El primer congrés CinemAula finalitza a Sagunt amb gran èxit
Este cap de setmana s'ha celebrat en el Centre Cultural Mario Monreal el primer congrés CinemAula de cinema i educació, organitzat pel CEFIRE, la conselleria d'Educació i Cultura i l'Ajuntament de Sagunt, destinat al professorat, dins de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) de 2018. L'acte de presentació va comptar amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el regidor de Cultura i Educació, José Manuel Tarazona.
Este congrés és un espai per a la participació, intercanvi d'idees i reflexions pedagògiques per aprofitar el llenguatge audiovisual en l'àmbit educatiu i cultural. José Manuel Tarazona ha declarat que "junts hem pogut gaudir de professionals de renom com Agustí Villaronga, director de Pa Negre, Judith Colell, directora i candidata a un Goya, així com l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, o Dragan Milinkovic, entre altres persones de prestigi".
"Hem de dir que ens han agraït molt totes les facilitats que hem posat com a amfitrions, i açò també és molt important per a la nostra ciutat", ressalta Tarazona. A l'esdeveniment han assistit al voltant de 180 persones, i ha comptat amb ponents tant d'Espanya com internacionals, de països com Croàcia, Sèrbia o Cuba.
Des del CEFIRE (Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius) de Sagunt i el CEFIRE Artisticoexpressiu s'han mostrat agraïts pel tracte rebut per l'Ajuntament de Sagunt en l'organització del congrés. A més, ressalten l'èxit total d'assistència.
Els objectius del congrés han sigut analitzar la importància de la formació audiovisual del professorat com a eina fonamental per generar educomunicació amb l'alumnat de tots els nivells de l'ensenyament; reflexionar sobre diferents metodologies, tècniques i estratègies educatives d'utilització del cinema com a instrument educatiu, així com adquirir coneixements fonamentals sobre la importància de l'educomunicació en el procés formatiu de xiquets i joves.
També s'ha buscat adquirir coneixements i habilitats fonamentals d'utilització del cinema com a recurs metodològic en l'educació; analitzar les experiències humanes de les pel·lícules, amb vista a convertir el cinema en una escola de persones conscients i crítiques, i promoure la pràctica i els valors implícits del cinema escolar.
La ponència inaugural va fer un balanç de la situació de l'ensenyament de l'audiovisual a la Comunitat Valenciana en 2018 i les perspectives de futur. El congrés va tractar temes diversos, com l'escriptura creativa, els valors o la inclusió en el cinema. Els ponents també van parlar sobre el desenvolupament de l'educació audiovisual i experiències en aqueix àmbit.
Entre les organitzacions que han col·laborat en el congrés destaca la Universitat Jaume I, l'Institut Cubà de Recerca Cultural Juan Marinello, la Universitat de Sevilla, la Universitat de València i l'Acadèmia del Cinema.