L'Associació de Moros i Cristians de Sagunt presenta a l'Ajuntament el seu programa per a enguany
La festivitat començarà el 22 de setembre i finalitzarà l'1 d'octubre després de dos caps de setmana replets d'actes
El divendres 22 de setembre començaran les activitats amb motiu de la festivitat de Moros i Cristians, que finalitzaran diumenge que ve 1 d'octubre. Hui s'ha presentat el programa al saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt, amb la participació de la regidora de Festes i Cultura Popular, Patricia Sánchez; el president de l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt, Patrick Salvador; i la directiva de l'associació, Sara Espinosa. També han estat presents el capità de la comparsa Jaume I, Gonzalo Ballester, i la banderera de la comparsa Jaume I, Sofía Caballer.
Patricia Sánchez ha assegurat que «comencem una de les nostres festes grans, que és la setmana amb tots els esdeveniments de Moros i Cristians». En esta idea coincidix el president de l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt, Patrick Sánchez: «La festa de Moros i Cristians de Sagunt és la més gran del nord de València».
A més, Patricia Sánchez ha agraït a l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt el fet de «lluitar incansablement per la festa i per fer-la cada vegada més gran». També ha aprofitat per a animar tota la ciutadania a participar en tots els actes que presenta el programa.
Patrick Salvador assevera que esta festa és un una font d'impacte social, econòmic, turístic i cultural. Social pel fet d'eixir al carrer amb la família per a gaudir de la festa. Econòmic perquè suposa el motor de les empreses i el comerç local. Turístic perquè és un aparador de la ciutat. I cultural perquè suposa una font de tradició, història i fe. Per això «volem veure-la créixer, consolidar-se encara més en el temps i a la ciutat», afig.
La festivitat començarà amb el cap de setmana de l'anunci i el pregó. El divendres 22, després d'un recorregut pel Camí Reial cap a l'Ajuntament, Asun Moll farà el pregó des del balcó de l'Ajuntament a les 20.30 hores. A les 21.30 hores serà el sopar d'olles i s'entregaran els premis culturals. La nit l'amenitzarà l'orquestra VALKYRIA a partir de les 23.30 hores, «una orquestra purament saguntina, gent del poble que toca per a gent del poble», assenyala Patrick Salvador.
El dissabte 23, a les 18.30 hores serà la concentració a la Glorieta per a començar amb l’alardo, amb trabucs i música a les 19 hores. Sobre este tema, Patrick Salvador, apunta: «Enguany serem uns deu o onze disparadors». L'itinerari d'este acte serà plaça Major, Camí Reial, plaça de la Moreria, carrer dels Horts, avinguda Doctor Palos, carrer San Cristòfol, carrer Terol, carrer Capità Pallarés i tornada a la Glorieta.
Pel que respecta al segon cap de setmana, començarà el divendres 29 de setembre amb la despulla del moro. A les 19.30 hores serà l'eixida cap a l'Església del Salvador des del Camí Reial. A les 20 hores s'ofrenarà a la Mare de Déu del Remei, patrona de la festa i del barri del Raval de Sagunt. Després, l'acte de despulla del moro, a càrrec de l'ambaixador moro. «És un acte molt singular per a la ciutat de Sagunt, perquè revist un caràcter de recolliment i molt especial, perquè és un acte que poques poblacions celebren, perquè representa la conversió d'un moro al cristianisme», assegura Patrick Salvador.
El dissabte 30 serà el dia gran de la festa, el de l'entrada mora i cristiana A les 19.10 hores entraran a l'Església del Salvador per a donar les gràcies a la Mare de Dèu del Remei. I, a les 19.30 hores serà la gran entrada mora i cristiana, que seguirà el següent recorregut: plaça Blasco Ibáñez, Camí Reial, plaça Cronista Chabret, carrer dels Horts, plaça Nou Fòrum. Enguany, l'entrada mora i cristiana estarà acompanyada per dos files de la localitat de Cocentaina.
Finalment, el diumenge 1 d'octubre serà l'acte d'ambaixades i batalla. A les 11.30 hores s'eixirà cap al Teatre Romà de Sagunt. I, a les 12 hores, serà la representació de les ambaixades i la batalla. L'acte acabarà amb l'himne de Sagunt. Respecte a este últim acte, Patrick apunta que s'ha remodelat el text per a les ambaixades: «Hem vist que el text es feia massa farragós, pesat per al públic... per tant, hem volgut acomodar-ho al públic i als intèrprets, serà un acte més còmode i m'atrevisc a dir un poc més breu». Eixa remodelació l'ha duta a terme el mateix autor del text, Vicente Vayá, fill adoptiu de la ciutat.