L'alumnat de Sagunt exposa propostes de millora de la ciutat en la I Jornada de Participació Ciutadana Juvenil: Escolta la Nostra Veu
Està emmarcada en el projecte Conectad@s de participació ciutadana juvenil i han exposat les seues propostes a l'alcalde de Sagunt, la regidora de Participació Ciutadana i el regidor de Joventut i Infància
El Centre Cívic ha acollit este matí la I Jornada de Participació Ciutadana Juvenil: ‘Escolta la Nostra Veu, emmarcada en el projecte Conectad@s de participació ciutadana juvenil. Durant l'activitat l'alumnat de l'IES Jorge Juan, Sant Vicent Ferrer i Maria Immaculada han exposat les propostes que han elaborat durant les diferents jornades de participació que ha acollit el programa, a l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Participació Ciutadana, Ana María Quesada i el regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro.
Esta activitat està organitzada per la Fundació de treballadors de la Siderúrgia Integral i finançada pel departament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Sagunt. Amb esta jornada s'ha posat fi al programa Conectad@s que ha constat d'una formació bàsica per a l'alumnat, una experiència real de participació ciutadana en la qual es va elaborar una anàlisi del municipi per a preparar les propostes, una jornada d'intercanvi entre els centres per a posar en comú les propostes i triar-les, i finalment, la jornada de hui per a traslladar eixes propostes a personal municipal.
Les propostes que l'alumnat ha exposat han sigut les següents: Implantació d'una xarxa de bicicletes i patinets elèctrics per al municipi, millora de les infraestructures d'ús públic, ampliació de la freqüència i línia d'autobusos, construcció d'una zona ensostrada per a l'oci juvenil, millora de l'oferta educativa pública en el municipi, millorar el mitjà de difusió de les activitats juvenils, millora de la freqüència del servici d’autobús entre municipis del Camp de Morvedre, més banys públics accessibles per a tota la població i millora de la freqüència del servici d’autobús a València.
L'alcalde de Sagunt ha explicat que «nosaltres des de la política hem de prendre decisions i el més important és que hi haja procediments a través dels quals estiguem constantment escoltant la ciutadania perquè quan ens gastem eixos diners, realment responga al que vol la gent». A més, ha destacat la importància d'esta jornada ja que «normalment la gent gran fa molt perquè se li escolte i lamentablement moltes vegades el que pensen els joves es queda pel camí, i així, a poc a poc dissenyem la ciutat que volem i que responga també als interessos de la gent jove».
Així mateix, Darío Moreno ha contestat a l'alumnat després de l'exposició de les propostes i ha comentat amb ells les possibles millores. També Ana María Quesada ha agraït l'interés mostrat per part de l'alumnat i ha posat en valor el projecte. A més, ha assenyalat la seua satisfacció en el sentit que «els diners públics s'invertisquen d'esta manera, a donar veu a la gent jove».
Guillermo Sampedro ha contestat les propostes relacionades amb el departament de Joventut i Infància i ha explicat l'oferta que existix actualment, així com ha comentat les possibles millores de les propostes. A més, ha posat en valor la importància d'esta mena de fòrums per a tindre en compte les propostes per a futures activitats i ha convidat als i les jóvens a visitar els casals jóvens del municipi i a realitzar les propostes. En este sentit, ha indicat que «els jóvens són el present i els jóvens tenen veu, problemes i suggeriments i intentem que a eixos suggeriments se'ls done resposta».
La participació ciutadana consistix en la implicació activa de la ciutadania en els processos de presa de decisions públiques que tenen repercussió en les seues vides. Els beneficis són intervindre de manera directa en les decisions públiques i participar responsablement en els processos de presa de decisions.