol, ha subratllat que l'aportació de fons propis de la Generalitat per a inversions reals en infraestructures s'incrementa en 20 milions d'euros, un 20% més que en 2023.

Entre les actuacions que es contemplen, Pradas ha citat els “grans eixos transversals per a potenciar l'economia productiva”. A la província de Castelló, l'eix de la Ceràmica, a la província de València l'eix de la CV-60, connectant les comarques centrals amb la costa, i a la província d'Alacant el corredor de la CV-95 Oriola-Torrevella. Els comptes relejan altres projectes com les àrees de descans per a transportistes.

Els comptes – ha agregat- “permetran millorar la capacitat i la seguretat viària dels accessos a les nostres costes, com els de Peníscola o Xàbia, i a punts de l'interior, com Morella”. Uns altres dels projectes consignats són la millora de la seguretat viària mitjançant l'eliminació de travessies en carreteres com la CV-50 en Tavernes de Valldigna, o la CV-190 a Figueroles.

La Ronda Oest de Castelló, la Ronda Sud d'Elx o la generació d'infraestructures metropolitanes, com és el Bulevard de la Plana i la prolongació del TRAM a Benicàssim són uns altres dels projectes que la consellera ha posat en valor.

Transport i logística

Salomé Pradas ha indicat que el seu departament treballa per a consolidar “una mobilitat universal, més equilibrada, efectiva, segura i respectuosa amb l'entorn”. En aquest capítol ha citat la culminació de la Línia 10 de València.

En el cas d'Alacant, la prolongació del TRAM i es conveniará amb la ciutat d'Elx l'arribada del TRAM.

Finalment, cal assenyalar que els pressupostos contemplen una aportació de 13,5 milions a Adif Alta Velocitat per a l'execució del canal d'accés a l'estació central de València.

Costes, ports i aeroports

Salomé Pradas ha relatat que les inversions reals de la direcció general de Costes, Ports i Aeroports ascendeixen a 11 milions, 400.000 euros més que en el 2023. “La nostra acció en aquest àmbit se centrarà en actuar especialment en entorns costaners degradats que meresquen una posada en valor dels seus valors naturals”, ha assenyalat. A Castelló l'obra més important que es reflecteix en els comptes serà la del passeig per als vianants a Benicarló (1,8 milions), les millores port-ciutat a Borriana (764.000 euros) i les actuacions de millora en el Port de Peníscola (550.000 euros).

A València, destaquen actuacions en el port de Cullera (381.000 euros), mentre que, a Alacant, s'abordaran accions a Santa Pola (1,4 milions en inversions port-ciutat); Dénia (connexió port-ciutat) i El Campello (570.000 euros) en el qual destaca la renovació de la Llotja.

Respecte a l'aeroport de Castelló, Salomé Pradas ha agregat que “tractarem la ZAC com a projecte estratègic i de manera transversal i que ningú dubte, que un govern del partit que va crear l'aeroport de Castelló, malgrat totes les traves i burles que van generar en el seu moment els socialistes, garantirà no sols la supervivència de l'aeroport, sinó el seu creixement tant en activitat com eficiència”.

Pujar