Sagunt a Escena reformula el mite de Medusa de la mà de Victoria Abril
La posada en escena comptarà amb el director del muntatge, José María del Castillo que substituïx a Adrián Lastra. La Trócola Circ convida a un viatge al món dels somnis amb malabars i acrobàcies en l'Amfiteatre Triangle Umbral
El festival Sagunt a Escena, impulsat per la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), reformula en el Teatre Romà de Sagunt el mite d'un dels més temuts monstres de l'antiguitat, Medusa, els pròxims 17 i 18 d'agost.
Victoria Abril dona vida a la Gorgona amb cabells de serp i mirada petrificadora per a tot aquell que gosara mirar-la. Completen el repartiment, en substitució d'Adrián Lastra, José María del Casillo en la pell de Perseo i Mariona Fuentes com Atena.
Alejandro Cruz Benavides ha compost els temes musicals que seran interpretats en viu per la cantant Ruth Lorenzo, coneguda per la seua participació en el concurs The X Factor en 2008 i per representar Espanya en el Festival d'Eurovisió en 2014.
José María del Castillo té una dilatada experiència com a actor, tant en teatre, com en cinema i televisió. En esta ocasió, escriu, dirigix i coprotagonitza una posada en escena multidisciplinària on a través de l'humor i la tragèdia, la música, la veu, el moviment i la plasticitat dona compte del mite des del lloc del vençut. En este cas, una antiheroïna.
La història ens ha contat que Medusa va morir decapitada per l'heroi Perseo, qui va entregar el seu cap a la deessa Atena com a símbol de victòria. En el que no s'ha incidit tant és en què la més bella i l'única mortal de les tres filles de Forcis i Ceto va ser violada per Posidó en el temple d'Atena, on la jove exercia com a sacerdotessa de la deessa.
En esta coproducció de Jesús Cimarro i José María del Castillo es mostra l'altra cara de la moneda. Amb una proposta mordaç, irònica, tràgica, divertida alhora que contundent i reveladora, es gira l'ordre establit i es comptarà la veritat de Medusa.
L'espectacle aprofundix en el pensament social induït, les aparences, la por al diferent i el valor de la integritat en una societat que no ha canviat tant malgrat el pas dels segles.
El circ dels somnis
L'endemà, el 18 d'agost, La Trócola Circ convida a un viatge al món dels somnis en l'Amfiteatre Triangle Umbral. La companyia de circ proposa en R.E.M. un treball de recerca d'objectes per a tots els públics que parla de l'autoexigència, les fronteres i la por de fallar.
Cuatre artistes i quatre llits es convertixen en el fil conductor d'una posada en escena onírica a través de malabars en altures, verticals, banquina i ports acrobàtics. En total seran quatre batecs en escena, els d'Andrea Pérez, Jon Sádaba, Enrique Navarro i Mohamed Keita, davall la direcció artística de Lucas Escobedo, que es multiplicaran amb cada sospir del públic.
La Trócola Circ fonamenta les seues produccions en la investigació amb objectes. Des d'una clara aposta per la innovació, exploren i posen en escena diferents llenguatges. R.E.M. és la seua tercera creació i suposa una immersió en les nostres inquietuds a partir d'una dramatúrgia elaborada.
L'IVC organitza Sagunt a Escena, festival que se celebra fins al 25 d'agost i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i l'àrea de teatres de la Diputació de València.