elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Art al Quadrat exposa 'Jo sóc. Memòria de les rapades' en el MUVIM

Art al Quadrat exposa 'Jo sóc. Memòria de les rapades' en el MUVIM

    Art al Quadrat exposa 'Jo sóc. Memòria de les rapades' en el MUVIM. Les artistes bessones Mònica i Gema Del Rey oferiran a partir de demà, dimecres 24 de gener, l'exposició que homenatja "les rapades", les dones represaliades en el franquisme per les seues idees o per les seues actituds liberals.

    La inauguració de l'exposició serà demà, dimecres 24 de gener, a partir de les 19.30 hores i estarà oberta al públic fins a l'1 d'abril. L'exposició està comissariada per Susana Blas i l'entrada té un cost de 2€ la general i 1€ la reduïda, a més durant el dia de la inauguració, els caps de setmana i els festius serà gratuïta.

    L'Ajuntament de Sagunt, una vegada més, torna a col·laborar i mostrar el seu suport a Art al Quadrat ja que, durant la programació d'actes del 25 de novembre, Dia Internacional de la Violència de Gènere, les delegacions d'Igualtat i Cultura van comptar amb les artistes per a una acció-homenatge on van participar nombroses persones de la localitat i fins i tot van donar flocs de pèl. A més, les germanes es van rapar el pèl una a l'altra ja que, el despullament del cabell era una de les vexacions patides, i van realitzar el passeig al que se'ls sotmetia, encarnant en els seus cossos la memòria i la dignitat d'aquelles dones.

    En esta exposició, Art al Quadrat conjumina les diferents línies de treball que els caracteritzen com la reflexió sobre la intimitat en la qual la idea de doble està molt present, l'anàlisi de les imatges com a portadores d'ideologia i la cerca de la justícia social. Elles no perseguixen detenir-se en un fet històric passat i recrear el dolor, sinó sanar-ho des del present, generant un corrent col·lectiu d'energia que rescate el valor de "les rapades", perquè elles servisquen d'exemple en la lluita contra la violència que les dones patixen encara hui a tot el món.

    Amb les donacions de pèl arreplegades, s'ha concebut una quilomètrica columna de pèl que penja des de la balconada del pis alt del museu. Este símbol d'unió té el seu espill en la joia de la mostra, la trena original d'una d'este dones valeroses, Mariana Torres Esquer. La relíquia va ser guardada primer pel seu fill i després pel seu nét i els ha sigut amablement cedida per a l'ocasió.

    Pujar