elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats per a conscienciar la societat

Sagunt celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats per a conscienciar la societat
  • Entre el 7 i l'11 d'octubre, així com el 21 del mateix mes es desenvolupen tallers, xarrades i altres activitats amb diversos col·lectius socials

MÉS FOTOS
Sagunt celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats per a conscienciar la societat - (foto 2)
Sagunt celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats per a conscienciar la societat - (foto 3)

Sagunt celebra el Dia Mundial de la Salut Mental (10 d'octubre) amb una variada programació d'activitats per a conscienciar la societat sobre esta problemàtica. Les xarrades, els tallers i la resta de dinàmiques de sensibilització sobre la salut mental han sigut organitzades per la regidoria de Serveis Socials i es desenvoluparan entre el 7 i l'11 d'octubre, així com el 21 del mateix mes.

Segons este departament de l'Ajuntament de Sagunt, "conscienciar, afrontar, unitat, llibertat, comprendre, prioritzar, sensibilitzar, secundar, previndre, normalitzar, visibilitzar, respectar, cuidar, són les paraules, la majoria verbs, que les persones que participen en el programa SASEM (Servicio de Atención y Seguimiento para la Enfermedad Mental) dels Serveis Socials municipals han definit el que és necessari per a cuidar la salut mental. Verbs que es transformen en accions que esperen dels qui els envolten i de la societat en conjunt".

Promogut per la Federació Mundial de Salut Mental i amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut, des de fa 22 anys el 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, s'organitzen esdeveniments com representació del compromís per a crear consciència sobre els problemes de salut mental a tot el món i mobilitzar esforços de suport. Este 2024 el lema a escala mundial és 'Treball i salut mental, un vincle fonamental'.

De manera que l'Ajuntament de Sagunt se suma a este dia, des de l'experiència i pràctica quotidiana dels qui participen en el programa SASEM, professionals i persones usuàries, per a posar en relleu el repte de transformar l'estigma al voltant dels problemes de salut mental en acceptació i respecte.

La regidora de Serveis Socials, Nuria Carbó, ha manifestat: "D'igual manera que sabem tot el que beneficia la nostra salut física, cal parar esment en tot el que és bo i necessari per a la nostra salut mental". Així mateix, l'edila de l'Ajuntament de Sagunt ha explicat: "La intenció és normalitzar les persones amb problemes mentals, ja que una persona ben diagnosticada i amb el tractament correcte deixa de ser una persona amb problemes mentals".

El dilluns 7 i el dimarts 8 es realitzarà una obertura del taller de ceràmica a la comunitat escolar, comptant amb la presència d'alumnat de 6é curs del col·legi Tierno Galván, l'alumnat gaudirà del procés de crear una peça junt amb les persones que assistixen habitualment al taller. D'esta manera, es pretén generar una interacció directa que acoste l'alumnat a la realitat de les persones que tenen algun tipus de problema amb relació a la salut mental i així evitar la formació de prejudicis que acaben en estigmes.

La vesprada del dimarts 8, a les 17.30 hores, l'Associació Valenciana de Trastorn Bipolar (AVTB) oferirà una xarrada de sensibilització oberta a tota la ciutadania en el Centre Cívic Antic Sanatori, situat en el Triangle Umbral del nucli del Port de Sagunt.

El dijous 10 a les 10 hores hi haurà una sessió oberta a la ciutadania de mindfulness en el Centre Voramar (av. Mediterrani, núm. 38). Este taller suposa una introducció a la pràctica de mindfulness mitjançant experiències pràctiques que permetran als qui participen connectar amb el seu cos i els seus sentits i centrar-se en l'ací i l'ara. Es tracta d'una antiga pràctica budista que té una profunda rellevància per a la vida actual. Atenció plena significa parar atenció d'una manera determinada, de manera deliberada, en el moment present i sense jutjar, la qual cosa permet desenvolupar una major consciència, claredat i acceptació de la realitat del moment present. La inscripció al taller es realitza a través del codi QR que apareix en la imatge inserida en la web de l'Ajuntament al final d'esta notícia.

El divendres 11 a les 11 hores les persones que participen en el taller de teatre realitzaran una mostra del treball fet: Entre todas las sombras, una, en el Casal Jove del Port de Sagunt (c/ Vent de Marinada, s/n). En finalitzar la mostra i al mateix lloc, a les 12 hores, es realitzarà un taller sobre l'estigma, impartit per Silvia Garcia Esteban, formadora i assessora en salut mental. Silvia García desenvolupa activitats d'acompanyant terapèutic, peer to peer, mediadora de lectura amb persones amb problemes de salut mental i formadora des de l'experiència en primera persona. Ha convertit la seua experiència de sofriment psíquic en una ferramenta poderosa per a acompanyar altres persones que patixen problemes de salut mental.

Finalment, el dilluns 21 d'octubre a les 18.30 hores, en col·laboració amb l'Asociación Cultural Nautilus i per a continuar abordant l'estigma en salut mental, es projectaran a la Casa de Cultura del Port de Sagunt (c/ Progrés, núm. 5) els curts Votamos i Cristina Martín-La princesa INCA amb una xarrada col·loqui posterior en la qual participaran Rosana Corral, psiquiatra i membre d’APROSAM (Associació Pro Salut Mental Horta Nord y Camp de Morvedre) i Miriam Pozuelo, psicòloga del SASEM, i en la qual comptarem amb testimoniatges en primera persona.

Pujar