Sagunt es mobilitza per un Dic públic i verd
Diverses organitzacions han iniciat una campanya de recollida de signatures telemàtica per a protegir aquests 60.000 metres quadrats situats enfront de la platja del Port de Sagunt
Sagunt es mobilitza per a protegir el Dic de Menera, uns terrenys de 60.000 metres quadrats situats enfront de la platja del Port de Sagunt.
La proposta del Ministeri de Transició Ecològica d'excloure del domini públic marítim terrestres aquesta zona ha portat a Acció Ecologista Agró i a la Federació Veïnal de Sagunt a iniciar una recollida de signatures telemàtica a través de la plataforma change.org.
Per a totes dues entitats, la proposta del Govern d'Espanya “només beneficiaria a interessos econòmics privats d'una promotora de la nostra ciutat i ja va ser anul·lat per la justícia en 2018”.
Els saguntins volen que el Dic continue sent un gran parc públic i verd, d'ús per a tota la ciutadania. Per això sol·liciten que es procedisca a l'anul·lació de la proposta de partió i a la recuperació dels terrenys situats en Domini Públic Marítim Terrestre, que Costas elabore i execute un projecte de protecció, regeneració, defensa, conservació i ús del domini públic marítim-terrestre en aquests terrenys, i que aquest projecte s'elabore juntament amb la resta de les administracions implicades i que tinga com a prioritats l'ús públic i la seua regeneració com a espai natural.
Aquesta proposta de partió és la mateixa que va intentar dur a terme el Ministeri l'any 2014 i que es va anul·lar per la Sentència de l'Audiència Nacional el 5 de juny de 2018. Per tant, “no existeix cap raó que justifique dur a terme una proposta que ha sigut rebutjada pels Tribunals”, asseguren.
“No hi ha explicació tècnica possible ni creïble que puga defensar gens ni mica l'exclusió del Domini Públic Marítim Terrestre d'aquests terrenys quan es deixen dins del mateix diversos edificis d'habitatges a l'oest d'aquesta parcel·la i més d'un quilòmetre de vials i voreres que discorren per l'avinguda del Mediterrani del Port de Sagunt”, afigen.
Tots dos col·lectius afirmen que la mateixa llei de Costas estableix a més que l'objectiu de l'existència de la zona de domini públic marítim terrestre i de les seues zones de servitud és també el de possibilitar una adequada protecció ambiental a la franja litoral. Per això, és necessari garantir que es preserven aquelles àrees existents, sobre les quals siga possible una restauració ambiental apropiada, com és el cas de l'àrea que ens ocupa, amb una superfície apta per a una coberta vegetal d'espècies autòctones, que puga ser garant d'aquesta protecció i que exercira al seu torn, de corredor biològic amb els ecosistemes dunares costaners.