Leticia Cabo va contar ahir en el Centre Cívic la seua experiència salvant refugiats en el Mediterrani
La regidoria de Cooperació Internacional va continuar ahir amb les jornades Ciutat Refugi amb la xarrada a càrrec de Leticia Cabo, metgessa i activista de l'ONG Proactiva Open Arms. La xarrada, que va ser presentada pel regidor de Cooperació, Guillermo Sampedro, va servir de denúncia de la situació dramàtica i extrema que estan patint els refugiats i per a explicar la labor de les ONG en els camps de refugiats i, principalment, en el mar Mediterrani fent labors de rescat. Durant la xarrada, a més, es va projectar el curt "Shame" dirigit pel realitzador local Alberto Rei i que tenia en este acte la seua presentació oficial en el municipi. El curt, que ha sigut seleccionat en més de 30 festivals de cinema internacionals i ha obtingut nou premis, reflectix el drama de dos refugiats sirians, pare i fill, en la seua travessia fins a Europa.
En la seua presentació, Sampedro va explicar els motius d'organitzar estes jornades, "que naixen amb el compromís de l'Ajuntament que el municipi siga Ciutat Acollidora i per a denunciar una tragèdia humanitària que cada dia va empitjorant, amb gent que fuig dels conflictes armats i que veuen vulnerats sistemàticament els seus drets. Amb estes jornades també volem denunciar els incompliments d'acolliment d'una Europa que ha blindat les seues fronteres i endurit les seues polítiques d'asil, a més de denunciar als culpables d'esta situació, els països responsables que a través dels seus exèrcits o per la venda d'armes han provocat estos conflictes i estes guerres en països com Síria, Líbia, Iemen i altres".
Per la seua banda, Leticia Cabo va explicar durant la seua intervenció quin ha sigut el seu paper en les quatre missions en les quals ha participat, tant en el mar Egeo i en l'illa de Lesbos com en el Mediterrani Central, durant els dos anys que porta col·laborant amb l'ONG Proactiva Open Arms. Cabo va contar que les ONG que treballen en el mar s'han convertit en testimonis incòmodes tant del negoci de les màfies com de l'actitud d'una Europa "que ha passat de ser acollidora a ser fortalesa, deshumanitzant-se i no respectant els drets humans. Per això no ens volen allí, però mentre seguisca morint gent en el mar allí estarem ajudant". Segons relata l'activista, "abans, els refugiats tenien un punt d'eixida i d'arribada; eixien de la costa turca i arribaven a Lesbos, que són 9 quilòmetres molt perillosos, però amb els acords de la UE amb Turquia, ara les rutes són molt més llargues i perilloses, de centenars de quilòmetres, amb combustible per a unes poques milles. Queden abandonats a la seua sort i només poden esperar que algú passe i els salve. I cada dia, les morts i desaparicions en esta zona del Mediterrani seguixen augmentant. Per això hem de seguir allí".
Les jornades sobre els refugiats continuen dimecres que ve, a partir de les 19.30h en el Centre Cívic del Port de Sagunt. Tindrà lloc una xarrada a càrrec de l'activista Manu Pineda sota el títol "Quien siembra guerras recoge refugiados". Manu Pineda és un activista pels drets humans, representant de l'Associació Unadikum, el treball de la qual se centra des de 2011 en la franja de Gaza. La seua labor principal consistix a oferir protecció física com a "escuts humans" a camperols i pescadors palestins.