El Port de Sagunt tancarà dilluns que ve les seues festes patronals amb la Travessia Nadant i les tradicionals cucanyes
A més a més, al llarg de la jornada es dispararan una mascletà i castells de focs artificials de final de festes
El Port de Sagunt celebrarà un any més les tradicionals cucanyes en l'últim dia de les seues festes patronals, que serà dilluns que ve, 15 d'agost, dia de la Festa Major en honor a la Verge de Begonya.
La regidora delegada de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, ha mostrat la seua alegria per reprendre esta celebració «al 100%» després de dos anys de pandèmia i ha convidat a tothom a participar d'estes activitats i últims dies de festejos.
L’edil ha destacat la participació de nou de la Federación de Peñas Puerto Sagunto en les activitats programades per a esta jornada i ha avançat que hi haurà «sorpreses», ja que la Federación de Peñas també repartirà premis, a banda de les quanties econòmiques que repartirà el Consistori.
La jornada començarà a les 9.00 hores amb la Travessia Nadant Festes Patronals 2022, organitzada pel Club Natación Màster Morvedre, el Club de Triatlón Morvedre i per Cronometra, en col·laboració amb el departament d'Activitat Física, Salut i Esports de l'Ajuntament de Sagunt, la Federación de Peñas Puerto Sagunto i Decathlon Sagunt, i el recorregut de la qual tindrà una distància de 800 metres que transcorreran per dins del port marítim. Les inscripcions són gratuïtes i per a formalitzar-les hi ha de termini fins a este dissabte, 13 d'agost, en la pàgina web Sportmaniacs. Esta prova aquàtica és una de les més arrelades de la programació, ja que se celebra des de l'any 1963.
Posteriorment, sobre les 10.00 hores, serà l'agafada de la bandera en el pal greixat, que organitza l'Ajuntament en col·laboració amb la Federación de Peñas Puerto Sagunto. Esta prova consistix a desplaçar-se per damunt d'un masteler col·locat horitzontalment sobre l'aigua i greixat i tractar d'arribar fins a l'extrem contrari, on hi ha disposada una bandera que cal agafar. L'activitat comptarà amb importants premis econòmics, concretament 275 euros per a la primera persona que es faça amb la bandera, 200 per a la segona i 100 per a la tercera; són 575 euros en total.
Tot seguit arribarà el moment del llançament de pilotes i flotadors, amb 2.425 euros en premis amagats en 28 pilotes de goma de les 200 que es llançaran, que també podran ser canviades per quanties que van des dels 50 fins als 200 euros. Hi haurà tres de 200 euros; altres tres de 150; tres més de 100; cinc de 75 i 14 de 50 euros.
Entre ambdós proves es repartirà un total de 3.000 euros distribuïts en 31 premis monetaris. Les persones premiades en les cucanyes tindran de termini fins al 22 d'agost per a presentar un número de compte corrent en què ingressar l'import dels premis, tal com se'ls informarà per escrit allí mateix.
Es recorda que els premis obtinguts en qualsevol de les proves i activitats de la jornada hauran de ser declarats per les persones beneficiàries en la seua pròxima declaració de renda corresponent al present exercici i que l'Ajuntament de Sagunt no té cap responsabilitat respecte al possible incompliment individual d'este deure cívic.
Cal destacar, en este sentit, que la suma dels premis obtinguts que siga igual o superior a 300 euros portarà associada una retenció d'IRPF del 19%. En cas que un o una participant obtinga més d'un premi (per exemple, una pilota premiada –que és el màxim permés en esta prova– i una o més banderes), estos se sumaran i se li realitzarà l'ingrés per la quantia total obtinguda, aplicant, si escau, l'esmentada retenció.
D'altra banda, Moll ha anunciat que des de l'Ajuntament s'ha elaborat una nova ordenança adaptada a la situació actual per a les cucanyes i ha indicat que la normativa estarà visible en el lloc on es desenvoluparan les proves i pot consultar-se també en el Tauler d'edictes de l'Ajuntament de Sagunt, tant l'ordenança com el resum de les condicions per a l'obtenció dels premis.
La Regidoria de Festes i Cultura Popular posarà autobusos gratuïts d'anada i tornada des de l'entrada nord del moll fins a la dàrsena pesquera que circularan durant tot el matí per a traslladar (anada i tornada) de manera ininterrompuda la ciutadania que acudisca a estos actes.
Concloses les activitats matinals, es dispararà a les 14.30 hores una mascletà en la plaça del Sol, enfront de la Tinència d'Alcaldia, a càrrec de la Pirotècnia Turís, encesa per la Peña Pelín Cocidos. Es tracta d'una mascletà de les que es van suspendre a causa del mal temps durant les passades Falles.
A les 19.00 hores s'oficiarà en la parròquia de Nostra Senyora de Begonya la Missa Major en honor a la patrona, seguida de la processó per l'avinguda 9 d’Octubre, organitzada per la Confraria de Nostra Senyora de Begonya. A la seua conclusió, sobre les 21.00 hores es dispararà un mini castell de focs artificials en l'Albereda del Consell.
Les festes es tancaran a la mitjanit amb el llançament des del recinte festiu del castell de focs artificials de final de festes, encés per la Peña El Montón i a càrrec de la Pirotècnia Turís.
Asun Moll ha agraït a la Comissió de Festes «la gran feina que han fet» i també «a totes les penyes i a tota la ciutadania la participació, el comportament i l'haver gaudit d'estes festes». La regidora ha emplaçat a tots els col·lectius per a gaudir d'unes noves festes en 2023.