elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Regidoria de Joventut i Infància ha realitzat un curs per a la prevenció de la violència de gènere en la infància i l'adolescència

La Regidoria de Joventut i Infància ha realitzat un curs per a la prevenció de la violència de gènere en la infància i l'adolescència
  • Ha participat personal tècnic del departament, principalment les monitores que són les que mantenen un contacte diari amb menors a través dels diferents programes i activitats que es desenvolupen

La Regidoria de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt, conscient de la necessitat d'anar millorant la formació dels treballadors i treballadores del seu departament, ha realitzat el curs “Metodologia i planificació amb perspectiva de gènere en educació no formal”, una acció dissenyada per a millorar la intervenció i mantindre la necessària mirada inclusiva. El curs l'ha impartit l'experta en gènere i en polítiques d'igualtat Melissa Ruiz.

El curs està dissenyat per a totes aquelles persones professionals de l'educació no formal que desitgen aproximar-se a la teoria coeducativa per a, a partir d'ella, poder desenvolupar, dissenyar i implementar activitats per a la prevenció de la violència de gènere en la infància i l'adolescència. En este cas, ha participat el personal tècnic de la regidoria, principalment les monitores del departament que són les que mantenen un contacte diari amb menors a través dels diferents programes i activitats que desenvolupa Joventut i Infància al llarg de l'any. D'esta manera, el departament realitza la planificació i programació d'activitats de manera transversal i sempre amb una perspectiva de gènere i inclusiva.

El pla d'estudi de la formació ha tingut un total de 12 unitats, entre les quals es troben els següents continguts: Terminologia de gènere. Xifres i estudis; Agents socialitzadors: mitjans de comunicació; El joc com a constructor d'identitats de gènere. La socialització diferencial; Oci i temps lliure; Els Mites i les emocions; Construcció de la feminitat: éssers per a uns altres. Mite de la Bellesa, hipersexualització femenina des de la infància; Construcció de la masculinitat hegemònica: la cultura del risc. Porno-masclisme; Coeducació; Diagnòstic per a un Pla Coeducatiu d'Àrea; Fases del Pla; Avaluacions; i finalment una unitat de Pràctica.

Els objectius diferents d'esta formació han sigut, d'una banda, propiciar un espai de reflexió en el qual desenvolupar un pensament crític que permeta conéixer les causes que generen les desigualtats entre dones i hòmens com a desencadenants, en última instància, de la violència de gènere, des de la infància; així com identificar els estereotips de feminitat vs masculinitat. En esta mateixa línia, atendre la construcció del llenguatge com a generador o perpetuador de societats igualitàries prenent consciència de l'ús del llenguatge sexista revisant el propi currículum ocult, i també comprendre els processos emocionals que sustenten els mites que ens travessen com a dones, com a hòmens i en les relacions de gènere.

D'altra banda, s'ha tractat d'aproximar les persones professionals al coneixement dels últims estudis quantitatius i qualitatius sobre la realitat del col·lectiu d'infància, adolescència i joventut així com a recursos i metodologies per a una praxi adaptada a la seua realitat professional. En este sentit, també sensibilitzar, informar i formar el grup de professionals respecte al seu paper com a agent educatiu transmissor de models lliures d'estereotips de gènere. Finalment, se'ls ha pogut proporcionar ferramentes i recursos per a dissenyar i treballar un possible Pla Coeducatiu d'Àrea.

Pujar