Sagunt planifica la seua política de cooperació internacional fins a 2025
El Ple aprova el primer Pla Municipal de Cooperació Internacional, un instrument que servirà per a orientar i planificar la política de cooperació en els pròxims quatre anys
Sagunt compta per primera vegada amb una eina que servirà per a orientar i planificar la política de cooperació en els pròxims anys. El Ple Ordinari de l'Ajuntament de Sagunt, en sessió celebrada ahir, 28 d'octubre, va aprovar el Pla Municipal de Cooperació i Solidaritat 2022-2025. Este expedient va ser presentat per la delegada de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano, i va ser aprovat amb els vots a favor de PSOE, Compromís, IP, PP, EU i Ciutadans, i el vot en contra de Vox.
Este document és fruit de la reflexió i el treball conjunt del departament municipal de Cooperació Internacional amb els col·lectius que formen el Consell de Pau i Solidaritat, que és un òrgan consultiu de l'Ajuntament. Sorgeix de la necessitat identificada pel mateix Ajuntament d'orientar i planificar de manera efectiva la seua política de cooperació, amb un instrument que siga flexible, adaptable i efectiu des del nostre context i que reflectisca la realitat de les entitats que treballen en matèria de cooperació a la nostra ciutat. Recull una visió del món compartida, enriquida des de la pluralitat d'experiències i perspectives, sobre com des dels municipis és possible contribuir a la Justícia Global, és a dir, com actuant localment es pot incidir globalment a millorar el món mitjançant la solidaritat.
Les agendes internacionals, com l'Agenda 2030 amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), asseguren que en un món global les accions han de ser locals. La política de cooperació internacional ha de ser una política consensuada i amb un ampli suport, assumida, creguda i impulsada per tots els partits i forces polítiques, i participada per la ciutadania amb un enfocament de drets humans i de gènere en totes les seues accions.
Actualment l'Ajuntament de Sagunt té un compromís ferm amb els ODS. En eixe sentit, Sagunt és una de les ciutats adherides des de l'any 2016 a l'aliança de ciutats i objectius de desenvolupament sostenible, així com a la Xarxa d'Entitats Locals per a desenvolupar els ODS de l'Agenda 2030 des de 2019.
Així mateix, esta ciutat també destaca pel que fa al foment del Comerç Just i Solidari, per eixa raó ha sigut guardonada en 2020 en la categoria Compra Pública Ètica i Sostenible en el Primer Concurs Estatal de Ciutats i Pobles pel Comerç Just, Ètic i Sostenible, i ha obtingut el títol i reconeixement com a Ciutat pel Comerç Just.
L'Ajuntament requerix de la col·laboració amb la societat civil (organitzacions, associacions, col·lectius i de la ciutadania en general) per a materialitzar estes accions de cura de la vida i de protecció del medi ambient. Les dinàmiques globals reclamen una consciència ciutadana de dimensió, també, global.