Sagunt insta a l'Autoritat Portuària de València a l'execució de manera immediata de les obres urgents del Pantalà
L'Ajuntament de Sagunt denuncia l'incompliment reiterat de la APV per no realitzar manteniment i conservació del Pantalà
El Ple Municipal de Sagunt ha aprovat per unanimitat en la sessió ordinària, celebrada ahir 30 de gener, la declaració institucional presentada per tots els portaveus dels Grups Municipals de l'Ajuntament per la qual denuncien l'incompliment reiterat de l'Autoritat Portuària de València (APV) per no executar el manteniment i conservació del Pantalà. El text aprovat insta a la APV a materialitzar amb urgència les seues responsabilitats de rehabilitació adquirides a través de diferents convenis, especialment el signat el 29 de desembre de 2009, ja que la falta de conservació ha causat la caiguda de dues de les obertures de l'estructura que forma part del Patrimoni Industrial de Sagunt.
La declaració institucional recull que urgix l'execució de les obres per mantindre el Pantalà i insistix a la APV que complisca amb el compromís adoptat amb l'Ajuntament, renovat amb el conveni signat el 13 de setembre de 2019, per realitzar la rehabilitació del Pantalà, ja que el projecte ha d'estar ultimat al març de 2020 per posteriorment licitar-se les obres amb immediatesa.
Així mateix, s'acorda la creació d'una Comissió Informativa Especial de «Seguiment del Conveni entre la APV i l'Ajuntament de Sagunt», a la qual es convidarà als representants de la APV perquè estiguen presents. També, esta declaració institucional comunicarà a l'Autoritat Portuària la resolució d'este acord aprovat en el ple, així com els presents acords a la Demarcació de Costas de València, per si els fets ocorreguts pogueren suposar alguna infracció de la legislació vigent en matèria de costes, pels danys al Domini Públic Marítim-Terrestre.
Al llarg dels anys s'han anat succeint les signatures de diferents convenis entre la APV i l'Ajuntament de Sagunt, amb l'objectiu permanent d'ampliar la capacitat del port de Sagunt, renovar infraestructures i consolidar les existents, però l'obligació contreta en els diferents pactes dels anys 1999 i 2009, així com en els dos plans de 2005 i 2013 no s'han materialitzat.
Al gener de 2016, l'Ajuntament en ple, en virtut dels acords existents, va acordar per unanimitat entre altres, instar a l'Autoritat Portuària al manteniment i conservació del Pantalà com a mostra del Patrimoni Històric Industrial, després de les declaracions realitzades en els mitjans de comunicació pel President de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez Estévez, en les quals va afirmar que «l'organisme que dirigix no té prevista realitzar cap inversió en esta instal·lació», I explicava en els mateixos mitjans que s'estava plantejant la demolició de 500 metres de l'estructura coincidint amb la part final d'esta, la qual cosa suposaria la desaparició de la franja més important del Pantalà al ser la zona amb més atractiu turístic i patrimonial de la instal·lació, la qual cosa, de facto, va suposar no adoptar cap mesura per a frenar la deterioració que ve patint i que ha suposat que haja degenerat en l'actual situació, segons indica la declaració institucional.
Ara bé, en l'últim conveni signat, amb plena validesa el 13 de setembre de 2019, s'incorporava novament el compromís de la APV amb l'Ajuntament de Sagunt, es va reiterar l'obligació inajornable d'actuar en el Pantalà: «L'Autoritat Portuària de València es compromet a realitzar la rehabilitació del Pantalà (incloses les connexions per als vianants i viàries) situat en la zona A1 del PUEP (Pla d'Utilització dels Espais Portuaris). Per a això durà a terme, en primer lloc, l'estudi de viabilitat estructural i el corresponent projecte de rehabilitació. La redacció tant de l'estudi com del projecte de rehabilitació del Pantalà i els seus accessos es finalitzaran dins dels sis mesos següents a la data en la qual el Conveni esdevinga eficaç, licitant-se a continuació les obres, sent voluntat de totes dues parts que la Zona Nord es destine a usos ciutadans i estiga oberta a l'ús general, realitzant les mateixes quantes actuacions siguen precises a tal fi».
Els portaveus dels Grups Municipals de l'Ajuntament de Sagunt expliquen que «estes voluntats i compromisos no han arribat a temps d'evitar la caiguda de la primera obertura del Pantalà, el que l'unix a terra i una altra, durant l'últim temporal. El que ha posat de manifest la imperiosa necessitat de prendre mesures molt urgents que impedisquen majors adversitats».
El Pantalà és una part molt important de la idiosincràsia de Port de Sagunt
Per a la Història de Sagunt i, especialment de Port Sagunt, el Pantalà representa una part molt important de la seua idiosincràsia, ja que després de la seua construcció ha passat a ser part essencial de la ciutat. L'estructura forma part del Patrimoni Industrial des de l'any 2010, quan es va incloure en el Pla Director de Patrimoni Històric-Artístic, Arqueològic i Industrial, com un bé de producció visitable, i en el qual queda reflectit: «Hui dia constituïx un excel·lent passeig sobre la mar i un element de reflexió sobre les afeccions cap al medi natural de les grans obres d'infraestructura». A més, el seu contingut museològic i dins de l'àmbit portuari, posseïx la consideració de ser una gran obra d'enginyeria del transport marítim i formar part de la història dels ports de la siderúrgia.