La setmana vinent s'obri el procés dels Pressupostos Participatius d'Inversions municipals per a 2026
Es podran fer aportacions a la primera fase de presentació de propostes i projectes des del 15 d'abril fins al 31 de maig
L'Ajuntament de Sagunt, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, obrirà dimarts que ve, 15 d'abril, la primera fase dels Pressupostos Participatius d'Inversions per a l'exercici 2026 amb la recepció de propostes i projectes, que estarà oberta fins al 31 de maig.
El Consistori destinarà, en principi, 500.000 euros a esta iniciativa que es va desenvolupar per primera vegada l'any passat amb càrrec al present exercici i que, donat el bon acolliment de l'anterior convocatòria s'ha decidit repetir, si bé es podria incrementar la dotació en cas que hi haguera excedent en altres partides.
Podran presentar les seues propostes i projectes d'inversió, amb un màxim de tres, les persones majors de 16 anys que figuren empadronades en el municipi abans del 15 de març d'enguany, així com qualsevol organització que estiga donada d'alta en el Registre Municipal d'Associacions. El registre de les aportacions haurà de formalitzar-se a través del portal participa.sagunto.es.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, junt a la regidora de Participació Ciutadana, María Rubio, i al regidor d'Hisenda, Toni Iborra, han presentat este dijous les regles de la convocatòria d'enguany, així com tots els seus detalls.
L'alcalde de Sagunt ha destacat que n'hi ha moltíssimes "sinergies positives" al voltant de tot este projecte: "Hi ha una part de formació didàctica respecte al que implica prendre decisions públiques com el fet de tindre un pressupost limitat amb el qual has de prioritzar entre les propostes". Darío Moreno ha afegit que la primera edició d'esta iniciativa va ser molt positiva: "Més de mil persones van participar, una dada que demostra que la ciutadania té interés en el que fem".
La regidora de Participació Ciutadana ha animat a la societat al fet que participe en esta iniciativa que és una manera d'acostar l'administració pública a la ciutadania: "Este tipus de projectes no tenen cap sentit si el veïnat no s'involucra perquè justament el que volem és saber les seues opinions, les seues necessitats i les seues inquietuds". María Rubio també ha agraït la implicació de la ciutadania en la primera edició d'este projecte.
El regidor d'Hisenda ha afegit que el sistema de votació és molt similar al que es va implementar l'any passat i que la quantia destinada als Pressupostos Participatius d'Inversions municipals per a 2026 és de 500.000 euros.
Es busca que els projectes que es presenten redunden en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania del municipi, és a dir, que pensen en el bé comú, en la millora de l'espai públic, en la solidaritat i en la convivència, tenint en compte les necessitats dels barris. En este sentit cal puntualitzar que les inversions no són activitats com a programes culturals o festes, ni servicis com a neteja, personal ni tampoc subvencions, sinó que es tracta de tot allò que l'Ajuntament de Sagunt puga construir o adquirir i que és perdurable en el temps com a equipaments, infraestructures o millora dels espais públics.
Per això, les propostes hauran de complir una sèrie de requisits, entre els quals destaquen: ser de competència i àmbit municipal, ser clares i comprensibles, viables tècnica i jurídicament, que la seua execució es puga iniciar en 2026, sostenibilitat econòmica i ambiental, així com que siguen coherents amb l'orientació i els usos funcionals dels equipaments.
D'igual mode, les propostes no poden tractar-se d'adquisicions de material no inventariable, ni d'infraestructures que no siguen competència del Consistori. Per a la seua execució no ha de ser necessària la implicació d'altres administracions públiques. I tampoc poden ser contràries a polítiques, programes, plans o projectes urbanístics aprovats, així com convenis firmats per l'Ajuntament. Òbviament, tampoc poden anar en contra dels drets fonamentals, les llibertats individuals i col·lectives, els valors democràtics ni els Drets Humans, entre altres exigències.
A més, hauran d'atendre els criteris tècnics de viabilitat i els límits econòmics disponibles. En relació amb este punt, el pressupost que requerisca cada actuació no haurà de superar la quarta part de la dotació total destinada als Pressupostos Participatius d'Inversions. Igualment, no han d'estar previstes i pressupostades ja per l'Ajuntament per al mateix exercici pressupostari.
Fases posteriors
Una vegada concloga la primera fase, de presentació de propostes, s'iniciarà la segona, en la qual del 10 de juny al 10 de setembre s'estudiarà la viabilitat dels projectes presentats per part del personal tècnic de l'Ajuntament de Sagunt. Inicialment, serà des de la mateixa Regidoria de Participació Ciutadana des d'on es validaran i publicaran en la plataforma aquelles que complisquen els requisits, i estes passaran a un nou procés en què s'estudiaran per part dels servicis de les àrees implicades en cada cas, després de la qual cosa emetran un informe sobre la seua viabilitat tècnica, jurídica i pressupostària.
Després de ser validades serà el moment de la votació de la ciutadania, en la qual podran prendre part totes les persones majors de 16 anys que s'hagen empadronat en el municipi abans del 15 d'agost. El procés estarà obert dues setmanes, del 15 al 30 de setembre, i aquelles veïnes i veïns que desitgen participar en el sufragi hauran de registrar-se en la plataforma web.
En la votació es podran seleccionar tantes opcions com es vulga fins a esgotar el pressupost, per tant no hi haurà més límit de propostes per persona que aquell que permeta la dotació pressupostària destinada a la iniciativa (inicialment 500.000 euros). Tampoc serà necessari emprar-ho per complet, és a dir, que es pot votar per una única opció.
Segona convocatòria
La convocatòria dels segons Pressupost Participatius d'Inversions municipals part del compromís de l'Ajuntament de Sagunt d'incrementar la col·laboració i la participació de la ciutadania en la presa de decisions sobre la gestió de la ciutat. Este procés d'implicació ciutadana ha aproximat a veïns i veïnes la gestió pública. Constituïxen un instrument de democràcia directa que permet a la ciutadania saguntina involucrar-se en la presa de decisions respecte a una part del pressupost municipal.
En la primera convocatòria d'esta iniciativa es van formular 234 propostes, de les quals sis van resultar finalistes i es troben en fase d'execució.
El reglament al complet d'esta convocatòria està disponible en el Tauler d'Anuncis de la Seu Electrònica del Consistori. Així mateix, tota la informació relativa al procés es pot trobar en la plataforma web del mateix i per a resoldre dubtes s'ha habilitat el correu electrònic participacio.ciutadana@aytosagunto.es.