Sagunt fa un pas més en el camí de la ‘Red de Juderías de España’ amb la col·locació d'una placa de senyalització de la xarxa a la ciutat
El Portalet de la Sang, arc que dona accés a la jueria, és el primer dels sis llocs del patrimoni sefardita de Sagunt senyalitzat i que hi indicaran punts d'accés i identificarà el seu traçat medieval
Sagunt continua fent passos en el camí de la ‘Red de Juderías de España, Caminos de Sefarad’. En esta ocasió, amb la col·locació d'una placa als peus del Portalet de la Sang, arc d'accés a la jueria, el primer dels sis distintius que es col·locaran en els diferents punts d'accés a la jueria i que identificaran el traçat medieval de l'antic barri jueu de la ciutat. A este acte, han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Turisme, Natalia Antonino, i la gerent de la ‘Red de Juderías de España’, Marta Puig. Este acte és la culminació d'un llarg recorregut que va portar a Sagunt a formar part d'esta exclusiva xarxa al març de 2019. També hi han assistit els regidors de l'Equip de Govern Quico Fernández i Maria Josep Soriano.
A més, durant la roda de premsa anterior al descobriment de la placa s'ha presentat el llibre Sabores de Sefarad, una obra que descobrix els secrets de la gastronomia judeo-espanyola en què es conjuguen relats de l'estada del poble jueu en la península Ibèrica i la seua relació amb la gastronomia. El text, obra del cuiner i fotògraf gastronòmic Javier Zafra, no és només un receptari, ja que a més, segons l'autor, conté missatges secrets sobre la cultura i història jueva. Les 73 receptes van acompanyades d'una introducció històrica i estan justificades degudament mitjançant un treball de recerca. A més, este llibre està acompanyat d’un blog que pretén que tota aquella persona que cuine o els restaurants que plantegen menús els pengen i es parle dels ingredients o de l'evolució de la cuina sefardita, entre d’altres. La gerent de la ‘Red de Juderías de España’ ha fet lliurament de diversos exemplars a l'alcalde com a obra de consulta per a les biblioteques municipals i per a l'arxiu municipal.
Per a la regidora de Turisme, Natalia Antonino, pertànyer a la xarxa «és un privilegi i un honor» i ha agraït el treball de l'anterior alcalde, Quico Fernández, «per la seua obstinació a estar dins de la xarxa, una xarxa molt activa durant tot l'any». I en este sentit ha donat les gràcies a Marta Puig per presentar este llibre «fet amb un rigor científic i un gust exquisit».
La pròpia gerent de la xarxa, Marta Puig, ha explicat que «ens trobem en un moment en el qual ens hem obstinat a posar en valor tot el patrimoni material entorn a la jueria de Sagunt i ara mateix comencem una etapa en la qual comença a tindre molt de rigor la recuperació del patrimoni immaterial, per això el projecte Sabores de Sefarad és molt més que un llibre ja que volem acompanyar-lo d'una sèrie d'activitats que conviden a restaurants, comerços, hostaleria, etc. a sumar-s’hi». Estes activitats seran unes jornades gastronòmiques dedicades exclusivament a l'hostaleria perquè oferisquen menús sefardites als visitants de la jueria, xarrades de gastronomia per a la ciutadania, tallers de rebosteria, etc.
D’altra banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat que amb este tipus d'iniciatives i gràcies al treball que es va fer en l'anterior legislatura que va permetre a Sagunt entrar en esta xarxa «estem recuperant part de la nostra cultura i patrimoni immaterial i ens permet posar en valor el passat jueu de la ciutat i a partir d'ací compartir-lo amb tota la comunitat». L'alcalde ha agraït a la xarxa per la iniciativa de recuperar eixe patrimoni immaterial, amb activitats com la que s'ha presentat hui, ja que «ho fan d'una manera inclusiva articulant una sèrie d'activitats perquè el sector privat, la ciutadania i les institucions participem en tot eixe procés». En este sentit, també ha agraït la implicació del sector privat «que ens ajuden a poder dur a terme totes aquestes iniciatives que fan que la nostra experiència turística siga encara més única i aporte un valor afegit que no tenen altres ciutats».
A més, també s'ha presentat en la roda de premsa el projecte RASGO, un distintiu de qualitat de la ‘Red de Juderías de España’ per a la comercialització turística i que distingix establiments i servicis turístics on el respecte per l'herència sefardita i la millor atenció a la clientela estan garantides.
Este segell s'atorga a restaurants, allotjaments, guies o ofertes culturals. Actualment, ja es pot trobar en el comerç turístic La Llar dels Déus, on es pot adquirir el llibre que s'ha presentat, i des de hui també el posseix Amir Ciro Ezzatvar de Llago, el primer Guia RASGO de la ciutat de Sagunt especialitzat en la jueria, a qui hui la delegada de Turisme li ha entregat este distintiu en el Saló de Plens. Els motius pels quals se li atorga este segell són la seua llarga trajectòria i treball exercit en el desenvolupament de la jueria local, per la seua participació en l'organització de les Jornades de la Cultura Jueva Europea, les innovadores visites nocturnes a la jueria i per la seua contínua col·laboració en totes les activitats del patrimoni sefardita a Sagunt.
En finalitzar l'acte, i abans de descobrir la placa, s'ha projectat un vídeo específic de la ciutat de Sagunt per a la difusió del patrimoni sefardita de la ciutat.
Què és la ‘Red de Juderías de España, Caminos de Sefarad’?
La ‘Red de Juderías de España, Caminos de Sefarad’ és una associació constituïda per municipis que compten en els seus conjunts medievals un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural, herència de les comunitats jueves que van habitar la península Ibèrica. Sagunt es troba entre els 21 membres d'esta important xarxa que conforma el llegat jueu a Espanya. Des de la xarxa, es promouen projectes culturals i experiencials, que contribuixen al coneixement de la cultura jueva.