L’Splash Sagunt: Festival del Còmic dóna a conèixer els premiats d'esta edició
L'organització de l'Splash Sagunt dóna a conèixer els premiats d'esta edició. Un total de sis premis en esta quarta edició, que dóna el salt per a convertir-se en Splash Sagunt: Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana, organitzat per la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt amb el suport de la Generalitat Valenciana.
El certamen es consolida any a any com a una aposta ferma pel gènere, que viu una edat d'or en Espanya. La cita tindrà lloc durant el cap de setmana del 10, 11 i 12 de febrer en el Casal Jove del Port de Sagunt. Tres intensos dies amb la novel·la gràfica com a protagonista en els quals, com ja es va anunciar, s'incrementa el nombre de stands i activitats.
Per tercer any consecutiu es lliuraran els 6 premis Splash, que valoren les millors obres publicades durant 2016 i rendeixen tribut a personalitats del còmic del país. Els premiats són:
· Premi UNA VIDA DE VINYETES: JOSEP Mª BEÀ
Josep Mª Beà, natural de Barcelona, visitarà l'Splash per a xarrar amb el públic i explicar detalles d'una vida professional rica i excitant, des dels seus començaments en "Selecciones Ilustradas", passant pel seu arsenal de publicacions per a "Warren Publishing" amb temàtica fantàstica i de terror als àlbums com a Historias de Taberna Galáctica, reeditat fa un mes escàs, o En un lugar de la mente. Va fundar al costat de quatre grans noms del còmic –entre ells, Carlos Giménez o Alfonso Font- la publicació "Rambla", on va fer serie "La esfera cúbica" o "La Muralla". Va constituir en 1985 el segell Interimagen, que va editar La Técnica del Cómic, un manual publicat en forma de col·leccionable per a quioscs, obra seua i de Pascual Ferry, així com diversos àlbums recopilatoris de la seua obra anterior, i les revistes per a adults Caníbal i Gatopardo, i per a xiquets Chucho Largirucho i Monstruos & Co.
· Premi MILLOR NOVEL·LA GRÀFICA: TALCO DE VIDRIO de MARCELO QUINTANILHA
Marcelo Quintanilha està considerat un dels millors narradors gràfics brasilers. El seu anterior treball, Tungsteno, un thriller explicat a temps real, li va suposar els primers elogis i reconeixements de la indústria i crítica europea, guanyant el premi Fauve Polar SNCD del Festival de Angoulême. Treball que tindrà per al 2017 una versió cinematogràfica.
En Talco de Vidrio, l'autor canvia de registre per a apuntar-se amb gran encert al món de la gelosia, les classes socials brasileres i la insatisfacció professional i personal d'una odontòloga anomenada Rosángela. L'exploració sobre la condició humana és precisament el millor encert d'esta novel·la gràfica. El que realment amaga una vida marital, social, deontològica, quan la persona que, en aparença, posseeix una vida quasi perfecta, es troba atrapada en alguna cosa que no desitja i acaba repudiant. Sentiments universals que, d'esta forma, troben complicitat en el lector.
· Premi MILLOR NOVEL·LA GRÀFICA NACIONAL 2016: EL ALA ROTA de ANTONIO ALTARRIBA Y KIM.
El ala rota és la història que Antonio Altarriba explica de la seua vida, en concret de Petra, la seua mare. Si El arte de volar (Premi Nacional del Còmic 2010) es va encarregar del seu pare Antonio, en una biografia que va recordar a molts altres espanyols del bàndol perdedor de la guerra civil, la història de Petra completa un díptic familiar que aconsegueix a la dona espanyola de l'època. Submissió, ancoratge a treballs familiars no remunerats, invisibilitat social, religiositat tradicionalista i veus silenciades formen part d'una societat marcadament rural que es va perpetuar en ciutats encaixonades per la ideologia franquista.
Kim ha tornat a ser el dibuixant que atorga vida a estos personatges i situacions i de nou exposa tot el seu mestratge –en blanc i negre- perquè la narració fluïsca de la millor manera.
· Premi HUMOR GRÀFIC 2016: LUIS BUSTOS
Luis Bustos va començar la seua carrera professional a mitjan anys noranta, treballant en xicotets segells com Malasombra o Camaleón Ediciones, amb guions de David Muñoz. Amb Residuos va debutar en gran amb un àlbum de format francés on va convertir en imatges les idees de Muñoz i Antonio Trashorras.
En 2009, dóna un nou salt qualitatiu i quantitatiu en la seua carrera amb la realització de Endurance, una novel·la gràfica de gran extensió que narra l'epopeia d'Ernest Shackleton en l'Antàrtida i que va publicar Planeta. També en 2014 apareix Versus, la seua segona novel·la gràfica, on aprofundeix en els secrets de l'ànima i la voluntat humana. A més, el dibuixant ha col·laborat en nombroses revistes com El Manglar, Nosotros Somos Los Muertos o El Jueves, entre unes altres, i col·labora des dels seus inicis en la revista digital Orgullo y Satisfacció.
Santiago García i Luis Bustos han unit els seus talents per a plantejar en García! una novel·la gràfica que beu de la sàtira política i el thriller d'acció amb una evident connexió amb la realitat espanyola.
· Premi ENTENDRE EL PRESENT 2016: AQUÍ VIVIÓ. HISTORIA DE UN DESAHUCIO d'ISAAC ROSA I CRISTINA BUENO.
Isaac Rosa és un dels escriptors més compromesos de la seua generació. En les seues col·laboracions amb Eldiario.es, La marea, Orgullo y Satisfacción; o en els seus llibres de relats, Compro oro o El puto jefe, ha donat protagonisme a la vergonya dels desnonaments, una injustícia que revela, com a poques, l'estreta relació entre banca i poder.
Cristina Bueno és la jove autora que ha plasmat i fet seu aquest cru tema que a tantes famílies i persones ha perjudicat fins avui. Amb un blanc i negre recolzat per un suau verd, Cristina ens transporta a un barri de veïns, a una finca, a una casa en concret on s'han produït els fets que narra Aquí vivió. Historia de un desahucio.
Alicia és una pre-adolescent que ha patit la ruptura conjugal dels seus progenitors i ara viu amb la seua mare en un nou pis, una casa en la qual van ser desnonats els seus anteriors amos. Alicia emprèn una recerca personal per a saber qui va viure allí i què és el que va passar realment arran de trobar un diari secret.
Rosa i Bueno escometen esta història complexa de sacsejades vitals amb una sèrie de personatges serens, gent que intenta recuperar la normalitat de la vida i que, malgrat el estrangulamiento econòmic, s'alça als matins amb la força i dignitat necessàries per a emprendre el difícil art de viure.
Els autors fan el possible per a donar-li visibilitat a este drama humà que també té la seua esperança en les gents de la PAH, que s'uneixen per a lluitar i demostren, una vegada més, que les coses es canvien enfrontant-se a la bèstia cara a cara, amb el cap alt. Un còmic necessari i valent.
· Premi DIVULGACIÓ DEL CÒMIC: ÁLVARO PONS
Álvaro Pons en el terreny del còmic és tasca complexa. Ha col·laborat com a assagista i crític en fanzines, revistes, periòdics, publicacions i webs especialitzades. Des del fanzine El Maquinista, passant per Imégenes, Guía del Cómic o Dolmen (la revista germen de l'editorial). Va col·laborar en dos llibres sobre Alan Moore i Neil Gaiman i va crear el blog La Prisión de Papel, el seu website oficial fins fa poc. Com a assagista va publicar el llibre Viñetas de Valencia, historia del cómic valenciano (De Ponent edicions) i ha sigut artífex com a comissari d'exposicions en Angoulême (2012) sobre el còmic espanyol i, recentment, a Valencia Línea Clara en el IVAM o Prehistoria y Cómic (Museo de Prehistoria de Valencia – Centro La Beneficiencia).
Segueix col·laborant amb La Cartellera Túria, L'hora de l'entrepà (Radie 3) o el periòdic El País, per citar alguns i ja ha rebut premis en altres salons com l'Internacional de Barcelona.
Els assistents l'Splash podran conèixer en persona a alguns dels 6 premiats, que assistiran a xarrades i als stands durant el cap de setmana.