Sagunt celebra el primer Festival de Filosofia ‘Sagunt Pensa’
La iniciativa naix amb l'objectiu de fomentar la reflexió i el debat ciutadà
La Casa de Cultura Capellà Pallarés va acollir dissabte passat 23 de novembre el primer Festival de Filosofia ‘Sagunt Pensa’, en el qual es va poder gaudir de diverses ponències.
La iniciativa ha sigut organitzada per l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb la Universitat de València, a través del seu departament de Filosofia, i ha comptat amb el suport de la Societat de Filosofia del País Valencià, la Fundació Bancaixa i la Càtedra Josep Lluís Blasco de Filosofia i Ciutadania. Este esforç conjunt busca fomentar el pensament crític, la reflexió i l'intercanvi d'idees entorn de temes de la societat actual.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha expressat que este inici de reflexió filosòfica en el nostre municipi “és un debat que ens pot portar a un millor coneixement de la veritat i un millor plantejament per a la nostra societat, crec que ha sigut especialment encertat”. A més, ha donat l'enhorabona a tota l'organització i els ponents i ha assenyalat que “això ha sigut una primera experiència, però per la qual hem de continuar apostant perquè siga una cita anual, que cada vegada vaja més lluny i tinga més ramificacions per poder continuar defensant el paper de la filosofia en la nostra societat”.
Per la seua banda, Toni Iborra, regidor d'Universitat de l'Ajuntament de Sagunt, ha explicat que el festival respon a l'interés de l'ajuntament de "crear un fòrum de reflexió i debat sobre temes com la polarització o la capacitat d'influir en la societat actual. En estos temps convulsos, la filosofia pot ser una branca del coneixement molt útil per comprendre i actuar millor en el nostre entorn”. Iborra ha destacat que esta activitat és part d'una col·laboració contínua amb la Universitat de València.
En la primera ponència, el professor Manuel Almagro va defensar la necessitat que la filosofia siga una branca del coneixement humil (sense les pretensions del passat) i interdisciplinari i per a això es va servir de l'exemple d'un succés sociològic com la polarització (ideològica o afectiva) per a veure com la filosofia ajuda a entendre millor la nostra realitat.
En la segona es va establir un debat sobre la capacitat de ser influenciables. En esta, Saúl Pérez va exposar els mecanismes de defensa i resposta que les persones tenim per a dubtar i rebutjar els intents externs de canviar la nostra opinió o conducta.
Finalment, Tobies Grimaltos va parlar de la importància de la comunicació en la filosofia a partir de l'aportació del professor saguntí Josep Lluis Blasco en este camp. Blasco va ser un dels professors que van introduir la filosofia analítica a Espanya i un defensor que el llenguatge havia de ser clar i fàcil per a transmetre les idees dels discursos.