elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nous compromisos del Govern central amb Sagunt

  • El senador de Compromís, Carles Mulet, aconsegueix que el govern de l’Estat es comprometa a realitzar unes infraestructures vitals per al municipi

Este passat mes de gener el senador per Compromís, Carles Mulet, va preguntar en diverses ocasions al Govern d’Espanya sobre dues infraestructures vitals per a la població de Sagunt, obtenint en les respostes uns importants compromisos de cara a encetar la construcció de, per un costat, les demandades pantalles de protecció acústica al pas de les autovies A-7 i AP-7 en el tram de les mateixes que bordeja la ciutat de Sagunt per un tram especialment sensible, com són les immediacions del centre d’Educació especial Sant Cristòfol. En segon lloc, el govern estatal també va respondre a una pregunta sobre l’arribada del tren de rodalies al Port de Sagunt, una infraestructura, també, molt demandada per la ciutadania de la capital morvedrina.

En concret, sobre la instal·lació de les pantalles acústiques, el senador per Compromís interrogava al govern en estos termes: “L'Ajuntament de Sagunt ha sol·licitat en diferents ocasions millores a les infraestructures de l'AP7 i l’A7. El 2018 es va aprovar per unanimitat una moció plenària que instava la Direcció General de Carreteres a adoptar les mesures necessàries per mitigar al màxim l'exposició dels ciutadans al soroll provocat per l'A-7 i l'AP-7, almenys en el tram més proper al sòl urbanitzat o urbanitzable, i de manera especial a la zona de la muntanya i escola de Sant Cristòfol. A escassos metres hi ha el Col·legi d'Educació Especial i el Centre Ocupacional de Sant Cristòfol, als quals assisteixen diàriament xiquetes i xiquets i persones amb característiques que els fan especialment sensibles a esta molèstia pel soroll que es produeix a la zona. A més, el Pla Acústic Municipal assenyala esta com una de les zones més problemàtiques. Per tot això, s’insisteix en la necessitat urgent de dotar de pressupost el projecte i executar la intervenció. Quines mesures pensa adoptar el Govern per solucionar aquesta situació?” una pregunta a la qual el govern donava resposta el dia 9 de gener.

La resposta del govern de l’Estat s’assenyala que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha adjudicat un contracte de serveis per a la redacció d'un projecte que defineixca les mesures necessàries de protecció davant de la contaminació acústica a diversos punts de la Xarxa de Carreteres de l'Estat. Entre aquests punts de la xarxa viària de titularitat estatal hi ha l'autopista AP-7, a l'entorn del Centre d'Educació Especial Sant Cristòfol, dins el terme municipal de Sagunt. és per això que segons el govern: “Durant la redacció del projecte s'estudiaran amb detall els nivells de soroll suportats pel centre educatiu, a fi de dimensionar de manera adequada els elements de protecció davant del soroll”.

Per altre costat, sobre l’arribada del tren de rodalies al Port de Sagunt el senador nacionalista interrogava al govern el dia 3 de gener dient que era urgent invertir en l’arribada del tren de passatgers al Port de Sagunt i argumentava: “L'estudi Funcional de la prolongació de la xarxa de rodalies fins a una nova estació de Tren a Port de Sagunt, realitzat per l'empresa INECO el setembre de 2015 estableix que hi ha capacitat suficient per satisfer les necessitats de transport de rodalies al Port de Sagunt. Es tracta d'una inversió demanada pel nucli de població que en milloraria la mobilitat” i per això mateix, Mulet, preguntava per les mesures que el govern de l’Estat pensava prendre per fer realitat esta infraestructura vital. Una pregunta que obtenia resposta eixe mateix dia 3 de gener, quant el govern central deia que: “el Pla de Mobilitat Metropolitana de València (PMoMe) de la Generalitat Valenciana contempla un servei anomenat metroTram Sagunt (de tipus BRT (Bus Rapid Transit) per a esta connexió. Aquest tipus de serveis s'adapta molt millor a les característiques territorials i de distribució de la població en este entorn que no pas una extensió del servei de Rodalies”. Una infraestructura, la del metrotram, que el grup municipal de Compromís per Sagunt va sol·licitar en el passat ple de febrer, obtenint el recolzament unànime del ple municipal. No obstant, en la seua resposta al senador de Compromís, el govern central també deia que: “des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, se segueix treballant amb la Generalitat València per afavorir l'accessibilitat i la intermodalitat d'estos nous serveis amb els serveis ferroviaris a l'estació de Rodalies de Sagunt”.

Sobre este punt de l’arribada del tren de rodalies al Port de Sagunt, el regidor de Compromís per Sagunt, Pepe Gil, comenta que: “el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va en la línia d’allò que des de Compromís per Sagunt demanarem al passat ple de febrer i insisteix que em metrotram es pot adaptar millor a la intermodalitat de l’estació de tren de Sagunt. No obstant, esta resposta no ens satisfà perquè nosaltres volem que el tren arribe també al Port de Sagunt, però si que és cert que les actuacions que té que fer la Generalitat, com diu el propi ministeri, poden ser molt més ràpides que no el tren al Port de Sagunt. Per tant, no deixem de lluitar per fer realitat el tren al Port de Sagunt, però donem la benvinguda a que la Generalitat faça les inversions a les que es va comprometre al 2021 per dotar de major mobilitat sostenible a la nostra ciutat”. 

Pujar