Sagunt proposarà a la Conselleria l’Alqueria de l’Aigua Fresca com a Centre de Formació Professional en patrimoni, turisme i gastronomia
També es va aprovar oferir a la Conselleria d'Educació la possibilitat de cessió parcial o total del dotacional Alqueria de l’Aigua Fresca per a la prestació d'estes especialitats professionals
El Ple Municipal va aprovar ahir en la sessió ordinària del mes d'octubre la cessió total o parcial a la Generalitat Valenciana de l'Alqueria de l’Aigua Fresca perquè la convertisca en un Centre de Formació Professional en l'àmbit del patrimoni, el turisme i la gastronomia. Igualment s'ha acordat comunicar a la Conselleria d'Educació i a la Secretaria Autonòmica de Turisme, l'interés per dotar a la ciutat de Sagunt d'eixos ensenyaments professionals.
Així mateix, mitjançant una esmena presentada pel PSOE s'ha acordat també que seguint esta mateixa línia de conservació i protecció del patrimoni i de potenciació del nostre sector turístic, l'Equip de Govern també consultarà amb el sector privat amb la finalitat que, sempre dins de l'àmbit de l'interés general i amb ple seguiment del procediment legal establit, s'explore la possibilitat de col·laboracions públic-privades per a la posada en valor del Bé d'Interés Comunitari (BIC) Alqueria de l’Aigua Fresca amb destinació a una activitat que es considere d'interés públic.
La moció presentada per Compromís i defensada pel portaveu Quico Fernández, va obtindre els vots a favor del PSOE, Compromís, Partit Popular i Ciutadans, els vots en contra d'Iniciativa Portenya i Esquerra Unida i l'abstenció del Grup de No Adscrits. L'esmena del PSOE va ser aprovada amb els vots favorables de PSOE, PP i Ciutadans, el vot en contra de Compromís i EU i l'abstenció d'IP i Grup de No Adscrits.
Tal com es recull en la part argumentativa de la moció, «durant l'anterior legislatura, el patrimoni i el turisme van constituir un dels eixos bàsics de la gestió política a Sagunt, tant perquè la rehabilitació i posada en valor del nostre patrimoni és una obligació com a ciutat moderna i avançada, com per la potència que té el turisme en el nostre territori».
La moció també indica el treball realitzat en les fases prèvies del projecte de Patrimoni de la Humanitat, que va suposar la inclusió de la ciutat en tres importants rutes europees, la dels fenicis, la de patrimoni industrial i la xarxa de jueries, a més d'altres d'àmbit més reduït com la dels ibers. Així mateix, la dinamització de la ciutat en els àmbits relacionats amb el turisme i el patrimoni «va ser un dels canvis més visibles i que més reconeixement social i públic va tindre».
És per això que la moció exposa que en relació amb la realitat que la ciutat de Sagunt té en estos aspectes, «seria incompressible que continuàrem sense un centre de formació en les matèries directament interessades tant en el turisme com en la rehabilitació patrimonial». En este sentit, la moció proposa l’Alqueria de l’Aigua Fresca com a espai per a dur a terme esta proposta ja que és «un gran dotacional de propietat pública sense ús definitiu, considerem que és el lloc adequat per a prestar esta formació».
A més, la moció explica que en l'anterior legislatura es va plantejar la cessió a la Generalitat per a un centre de formació turística, però la resposta va ser que no tenien previst un altre centre, atesa la proximitat del de València i el de Castelló. «Descartada esta possibilitat, considerem oportú cedir parcialment o totalment a la Generalitat este dotacional per a la seua posada en valor com a centre de formació en aquelles especialitats professionals relacionades amb el patrimoni, el turisme i la gastronomia», destaca la moció.