Sagunt acollirà a finals de mes un curs d'estiu especialitzat de la UNED sobre l'Imperi Romà
Més de cent alumnes de 25 províncies espanyoles, Alemanya i Mèxic s'han inscrit a este programa estival que es desenvoluparà del dia 21 al 23 de juliol en la seu de la Fundació Bancaixa de Sagunt
La seu de la Fundació Bancaixa de Sagunt, situada a la Casa de Cultura Capellà Pallarés, acollirà els dies 21, 22 i 23 de juliol el curs Imperium. Recorriendo el Imperio Romano, que s'engloba dins de la programació de la 32a edició dels Cursos d'Estiu de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) per a este any 2021.
Este curs, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i la Fundació Bancaixa de Sagunt compta ja amb més de cent estudiants. Concretament hi ha prop de 80 alumnes que s'han matriculat en la modalitat en línia i al voltant de 25 que s'han inscrit en la modalitat presencial. Fins a 25 províncies espanyoles, així com també Mèxic i Alemanya, estaran representades per l'alumnat del curs.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, han participat este dimecres en la presentació d’esta activitat docent estival al costat del director adjunt de UNED-València, Alejandro Cerdà; el director del curs, el professor Javier Cabrero; i el president de la Fundació Bancaixa de Sagunt, Alfonso Muñoz. A l'acte també han assistit, entre altres, la coordinadora de cursos d'estiu i extensió universitària de UNED, Begoña Sáez, i el coordinador de UNED-Sagunt, Pascual Ferrer.
Entre les matèries que s'impartiran en el curs, que és una continuació del qual es va desenvolupar en l'edició anterior: Iter Facere, viajes y viajeros en la Antigua Roma, figuren la geografia del món en l'Antiguitat, a càrrec del professor Javier Serrano; el vi i el mercat d'esclaus a Sicília, per la doctora en Geografia i Història Milagros Moro; la vida en el campament de frontera de Vindolanda, a Britània, del doctor en Història Antiga David Soria; l'oli i el garum d'Hispània, a càrrec del professor Miguel Ángel Novillo; el comerç d'animals des de Líbia, pel professor titular de la UNED i director del curs, Javier Cabrero; Egipte com a graner de Roma, per la professora Marta Bailón; El lujo en Roma, la porpra i la coa vestis de Síria, a càrrec de la professora Honorífica del Departament d'Història Antiga Pilar Fernández; i Grecia: los primeros turistas, del catedràtic d'Història Antiga, Adolfo Domínguez.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat que des del seu punt de vista l'elecció del municipi com a seu per a esta activitat «no podia ser més encertada, tenint en compte la importància que per a Sagunt té l'Imperi Romà des del punt de vista històric», al·ludint al ressenyable paper que va exercir la ciutat al llarg de tot l'Imperi, especialment en la Segona Guerra Púnica, i a l'impacte que va tindre el conflicte bèl·lic en l'esdevenir de la Història.
«És una bona notícia que una institució com la UNED porte un curs d'estiu especialitzat en l'Imperi Romà a la nostra ciutat, que al final és punt neuràlgic de la cultura clàssica i este curs d'estiu ens ajuda a continuar posicionant-nos com a tal», ha recalcat el primer edil, que ha agraït que s'haja triat a Sagunt com a subseu per a esta iniciativa.
Per part seua, el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, ha assenyalat en esta mateixa línia que «és un plaer consolidar Sagunt com a seu estable de la UNED» i que «és molt important este projecte educatiu i cultural» perquè contribuix al «desenvolupament de la ciutat».
«Fa dos anys que desenvolupem estos cursos d'estiu a la nostra ciutat. Tenim un patrimoni cultural que és pràcticament inabastable, tant en la Història com en la seua amplitud. És un patrimoni material i immaterial. Tenim una història que també és història de la humanitat i volem ser Patrimoni de la Humanitat», ha declarat l'edil, que també ha subratllat que este curs «permet projectar Sagunt al voltant d'Espanya i també dinamitzar l'economia mitjançant l'anomenat turisme de congressos i sobretot l'educació».
«És molt important també perquè consolida a Sagunt com a centre neuràlgic de la didàctica i de l'educació en la cultura clàssica, i això és una peça molt important per a nosaltres», puntualitzava Tarazona.
Darío Moreno, ha assegurat que la presentació del curs Imperium. Recorriendo el Imperio Romano «és una alegria per a tots» i ha destacat el «component democràtic» de la UNED per la seua voluntat d’«arribar a cada racó d'Espanya, que no hi haja situacions laborals o fins i tot econòmiques que impedisquen a la gent poder accedir a l'educació i que tothom puga tindre accés a formació universitària», una cosa que «sempre cal posar en valor».
«Tant de bo este curs siga una de les moltes col·laboracions que estan per vindre», ha desitjat l'alcalde, que ha remarcat també la «qualitat educativa de la UNED vinculada a la ciutat de Sagunt», gràcies a esta activitat docent estival.
En este sentit, el director adjunt de UNED-València, Alejandro Cerdà, ha recordat i reivindicat el caràcter públic, social i a distància de la universitat a la qual representa i ha transmés l'«enorme privilegi» de poder celebrar este curs «en esta meravellosa ciutat» de Sagunt.
«Formarem part de projectes de futur, ens sentim com a casa», afirmava Cerdà, al mateix temps que agraïa a la Fundació Bancaixa i a l'Ajuntament de Sagunt, així com a l'alcalde, Darío Moreno, i a l'edil d'Educació, José Manuel Tarazona, per la seua col·laboració desinteressada. «Van ser molt fàcils les converses i les relacions», ha agregat.
Per a més informació i inscripcions es pot accedir a l'espai del curs Imperium. Recorriendo el Imperio Romano a través d'este enllaç.