L'Ajuntament de Sagunt insta el Consell a reclamar al Ministeri d'Hisenda la devolució de l'IVA que pertany a les Comunitats Autònomes
La proposta, presentada conjuntament pel Partit Popular i Ciudadanos, va ser aprovada en l'últim Ple amb els vots a favor de tots els grups a excepció del PSOE que va votar en contra després de presentar una esmena que va ser rebutjada
L'últim Ple de la Corporació Municipal, celebrat dijous 27 de febrer, va aprovar instar el Consell a reclamar formalment al Ministeri d'Hisenda les quanties degudes en concepte d'IVA de 2017 que pertanyen per Llei a les Comunitats Autònomes en un termini màxim de 15 dies des de l'aprovació, així com, a emprendre les accions legals que corresponguen per a defensar els interessos de la Comunitat Valenciana en este aspecte. A més, la proposta aprovada insta el Consell a sol·licitar al Govern d'Espanya que convoque el Consell de Política Fiscal i Financera a fi de reactivar l'òrgan encarregat de coordinar la Hisenda Estatal i les Comunitats Autònomes que porta més d'un any sense reunir-se.
La proposta va ser presentada conjuntament pel Partit Popular i Ciudadados i aprovada amb els vots a favor de tots els grups a excepció del PSOE que va votar en contra després de presentar una esmena que va ser rebutjada.
Segons la moció, l'entrada en vigor al juliol de 2019 del Subministrament Immediat d'Informació (SII), o IVA en temps real, va suposar una important càrrega formal per a les empreses, per la qual cosa el Ministeri d'Hisenda va permetre retardar l'ingrés d'este impost. Per este motiu, l'IVA de desembre de 2017 es va ingressar al gener de 2018 però les autonomies no van rebre la seua part de la recaptació. Com a conseqüència, el Govern d'Espanya deu a la Comunitat Valenciana aproximadament 281 milions d'euros corresponents a la recaptació de l'IVA de 2017, que haurien d'haver-se ingressat en 2018, any que no es va efectuar a causa de la moció de censura a Mariano Rajoy.
Posteriorment, el nou president del Govern en Funcions, Pedro Sánchez, va prometre entregar a les administracions autonòmiques els pagaments deguts per raons d'IVA, no obstant això durant el Govern en Funcions i sense pressupostos aprovats no es va realitzar este pagament i a principis de 2020 amb un Govern ja constituït, la ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero, va manifestar que eixa qüestió hauria d'haver-se resolt en 2019 i que ja no era possible, segons afirma la moció.
D'igual manera, en 2018 el Consell va comprometre el seu vot en el Consell de Política Fiscal i Financera, en la votació sobre dèficit i sostre de despesa, a condició que es retornara l'IVA a la Comunitat Valenciana.
Actualment, segons la proposta aprovada, la situació de deute genera tensions de tresoreria en unes comunitats autònomes que legítimament comptaven amb eixos recursos en els seus comptes públics, per la qual cosa el Govern d'Espanya incorre en una apropiació indeguda d'uns fons per a, segons la proposta, intentar quadrar els seus comptes, anteposant les seues finalitats electoralistes a la disposició del diners legítims dels governs autonòmics per a executar els seus pressupostos.
A més, com afirma la moció, algunes comunitats autonòmiques ja han presentat reclamació formal d'este deute davant el Govern i, en alguns casos, fins i tot davant els tribunals.