elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt participa en un intercanvi d’experiències entre museus sobre la industrialització amb el municipi alemany de Hattingen

Sagunt participa en un intercanvi d’experiències entre museus sobre la industrialització amb el municipi alemany de Hattingen
  • La Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt ha resultat beneficiària, amb l'entitat LWL-Industriemuseum Henrichshütte Hattingen (Alemanya)

El Patronat de la Fundació de la Comunitat Valenciana Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt (FCVS) ha rebut esta vesprada els participants en l’intercanvi d’experiències entre museus sobre la industrialització del municipi alemany de Hattingen. Les tres persones pertanyents a LWL-Industriemuseum Henrchshütte Hattingen visitaran des de dijous fins diumenge, 21 de juliol, la nostra ciutat en una completa agenda de treball que inclou no solament el propi patrimoni industrial de la ciutat, sinó també nous espais de creació i innovació urbana a la ciutat de València com Les Naus o La Marina. Serà al setembre quan la FCVS visitarà la ciutat alemanya per conéixer de primera mà els projectes i programes duts a terme pels homòlegs de Hattingen.

Este intercanvi ha sigut possible gràcies a la subvenció que ambdós entitats han rebut del programa Europa Creativa per tal de contrastar experiències i aprendre sobre els museus de l’acer i del ferro. El projecte marc denominat CRE-SUPNET project amb fons del programa de finançament Europa Creativa, va ser presentat per ERIH (European Route of Industrial Heritage), xarxa a la qual pertanyen totes dos entitats (la Fundació ho fa a través de l'Ajuntament de Sagunt) i recullen ciutats i entitats que treballen en la conservació i posada en valor del patrimoni industrial a tot Europa. Unes poques entitats membres de l´ERIH han resultat beneficiàries d'estos fons, entre elles la nostra ciutat, la qual cosa generarà dos fluxos d'intercanvi entre Sagunt i Hattingen.

La seu de la Fundació en la Gerència ha sigut el lloc de la recepció oficial, en la qual han participat el vicepresident de la Fundació i regidor de Patrimoni Cultural i Industrial, Roberto Rovira; la vocal de la Fundació i regidora de Cultura, Asun Moll, i la vocal de la Fundació i representant del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, Maria Hebenstreit.

Durant els dies que dure l’intercanvi els companys i les companyes de Hattingen podran facilitar el seu coneixement i aconsellar la Fundació sobre metodologies de musealització per a la futura posada en marxa del Museu Industrial i de la Memòria Obrera, i sobre les noves tendències d'innovació urbana i creativitat dutes a terme a Alemanya per a conjugar el patrimoni industrial com a element generador de dinamització econòmica i d'ocupació.

Cal recordar que la Fundació participa també en el programa Interreg Mediterranean Chebec per a la internacionalització de la indústria cultural creativa valenciana a Europa, i en el marc d’eixe projecte s’estan capacitant en la internacionalització de l’entitat. També estan participant en l’estudi del pla d’acció per a la transformació del Model Econòmic Valencià 2017/2027 (Economia Taronga) on es promourà l’activació del canvi de model econòmic valencià arran la potenciació de la indústria cultural creativa.

Motivació del projecte

Europa és el bressol de la industrialització, les seues regions industrials són considerades com els motors de l'economia i els llocs d'innovació. Malgrat les seues diferències, el seu patrimoni industrial representa una de les arrels més importants d'Europa. La producció de ferro i acer va formar la columna vertebral de l'economia europea, dos exemples són el Henrichshütte a Hattingen, Alemanya, i Alts Forns al Port de Sagunt. Tots dos llocs representen el naixement, la prosperitat i el declivi de la indústria de l'acer. En tots dos llocs, les troballes de mineral de ferro van atraure inversors estrangers i es van operar els alts forns de coc i acer.

Les dos companyies van atraure treballadors i van proporcionar habitatges, educació i servicis de salut per al personal i les seues famílies. L'enfortiment d'un moviment sindical segur de si mateix també és comú en totes dos ciutats. A mitjan dècada de 1980, tots dos llocs es van tancar i es van perdre milers d'ocupacions. La dolorosa experiència d’Strukturwandel o la nostra reconversió al mateix temps va crear noves perspectives.

A Hattingen, el Henrichshütte i el seu Alt Forn nº 3 es van convertir en part del Museu Industrial LWL poc després del tancament i, per tant, part de la cultura industrial en la zona del Ruhr. D'altra banda, al Port de Sagunt va ser solament en els últims anys que la gent va prendre consciència de l'alt valor de la cultura industrial i la història de la ciutat de l'empresa.

A Espanya, la cultura industrial i el turisme industrial encara són conceptes molt jóvens, que només en l'última dècada han començat a competir amb el turisme tradicional de sol i platja, però encara es consideren productes turístics inusuals i exclusius.

Tots dos llocs han establit un primer contacte a través del projecte Linking Europe de l´ERIH. Fruit d'eixes converses va nàixer la proposta del present projecte.

Pujar