Sagunt i Canet d'en Berenguer sol·liciten el criteri d'urgència per a les seues platges dins del pla estratègic de protecció de la costa
En una reunió telemàtica mantinguda pels alcaldes es van plantejar estes i altres reivindicacions i exigències per part dels dos consistoris enfront de l'esborrany que se'ls va presentar
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i l'alcalde de Canet d'en Berenguer, Pere Joan Antoni, van mantindre este dilluns al matí una reunió telemàtica amb la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, així com amb altres primers edils de diversos municipis costaners de la Comunitat Valenciana, en la qual es va presentar als consistoris l'esborrany del futur Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa Espanyola considerant els Efectes del Canvi Climàtic que està elaborant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) del Govern d'Espanya.
La trobada va servir per a comentar l'estudi que s'ha realitzat de manera prèvia a l'elaboració del document sobre els impactes sobre la costa en el context actual de canvi climàtic, però sobretot per a traslladar les aportacions dels ajuntaments davant l'esborrany del pla d'actuació que està elaborant el Ministeri, ja que ara s'obri un procés de consulta nacional en el qual les corporacions municipals podran traslladar la seua visió sobre este tema.
Així, durant la reunió l'Ajuntament de Sagunt va compartir amb la resta de municipis la seua frustració pel fet que ni les actuacions que ja s'han dut a terme ni tampoc les previstes responguen a una unitat física sinó administrativa, cosa que des del consistori saguntí es considera un error que el departament ministerial hauria de rectificar i l'opinió del qual compta, a més, amb el suport de la Secretaria Autonòmica. «Hem explicat que estes estratègies estan bé però, després, la implementació de les mateixes deixa molt a desitjar. Exigim des de fa anys que l'actuació a Almenara i les platges del nord de Sagunt ha de formar part d'un mateix conjunt perquè responen a una única unitat física i, no obstant això, es va trossejar administrativament amb els efectes negatius que ja estem patint», va manifestar Darío Moreno.
En este sentit, el primer edil de Sagunt va exigir «que s'incloga eixa actuació conjunta en unitats físiques que tinguen sentit» i també que en el concepte d'urgència i emergència s'incloguen situacions com la de Sagunt i Canet d'en Berenguer, que comencen a «patir els efectes negatius d'actuacions que ja s'han fet al nord». Per tant, considerava Moreno, «s'han d'aplicar criteris d'urgència i d'emergència a les actuacions» a les platges d'ambdós municipis, «especialment pel que fa a eixe macroprojecte que està per vindre».
Per la seua part, l'alcalde de Canet va reivindicar, a més, que l'actuació que contemple el nou projecte del ministeri «s'ajuste a la situació actual en la qual es troben les nostres platges. L'estat actual de la costa és molt diferent a l'àmbit del seu estudi», afirmava Antoni.
Atés que en el document es parla de la possibilitat de realitzar actuacions urgents en funció de la situació, i des del consistori saguntí es considera que la situació d'Almardà, Corinto, Malvarrosa i Canet d'en Berenguer és precisament urgent per a evitar que continue degenerant-se la costa i que, a mesura que el temps seguisca el seu curs, s'agreuge i l'actuació necessària haja de ser de major importància, l'Ajuntament de Sagunt sol·licita que eixe criteri administratiu d'urgència també s'aplique en casos com el de les platges de Sagunt i Canet, on inicialment està previst que s'actue més tard que a Almenara. «Necessitem solucions i les necessitem ja, i volem que la Conselleria siga part d'eixa aliança de protecció de les nostres platges, particularment de les platges de Canet d'en Berenguer i del nord de Sagunt», va plantejar per això l'alcalde de Sagunt.
Referent a això, l'alcalde de Canet va sol·licitar a l'administració «més velocitat en les accions, en cas contrari arribarem massa tard per a poder recuperar la costa i això sí que generarà un problema més greu».
D'altra banda, una majoria de les corporacions municipals allí representades van sol·licitar una major comunicació i sensibilitat cap als seus municipis des del Ministeri, amb l'esperança que este aspecte es millore en el futur.
El futur Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa Espanyola considerant els Efectes del Canvi Climàtic naix d'un estudi previ per al coneixement i la caracterització dels problemes actuals de la protecció costanera i la gestió integrada de la costa, així com de les bones pràctiques a la Unió Europea, i d'un diagnòstic físic, socioeconòmic i mediambiental, i compta amb una sèrie de mesures previstes per a la protecció de la costa davant la situació actual de canvi climàtic. Entre elles figuren l'alliberament del Domini Públic Marítim-Terrestre (DPMT) després de la seua definició i el diagnòstic de la seua ocupació; una millora del marc de governança; el restabliment del balanç sedimentari; la recuperació dels elements naturals per a la conservació del medi natural costaner; la retirada controlada de l'ús humà de la costa; o la recuperació i revisió després d'esdeveniments erosius, entre altres actuacions, tot això amb l'objectiu general de l'adaptació costanera al canvi climàtic.
Pel que fa a les mesures que han d'adoptar-se dins d'este pla estratègic, el mandatari de Canet advoca per «accions d'enginyeria verda, més sostenibles, més flexibles i de menor impacte ambiental», explicava.
Ara s'obri el procés perquè els ajuntaments dels municipis afectats puguen traslladar les seues particularitats amb la finalitat de reivindicar l'adaptació del pla a les seues circumstàncies i amb l'esperança que els seus suggeriments i exigències s'atenguen per part del Ministeri.