elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt presenta un projecte de millora de senyalització i readequació dels senders

L'Ajuntament de Sagunt presenta un projecte de millora de senyalització i readequació dels senders
  • Té com a objectiu l'adequació, millora i correcta senyalització dels senders existents en el municipi, a fi d'implantar una completa i atractiva xarxa de senders homologats de qualitat

Este matí s'ha presentat en el Consistori el nou projecte de millora de senyalització i readequació dels senders de Sagunt. Un pla gestionat pel departament de Turisme i que ha comptat amb la col·laboració entre departaments de l'Ajuntament de Sagunt com els de Medi ambient i Patrimoni.

El projecte té com a objectiu l'adequació, millora i correcta senyalització dels senders existents en el municipi, a fi d'implantar una completa i atractiva xarxa de senders homologats de qualitat, que es convertisca en un producte turístic competitiu i sostenible, dirigit a tota mena de públic com puga ser turisme familiar, turisme sènior, esportistes, turisme internacional, persones amb diversitat funcional, etc.

En este sentit, la sostenibilitat dels senders, la racionalitat i eficiència dels recursos utilitzats són criteris que estan presents en el projecte, per la qual cosa en el disseny, així com en les solucions adoptades, s'ha procurat la introducció de les solucions en les quals es puguen utilitzar materials disponibles de l'entorn.

Un altre objectiu que presenta el projecte és potenciar els recursos naturals del municipi, més enllà d'aquells vinculats amb el turisme de sol i platja, seguint les directrius establides en el Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre. En este aspecte s'han seguit dues directrius, d'una banda, potenciar turísticament els recursos vinculats al paisatge, al medi natural i al patrimoni cultural, a més de reforçar la imatge i identitat del municipi. I d'altra banda acostar a la població, tant resident a Sagunt com en municipis confrontants, a entorns de gran valor natural, paisatgístic i cultural.

La regidora de Turisme, Natalia Antonino, ha agraït als tècnics i tècniques de Turisme, Patrimoni i Medi ambient que han realitzat el projecte, i ha indicat que este ha sigut un projecte «bastant difícil ja que com sabeu els senders tenen les seues peculiaritats i requerixen de permisos especials perquè a vegades el sòl no depén a nivell municipal, sinó altres permisos superiors que porten a una complicació que paralitza o obstaculitza, però així i tot l'obstinació que este producte de naturalesa isquera ha pogut molt més».

Així mateix, Antonino ha remarcat que el producte de naturalesa es complementa amb la resta de productes turístics que oferix Sagunt, com el cultural o el patrimonial: «Este projecte recull les diferents senders que enteníem que tenien una major rellevància per a atraure al turista al municipi i a la comarca».

Per part seua, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat que l'objectiu d'este projecte és «dir una vegada més que tenim molt de patrimoni en el nostre municipi, però que el patrimoni natural, entés en sentit ampli, també és un gran actiu que tenim i dins del mateix també s'incorporen determinats elements arqueològics i que hem de preservar. Tot això fa que siga una eina d'atracció turística, però també de qualitat de vida perquè els nostres ciutadans i ciutadanes coneguen el patrimoni que tenim i puguen gaudir del mateix en el seu temps lliure».

En la presentació han estat el primer edil i la regidora de Turisme, així com el regidor de Manteniment, Pepe Gil, i personal dels departaments de Turisme, Patrimoni i Medi ambient. La tècnica de Turisme ha sigut l'encarregada de realitzar l'explicació detallada del projecte, que a més la part material ha sigut realitzada per l’empresa Senderos 21.

Senyalització i readequació de senders

En la “Ruta dels Escales” es manté el traçat complet actual. Es procedirà al trasllat del punt d'inici a l'entrada del Campament Municipal Les Escales, es faran tasques de neteja i desbrossament en uns certs punts, i es reposarà tota la senyalística vertical a més de pintar de nou els senyals horitzontals necessaris el llarg de tot el recorregut.

En la “Ruta dels Senglars” es duran a terme dues modificacions substancials del recorregut. D'una banda es desplaça l'inici del sender de la seua ubicació actual, al costat del Camí Vell de Terol, a l'àrea recreativa Povitxol pertanyent a la xarxa d'instal·lacions recreatives de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

En el cas de la “Senda dels Lladres”, el traçat del sender es manté íntegre excepte un xicotet tram al final del mateix que no implica cap modificació substancial. Així mateix, s'integra amb el recorregut de la Ruta Ibera, considerant una part del mateix com una derivació pròpia del sender, i incloent els elements d'interés que s'estan senyalitzant mitjançant diferents actuacions. Com en la resta de senders se substituix tota la senyalística vertical, incloent en alguns punts nous elements, i es procedirà de nou a realitzar la senyalització horitzontal. Així mateix, es disposaran de diversos elements i instal·lacions que garantisquen la seguretat al llarg del recorregut, com a baranes de protecció, un tram d'escales o un tram de passarel·la.

Per part seua, la “Ruta de la Calderona”, a partir d'un tram de l'existent es definix un nou traçat aconseguint un recorregut circular, més d'acord amb els valors ambientals, culturals i paisatgístics de l'àmbit, així com amb els conceptes bàsics de la definició de sender homologat.

Així mateix, s'ha creat una xarxa de connexions entre els diferents senders mitjançant la instal·lació de panells informatius en enclavaments estratègics i l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC).

Pujar