La Policia Local realitza 4.537 servicis en la campanya de platges de 2019
La secció de Platges del cos local de seguretat ha presentat les estadístiquesdelsservicisrealitzatsdurantelsmesosd'estiu a les platges del Port de Sagunt i d’Almardà
La Policia Local de Sagunt ha presentat les estadístiques dels servicis realitzats a les platges del Port de Sagunt i d’Almardà durant la campanya d'estiu 2019. Del 17 de juny al 8 de setembre els agents van realitzar un total de 4.537 servicis, 3.301 a la platja del Port de Sagunt i 1.236 a la platjad’Almardà. Estos inclou en servicis relacionats amb la seguretat de banyistes, vigilància del trànsit, vigilància general, seguretat ciutadana o compliment d'ordenances municipals, entre d’altres.
La regidora de Policia Local, Natalia Antonino, ha destacat els “quasi 5.000 servicis realitzats durant tot l'estiu, un servici fonamental per a complementar la qualitat i l'excel·lència de la destinació turística”. Antonino, a més, ha assegurat que este servici “millora la proximitat i la proximitatamb el turista i amb la ciutadania que resideix en eixa zona”. D'altra banda, la regidora ha ressaltat accions importants que s'han realitzat com “el simulacre coordinat amb moltes forces i cossos de seguretat de l'Estat i la formació específica juntamentamb Bandera Blava per a policies i socorristes”.
D’estesdades destaca que no s'hahagut de lamentar capofegament en cap de les platges del municipi, encara que sí que es va atendre 129 persones amb la col·laboració directa dels servicis de Salvament i Socorrisme en diversos rescats, així com lleus lesions o traumatismes de diversa consideració. Quant a persones extraviades, la Policia Local va localitzar a un total de 38 persones entre menors i d'avançada edat amb diferents graus de desorientació.
En l'apartat de seguretat dels banyistes també destaquen les 174 identificacions de control en les zones de pesca amb canya, de les quals 81 es van realitzar a Almardà i 93 al Port de Sagunt. Quant a la pràctica de windsurf, kitesurf i vol de cometes, es van realitzar 167 intervencions, 81 d'elles a Almardà i 83 al Port de Sagunt. Quant al control de la pràctica de jocs a la platja, es van realitzar 84 servicis, 1 a Almardá i 83 al Port de Sagunt.
D'altra banda, es van realitzar un total de 78 patrulles a peu de platja, sobretot a la platja del Port de Sagunt amb una durada aproximada d'1 hora i 30 minuts. Segons informa la Policia Local, este és un dels servicis millor valorats per banyistes pel seu caràcter de proximitat.
Referent a la vigilància del trànsit, es van realitzar 87 intervencions amb autocaravanes en zones no habilitades a esteefecte, aixícom 120 assistències i intervencions amb vehicles per requeriments varis com a estacionaments en guals, problemes de circulació, etc.
Cal destacar que la Policia Local quant a seguretat ciutadana va realitzar un total de 326 identificacions a manera de treball preventiu; que va intervindre en un total de 17 ocasions per xicotets furts al descuit,sent 15 a la platja del Port de Sagunt i 2 en la zona d’Almardà. D'altra banda, es van realitzar quatre detencions relacionades amb violència contra la dona i es va intervindre en 2 ocasions xicotetes quantitats de drogues a la platja.
En els controls de compliment de les ordenances municipals, es van identificar elsxips de 192 animals per diferents motius, aixícom es van revisar elsllocs de venda no sedentària i la venda ambulant en el passeig marítim en 192 ocasions.
Les principals denúncies registrades este estiu es deuen a 59 denúncies per infringir l'Ordenança de Platges: 30 per banyar-se amb bandera roja, 20 per portar a gossos solts, 10 per infraccions greus de pesca, 3 per navegar en zona de banyistes, 2 per vols no autoritzats amb drons o ultralleugers i 1 per situar tendal stancats. De la mateixa manera, es va procedir a denunciar per infringir l'Ordenança de Convivència: en 4 ocasions per tirar restes de poda, 2 per actesvandàlics i 1 per venda ambulant no autoritzada. Quant a denúncies per estacionament indegut, es van registrar un total de 221.
Altres servicis realitzats van ser d'atenció ciutadana en la reguarda d’Almardà en un total de 532 ocasions, bé personalment o via telefònica; es va adonar de deficiències en la via pública en 136 ocasions; 863 vegades es va vigilar pel compliment de directrius diàries com a vigilància d'actes lúdic esportius en platges o vigilàncies especials de violència de gènere, entre altres servicis; a més, en 252 ocasions els agents van recollir qualsevol requeriment directe durant el seu servici col·laborat amb la ciutadania.
Formació per a millorar la seguretat ciutadana
Els agents de la secció de Platges juntament amb el servici de Salvament i Socorrisme han realitzat enguany el curs de Socorrista Bandera Blava, dissenyat pel GIAAS (Grup d'Investigació d'Activitats Aquàtiques i Socorrisme) de la Universitat de la Corunya, en la participació de la qual Sagunt és pionera en l'àmbit policial en tot Espanya. Així mateix, des d’este estiu la Policia Local de Sagunt forma part de la Xarxa de Suport a la Investigació en la Prevenció del' Ofegament i Rescat Aquàtic (Riaipar) en la qual col·labora en el grup de treball denominat Policia i Socorrisme.
Este projecte ja compta amb el suport de 117 investigadors, professors i professionals de més de 10 països, aixícom de 21 Universitats i 72 entitats públiques i privades entre les quals es troba l'Ajuntament de Sagunt. En este aspecte la Policia Local vol agrair al professor titular de la Universitat de la Corunya, José Palacios, autor i director del projecte GIAS-RIAIPAR el seu interés i dedicació en la millora del servici.
Exercicis de coordinació, simulacres
El passat 21 d'agost es va dur a termel'activació del ‘Pla de reacció davant una emergència aeronàutica’ a la platja del Port de Sagunt coordinat per la Policia Local de Sagunt, especialment per l'inspector Antonio Pacheco, i pel Batalló d'Helicòpters d'Emergències núm.2 de Bétera, especialment pel capità i pilot José María San José. Este simulacre va coordinar recursos materials i personals sense precedents, ja que va ser pioner en l’àmbit nacional. A més, va tindre una gran repercussió mediàtic atant en mitjans locals com nacionals i en xarxes socials.
En estesimulacre va intervindre l'UME (Unitat Militar d'Emergència), Bombers, Mobilitat, Urbana, servicis de Socorrisme i Sanitaris, el Gabinet de Comunicació, Protecció Civil, Policia Nacional, Guàrdia Civil, així com el Batalló d'Helicòptersd'Emergències II i Policia Local, elsqui van impulsar la iniciativa.
Aixímateix, durantl'estiu de 2019, la Policia Local va participar de forma coordinada amb el servici de Salvament i Socorrisme, Assistència Tècnic-Sanitària i Dron de rescat, de l'empresa “General Drons”, en la realització de diversos simulacres, que són auditats tant de forma interna com externa per diversos organismescom a Bandera Blava, “Q” de Qualitat, Qualitur i les diferents ISO atorgades a les platges de Sagunt.
Finalment, des de Policia Local de Sagunt també destaquen la labor que realitzen a través del seu perfil corporatiu en Facebook, en el qual han oferitinformació en temps real de les banderes que onejaven a cada moment a les platges del municipi, aixícom de la previsió del temps segons dades d’Aemet, o de qualsevol incidència d'interés per a banyistes i visitants. Estes publicacions amb informació rellevant de servici públic han aconseguit durant este estiu un abast de 785.158 visualitzacions, segons dades estadístiques de Facebook.