elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mariola Plazas i la UPV han participat en el descobriment de la clau de la formació d'espines en diverses plantes

Mariola Plazas i la UPV han participat en el descobriment de la clau de la formació d'espines en diverses plantes
  • L'alcalde i components de l'Equip de Govern han reconegut en una recepció a l'ajuntament el gran valor d'esta investigació internacional en la qual ha participat la científica del Port de Sagunt

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, amb altres membres de l'Equip de Govern, ha rebut hui, 13 d'agost, en el saló de plens de l'Ajuntament a la científica del Port de Sagunt, Mariola Plazas, i als components de l'equip d'investigació de la Universitat Politècnica de València del qual forma part, que ha participat en un estudi internacional que ha identificat del gen LOG (LOnely Guy), el qual és fonamental en la formació d'espines de diverses espècies de plantes.

Este descobriment permet el desenvolupament de noves varietats sense espines de cultius com albergínies, esbarzers o de plantes ornamentals com les roses, gesta que la revista científica Science, una de les més importants del món, ha publicat a la seua portada.

La Universitat Politècnica de València ha informat en la seua pàgina web que l'Institut d'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la UPV i el Cold Spring Harbor Laboratory de Nova York (els Estats Units), una de les institucions més prestigioses en l'àmbit mundial en genètica i biologia molecular, han liderat este estudi en el qual han participat altres 19 institucions de països com França, el Canadà, Alemanya o el Regne Unit.

El seu treball ha consistit a estudiar els mecanismes genètics de la presència d'espines en plantes com a roses i albergínies, que són espècies en les quals servixen com a defensa contra herbívors, i mitjançant tècniques de mapatge genètic i múltiples encreuaments realitzats durant quasi una dècada, van descobrir el gen LOG.

L'equip d'investigació ha indicat que l'eliminació de les espines facilitaria el maneig i la collita de cultius, reduiria el risc de lesions per als treballadors agrícoles i disminuiria els danys en postcollita provocats per les espines.

A la recepció també han assistit el regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra; la primera tinenta d'alcalde, María José Carrera; el regidor d'Educació i Promoció Econòmica, Raúl Palmero; la regidora de Cultura, Ana María Quesada; el regidor de Medi ambient i Transició energètica, Jorge Vidal.

El regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra, ha expressat respecte a la trajectòria de la localitat en el seu vessant científic: “En 2013 el nostre municipi va ser guardonat amb el distintiu de Ciutat de Ciència i Innovació”. Així mateix, el regidor ha destacat que des d'eixe moment l'Ajuntament des d'esta regidoria ha materialitzat el seu compromís amb la ciència amb accions emmarcades en la Red Innpulso, així com amb la creació de la Setmana de la Ciència i la realització d'accions dependents del Ministeri de Ciència i Innovació i del Parlament.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha donat l'enhorabona a l'equip per “este èxit reconegut per la revista Science i per l'impacte que això tindrà a nivell no sols autonòmic o nacional, sinó a nivell internacional”. L'alcalde també ha recalcat: “Si volem que la ciència realment forme part, siga un eix central, de les polítiques públiques és imprescindible que tinga el reconeixement necessari i per a això són imprescindibles també este tipus d'actes”.

La doctora Mariola Plazas ha donat l'enhorabona al seu equip i ha destacat el treball que ha dut a terme cadascun dels membres. A més, la científica ha destacat: “Jo estic hiperorgullosa del meu equip. És veritat que hem aconseguit tot això després de molta faena, però sobretot he de donar les gràcies i nosaltres estem ací gràcies a l'educació pública, a la universitat pública i a la investigació pública, així que espere que continuem mantenint-la”.

Pujar