La primera fase del projecte educatiu 'Machina et Schola' conclou el dimarts 20 de juny
Dimarts que ve 20 de juny, a les 19 hores, el Centre Cívic del Port de Sagunt serà el lloc triat per a la celebració de l'acte de cloenda de la primera fase del projecte educatiu Machina et Schola, dedicat al Circ Romà. Esta iniciativa està organitzada per l'Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria d'Educació, amb el patrocini d'ArcelorMittal i en col·laboració de Domus Baebia i els instituts d'educació secundària del municipi.
A l'acte, que estarà obert a tot el públic, acudiran l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; responsables d'ArcelorMittal i de l'associació Ludere et Discere – Domus Baebia, així com dels instituts participants. Es presentaran tots els projectes en els quals l'alumnat ha treballat durant el curs i se'ls farà lliurament d'un distintiu per la dedicació i l'entrega en este projecte. En finalitzar l'acte, es recrearà pels voltants del Centre Cívic una carrera a cavalls de la quadriga que l'IES Eduardo Merello ha construït per al projecte.
Tarazona ha destacat que esta col·laboració en xarxa en l'àmbit educatiu "permet fer valdre la capacitat, les aptituds i coneixements que s'imparteixen en els nostres instituts i centres educatius gràcies a un projecte tan arrelat en la nostra ciutat i en la nostra història com és l'evolució del metall i l'acer". Destaca, a més, la importància de l'empresa ArcelorMittal, "una empresa a la qual va donar pas en el seu moment Alts Forns del Mediterrani i de la qual enguany estem celebrant el seu centenari".
Esta iniciativa, que compta amb tres fases, té com a objectiu prioritari la recuperació històrica de l'ús que s'ha donat a l'acer i, posteriorment, als metalls a Sagunt, prenent com a punt de partida l'època romana, concretament el Circ Romà. Sota esta prisma, els centres educatius han treballat en diferents modalitats amb la finalitat de recrear aquells aspectes característics de l'etapa i l'escenari romà.
Els instituts Clot del Moro, Jorge Juan, Eduardo Merello, Secció Jaume I, Camp de Morvedre i, en procés, María Moliner, han participat en este projecte al llarg del curs escolar 2016-2017. A través d'este projecte es pretén fomentar el treball en equip dels diferents centres educatius del municipi, així com ampliar el coneixement dels ciutadans sobre diferents aspectes de l'època romana i els materials utilitzats mitjançant l'exposició pública de les peces fabricades en cada etapa del projecte Machina et Schola i que s'exposaran en la futura àrea de la Domus, amb tallers d'aprenentatge de la cultura clàssica orientada a un públic familiar.
Machina et Schola es tracta d'una iniciativa plantejada per ArcelorMittal que encaixa en l'estratègia de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) de la multinacional de l'acer i que, a més, s'alinea amb el principi de suport als denominats projectes STEM, amb els quals es reforça el coneixement dels alumnes en quatre disciplines acadèmiques: ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Consta de tres fases, la primera que ha tingut lloc este curs i s'ha dedicat al Circ Romà, i les dues següents que es duran a terme el pròxim curs i tindran com a protagonistes el teatre i l'amfiteatre, successivament.