elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt utilitza la intel·ligència artificial per a millorar l'atenció ciutadana

  • El Servei Municipal d'Informàtica i Comunicacions posa en marxa un innovador assistent virtual pioner a Espanya basat en intel·ligència artificial per a millorar els canals d'informació a la ciutadania

Karina, així es diu la nova empleada digital que l'Ajuntament de Sagunt ha posat a treballar per a millorar i ampliar les formes en què la ciutadania podrà accedir a la informació municipal.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat durant la roda de premsa de hui, que un dels aspectes en els quals han incidit més durant estes setmanes ha sigut que la comunicació arribara a la ciutadania i que esta trobara la manera de comunicar-se amb l'administració. A més, Moreno ha explicat que esta actuació ha sigut una prioritat perquè la comunicació existira de manera fluida.

D'altra banda, Moreno també ha assegurat que, «des del principi, el consistori va ampliar el servici de la centraleta i va facilitar telèfons i correus electrònics extres perquè la ciutadania poguera tindre'ls a la seua disposició». Així mateix, l'alcalde també ha volgut subratllar que el Servei d'Atenció, Informació i Tramitació per a la Ciutadania (SAIC) ha atés directament a més de 2000 persones: «És un número elevat i demostra que eixos recursos extres que hem posat han tingut èxit, i el que estem intentant ara és aportar solucions i anar més enllà amb esta intel·ligència artificial que ha desenvolupat el nostre servei d'informàtica».

De moment es tracta d'un projecte pilot d'Innovació i Transformació Digital desenvolupat pel Servei Municipal d'Informàtica i Comunicacions (SMIC) on s'ha comptat amb nombroses experiències molt consolidades d'esta tecnologia sobretot en els més de 90 municipis de països del nord d'Europa, com Noruega, Dinamarca, Suècia i Finlàndia, on este tipus de sistemes aporten un valor molt important en la relació de l'administració pública amb la ciutadania. Donant continuïtat als projectes consolidats als països nòrdics, esta robusta i avançada tecnologia d'intel·ligència artificial per al desenvolupament d'assistents virtuals, amb un marcat propòsit de servei públic, vol ser exportada també als països del sud d'Europa, per la qual cosa Sagunt és, en estos moments, el primer municipi espanyol que té un projecte consolidat i plenament funcional amb esta tecnologia, i així ho confirma Grup Extraordinària (partner certificat de bost.ai per al mercat espanyol i llatinoamericà).

El plantejament que des de l'Ajuntament de Sagunt es vol fer sobre este projecte pilot és inicialment consolidar a Karina dotant-la de molta més intel·ligència i intentar estendre el projecte propi a altres municipis de la província de València o d'Espanya amb la finalitat de possibilitar un creixement col·laboratiu i participatiu del projecte, generant comunitat i retroalimentant el seu creixement conjunt, ja que hi ha moltes necessitats comunes en l'administració pública.

Actualment Karina ja és capaç de respondre moltes preguntes sobre diverses temàtiques municipals. De moment l'assistent virtual està entrenada sobre diverses àrees temàtiques com: Dona i Igualtat, SAIC, Cultura, Infància i Joventut, Policia Local, Promoció Econòmica, Tramitació Electrònica o composició del Govern Municipal, així com alguns altres temes extra municipals com a tramitació autonòmica o estatal, renovació DNI, campanya de la Renda…

Una de les raons per les quals s'ha decidit avançar la posada en marxa d’este projecte és que el Govern Municipal entén que Karina podrà ajudar molt en l'accés a la informació contrastada i sobre fonts oficials en relació amb la situació d'alerta que estem vivint per la COVID-19. Karina ja és capaç d'oferir una àmplia i extensa informació sobre la pandèmia pel coronavirus i amb això, evitant faules o campanyes de desinformació, l'Ajuntament de Sagunt vol contribuir al fet que la ciutadania consulte informació precisa, contrastada i oficial, davant el gran volum d'informació que es ve generant entorn de la COVID-19.

Finalment, l'alcalde ha considerat que este programa intel·ligent és pioner a Espanya i que s'ha utilitzat en altres països, particularment nòrdics. A més, ha volgut afegir que este projecte no és com uns altres, ja que la seua intel·ligència artificial aprén amb les preguntes que se li realitza, la qual cosa suposa sempre una prestació d'un servici de qualitat.

Pujar