elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt sol·licita la participació ciutadana per a prioritzar les línies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (DUSI)

Sagunt sol·licita la participació ciutadana per a prioritzar les línies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (DUSI)

    L'Ajuntament de Sagunt ha desenvolupat la seua pròpia Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) per a optar a les subvencions que atorga als municipis el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a partir de l'Estratègia Europa 2020, per la qual aquest organisme pretén impulsar el creixement econòmic i l'ocupació, tan castigats per la crisi econòmica i financera.

    Després d'aprovar la sol·licitud d'aquesta subvenció en el ple ordinari de gener, el consistori ha estat treballant en l'elaboració de la EDUSI, que exigeix un enfocament que integre les dimensions econòmica, ambiental, climàtica, demogràfica i social, així com que l'estratègia es dissenye des de la cooperació ciutadana.

    El Ministeri, que mitjança entre els municipis i Europa, ha aprovat la EDUSI dissenyada per l'Ajuntament, no obstant açò no s'ha obtingut la puntuació suficient com perquè es concedisca subvenció econòmica, ja que hi ha altres municipis millor puntuats. En paraules de Teresa García, regidora de Presidència, "en l'anterior convocatòria vam obtindre una puntuació de 62 punts, de 80 possibles. Va ser una molt bona puntuació però no vàrem arribar als recursos econòmics perquè el tall va estar en els 68 punts". Un dels aspectes amb menys puntuació ha sigut el referent a la participació ciutadana, per açò el consistori pretén seguir treballant en aquesta línia per a aconseguir que, en la segona convocatòria de les ajudes, se li atorgue subvenció econòmica a la nostra ciutat.

    Per a açò, després dels treballs de mapatges que s'han realitzat per a conèixer els interessos dels ciutadans, aquests s'han agrupat en diferents estratègies amb les seues corresponents línies d'actuació, sempre tenint en compte els requisits marcats des del FEDER. A partir d'això, el consistori habilita ara una enquesta online perquè els ciutadans puguen triar quines de les estratègies i accions proposades els semblen prioritàries.

    L'enquesta, que ja està disponible en la web de l'ajuntament i també en l'enllaç https://docs.google.com/forms/d/e/1faipqlsfysj-z8zjyurhh1aazjde9ey2mjv87vwepxnvx4t-4pnojrw/viewform?fbzx=-2405755995346799600, mostra les nou estratègies definides i, dins de cadascuna d'elles, les possibles línies d'actuació. Alguns exemples són la creació d'infraestructures turístiques i culturals, dins de l'estratègia de promocionar-se; el disseny i engegada de plans de millora de qualitat d'aire urbà, com a acció de l'estratègia naturalitzar-se; o projectes de transport públic que optimicen rutes, horaris i freqüències, en l'estratègia desplaçar-se.

    García ha volgut "animar a participar a tota la ciutadania per tal d'ajudar-nos a prioritzar quines línies estratègiques són més importants per a la nostra ciutat en el futur i quines accions dins d'eixes línies destacarien per tal de completar tot el procés participatiu que s'ha dut a terme en la segona convocatòria de les EDUSI".

    Finalment, García ha assenyalat que tot el treball de consulta ciutadana i dissenys d'estratègia d'acció social, estratègica, turística, etc. que s'han desenvolupat fins ara, juntament amb l'enquesta online disponible ja en la web de l'ajuntament, "ens serveix per a emmarcar una estratègia que té moltes possibilitats d'obtindre uns recursos que complementarien l'acció municipal fins a 10 milions d'euros. Per això, es tracta d'una important font d'ingressos que hem de treballar per arribar a aconseguir".

    Pujar