elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt tanca el seu pas per la conferència internacional de Coasting Plus en Dubrovnik

Sagunt tanca el seu pas per la conferència internacional de Coasting Plus en Dubrovnik
  • Durant dos jornades les localitats costaneres que estan implantant este innovador model de governança turística sostenible, i entre les quals es compta Sagunt, han presentat les seues experiències

MÉS FOTOS
Sagunt tanca el seu pas per la conferència internacional de Coasting Plus en Dubrovnik - (foto 2)

El municipi de Sagunt, representat pel seu alcalde, Darío Moreno, ha tancat este dimarts la seua participació en la conferència internacional del projecte europeu Coasting Plus, celebrada a la ciutat croata de Dubrovnik, amb un balanç positiu de l'experiència respecte a l'adhesió a este projecte i també amb la mirada posada en la captació de turisme internacional així com en la captació de fons europeus. El projecte s'emmarca en el programa Interreg Mediterranean, cofinançat pel fons europeu FEDER.

Al llarg dels dos dies que ha durat la trobada, que s'ha desenvolupat este dilluns 20 de juny i este dimarts 21, el primer edil ha presentat les accions i iniciatives que s'estan duent a terme a Sagunt, que per les seues característiques va resultar triat per part de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) com a municipi pilot valencià on implementar este programa. L'objectiu general és aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió costanera integrada per al turisme sostenible, cosa que a Sagunt ja s'està realitzant mitjançant la signatura del Contracte de Costa i diverses reunions de treball amb diferents associacions amb relació o implicació en el sector turístic.

«La participació en el projecte Coasting Plus ha sigut tot un èxit», ha manifestat Moreno, que ha explicat que durant el torn del municipi en la conferència ha traslladat a les personalitats assistents l'experiència prèvia a la participació en este programa i també com la seua metodologia ha permés «reflexionar i establir nous objectius que dur a terme de manera col·lectiva, sempre de la mà del teixit empresarial i del teixit associatiu».

«Sobretot, esta participació en el projecte Coasting Plus és una porta oberta, en primer lloc a futurs projectes europeus que tenen un gran pressupost, i dels quals Sagunt hauria de ser partícip, i també a tot eixe turisme europeu que hui dia encara és incipient en el nostre municipi però que té un gran potencial», ha anunciat l'alcalde en el seu balanç després de la clausura de les jornades. «En eixa línia de treball de turisme internacional i de captació de fons europeus és en la que s'ha emmarcat la nostra participació en Coasting Plus, i esperem poder ser un referent també en este àmbit com en tants altres», ha puntualitzat el primer edil.

Durant les jornades es van realitzar activitats al voltant de l'administració de projectes, es va presentar el pla de comunicació i promoció, també diferents tallers d'entrenament de transferència per a receptors, un debat, la presentació del projecte i la metodologia Coasting Plus i es van posar en comú les experiències dels municipi adherits al mateix temps que es van presentar les actuacions que estan duent a terme. L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va ser l'encarregat d'explicar les metodologies i accions que s'estan executant a la ciutat. A més a més, també es van presentar els projectes i bones pràctiques al Mediterrani per a la governança costanera, el turisme sostenible i la gestió de residus, així com els objectius en matèria de governança costanera.

Així mateix, es va signar el MoU en Governança Costanera, un document formal per a l'adopció de la metodologia del projecte i la promoció de més accions a favor de l'enfocament participatiu en la governança costanera i el desenvolupament sostenible del turisme a nivell mediterrani. Ho van subscriure els representants legals de cada institució associada: la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l'Agència de Desenvolupament Regional DUNEA, l'Oficina del Primer Ministre d'Hercegovina-Govern del Cantó de Neretva, l'Agència de Desenvolupament de les Autoritats Locals de l'Est de Tessalònica (ANATOLIKI S.A.) i la Facultat de Biociències i Medicina Veterinària de la Universitat de Camerino. D'altra banda, es va estrenar la pel·lícula promocional del projecte.

A banda, el passat 1 de juny Sagunt va signar el Contracte de Costa, una eina per a la conservació i gestió del patrimoni ambiental, tenint en compte el desenvolupament d'activitats de turisme sostenible. Es tracta d'un protocol local que és el resultat d'un procés participatiu desenvolupat entre els actors locals de Sagunt, promogut per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l'Ajuntament de Sagunt, i que va començar al gener de 2022 dins del projecte Coasting Plus. És una ferramenta de governança participativa originada a França com a mitjà per a restaurar, millorar o conservar la costa a través d'accions concertades per les Administracions Públiques, el sector privat i els usuaris.

Coasting Plus és un projecte en el qual participa la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a millorar el desenvolupament del turisme costaner marítim responsable en l'àrea mediterrània. L'FVMP, com a entitat sòcia receptora del projecte, va seleccionar el municipi de Sagunt com a àrea pilot per a desenvolupar les accions pròpies del projecte pel seu extens patrimoni històric, cultural i natural i la seua localització privilegiada.

Des de juliol de 2021, s'han realitzat diverses reunions amb representants d'altres països de la Unió Europea que formen part d'este projecte amb la finalitat d'intercanviar experiències desenvolupades en altres municipis i conéixer millor el seu funcionament. En este sentit, els socis europeus de Coasting Plus van realitzar 35 seminaris participatius que involucraven als agents institucionals, empresarials i socials relacionats amb la gestió de costa i el turisme sostenible. Després d'analitzar problemes i solucions, han identificat i sistematitzat un total de dotze bones pràctiques que han servit de base per al disseny de nou estratègies per a la governança costanera i el desenvolupament turístic sostenible.

Pujar