El programa d'atenció, informació i acolliment de l'àrea d'Igualtat ha atès a 241 dones en el que va d'any
Des de l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt, localitzada en un dels xalets dels jardins de l'Antic Sanatori, s'ha prestat servei a un total de 241 dones des que va començar l'any fins al 16 de novembre. La gran majoria de casos estan relacionats amb violència de gènere, conflictes de parella i/o familiars. El total d'atencions és de 431, sense estar comptabilitzades les atencions telefòniques ni casos d'acompanyants. Deu casos s'han derivat al Centre de Dona 24h de la Generalitat i s'han concedit 14 ajudes econòmiques de pagament únic, així com un servei d'hotel.
Les treballadores de l'àrea d'Igualtat presten ajuda a les dones realitzant una atenció integral, informant i assessorant dels recursos i serveis disponibles en funció de la demanda i situació. A més, es deriven casos de manera habitual a serveis del propi departament com les assessories jurídica, on enguany s'han prestat 409 atencions, i psicològica, amb 60 dones ateses. En molts casos també cooperen altres àrees municipals com a Serveis Socials, Universitat Popular, Centre de Formació de Persones Adultes o Promoció Econòmica. Juntament amb aquest últim departament es treballa en un programa d'inserció i disseny d'itineraris laborals per a dones víctimes de violència de gènere i/o conflicte familiar. Cada divendres s'atenen casos i en tres setmanes ja s'han derivat 12 dones, segons ha informat la delegada d'Igualtat, María Giménez.
També es realitzen visites a domicili, acompanyaments puntuals a recursos o serveis locals i, en els casos en els quals es considera necessari, es dissenya un programa d'intervenció juntament amb l'assessoria psicològica que implica activitats socioeducativas, acompanyaments i un seguiment intensiu. D'altra banda, es treballa en cooperació amb la UFAM (Unitat de la Família i Dona) del Cos Nacional de Policia, amb l'Hospital de Sagunt i els centres de salut.
L'àrea d'Igualtat també coordina el programa de prevenció de violència de gènere per a adolescents en centres de primària i secundària. Els tallers per a primària són a càrrec de la psicòloga i sexòloga Sonia Brines i en secundària el programa compta amb tres branques: coeducació i prevenció de la violència de gènere, noves masculinitats i atenció a la diversitat sexual.
A més, a l'octubre es va reunir el gabinet de coordinació enfront de la violència de gènere, amb l'assistència per primera vegada de la Unitat de Coordinació Contra la Violència de Gènere de la Delegació del Govern. Ací es va informar del protocol de col·laboració enfront de la violència de gènere de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, es va debatre sobre la redacció d'un nou protocol d'actuació interdepartamental i es van donar comptes de la situació de violència a Sagunt.