elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt s'unix a la Xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre i rep la seua clau de vidre reciclat

Sagunt s'unix a la Xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre i rep la seua clau de vidre reciclat
  • La iniciativa ret homenatge al vidre i als municipis que hi estan lligats històricament, emfatitza les seues qualitats sostenibles i potencia la recollida selectiva dels envasos

Sagunt s'unix a la Xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre, una aliança simbòlica per a donar un reconeixement públic al vidre i a aquells municipis que han estat lligats a este material històricament i emfatitzar les seues qualitats sostenibles relacionades amb l'economia circular. Es tracta d'una iniciativa impulsada per Ecovidrio –l'entitat encarregada del reciclatge d'envasos de vidre a Espanya– en col·laboració amb el CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques), ANAREVI (Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre), i ANFEVI (Associació de Fabricants d'Envasos de Vidre) que ja ha aconseguit unir una trentena de localitats de tot Espanya.

Sagunt s'unix a la xarxa de Municipis Agermanats ja que és un indret estratègic per al reciclatge d'envasos de vidre a la regió. Gràcies a la planta de tractament d'FCC Ámbito situada en el municipi, els residus d'envasos de vidre es netegen dels impropis que l’acompanyen i s'adapten en grandària fins a convertir-se en calcí, una matèria primera secundària d'alta qualitat per a fabricar nous envasos.

L'Ajuntament de Sagunt ha rebut este dijous la clau de vidre reciclat, símbol d'esta aliança. Es tracta d'una talla artesanal de 24 centímetres, fabricada de forma totalment artesanal pels mestres vidrers de la Reial Fàbrica de Cristalls de la Granja. L'acte ha comptat amb la participació de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el tècnic de Gerència d'Ecovidrio, Manuel Sala; el director gerent de la divisió de reciclatge de vidre del grup FCC Ámbito i representant d'ANAREVI, Carlos Mallén; i del responsable de la planta d'FCC Ámbito de Sagunt i de la recollida selectiva de vidre a la Comunitat Valenciana, Antonio Rivero.

El primer edil ha subratllat la doble perspectiva del vidre, ja que «hi ha una indústria darrere del vidre» que «també genera riquesa» i, d'altra banda, l'aspecte relacionat amb la sostenibilitat. «A banda de l'àmbit del reciclatge, ací també tenim indústria dedicada al vidre, la qual cosa fa que hàgem de posar encara més en valor l'ús d'este material, donades les implicacions que té per al municipi», ha puntualitzat Moreno.

L'alcalde ha matisat que és un error associar els materials reciclats a productes de mala qualitat. «Podem obtindre un producte de qualitat amb uns processos adequats i, a més a més, les tecnologies avancen perquè puguem arribar més lluny i continuar fomentant eixa economia circular que és imprescindible per a plantejar el futur del planeta», ha assenyalat.

En este sentit, ha advocat perquè les institucions vagen d'acord amb associacions, indústria, campanyes i la mobilització ciutadana. «Les administracions públiques hem d'espentar també en eixa direcció perquè cada vegada més la ciutadania estiga conscienciada, participe, ajude i amb això també aporte», comentava.

«El vidre és un material que tenim present en les nostres vides i per això des de l'ONU s'ha volgut donar a conéixer les seues propietats, les seues bondats i les seues característiques. El vidre, més que un residu és un recurs, perquè és un material inert que és fàcilment reciclable i un exemple clar de material d'economia circular, i això és el que volem posar en valor», ha manifestat el tècnic de Gerència d'Ecovidrio, Manuel Sala.

«Som una empresa que porta ja ací a Sagunt més de 35 anys, els nostres treballadors són de Sagunt, tenim molts projectes per a ampliar en breu termini la nostra planta per a reciclar més vidre», ha explicat, per la seua banda, el vicepresident d'Anarevi i gerent de la divisió de reciclatge de vidre d'FCC, Carlos Mallén. «Quan Ecovidrio ens va proposar esta iniciativa el primer que em va vindre a la ment era que Sagunt havia d'estar en esta llista», ha agregat.

La Comunitat Valenciana compta ja amb huit municipis agermanats com Sagunt, València, l'Olleria i Villena, entre altres, amb l'objectiu de difondre la commemoració de 2022 com a Any Internacional del Vidre, declarat per l'ONU, i comprometre els ajuntaments a potenciar la recollida selectiva dels envasos de vidre, a través del contenidor verd, en un context marcat per la necessitat de fomentar la transició cap a un model circular.

Any Internacional del Vidre

L'ONU ha declarat 2022 l'Any Internacional del Vidre. Este material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha sigut crucial en el funcionament i l'evolució de l'arquitectura, l'automoció, els articles per a la llar i els envasos. Hui és un element essencial en sectors clau com el de l'energia, la biomedicina, l'agricultura, l'electrònica, la informació i les comunicacions, l'òptica o el sector aeroespacial, entre altres. Mereix una menció especial el paper que ha jugat en la batalla contra la pandèmia global de la COVID-19, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seues característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de PH i acidesa.

Respecte a l'envàs de vidre, i en un context d'emergència climàtica i necessitat d'una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d'envàs a envàs.

Dades de reciclatge d'envasos de vidre a Sagunt

Segons les últimes dades oficials de 2021, la ciutadania de Sagunt va depositar en els contenidors un total de 783 tones de residus d'envasos de vidre, la qual cosa suposa una mitjana de 11,7 quilograms de vidre per habitant.

Respecte a la contenerització, la localitat compta amb un total de 222 contenidors, amb una mitjana d'un contenidor per cada 302 habitants.

Pujar