L'Ajuntament de Sagunt dóna suport a la sol·licitud de declaració de Bé d'Interés Cultural de l’Alt Forn nº2 del Port de Sagunt
La declaració de la sol·licitud, que va ser aprovada en la sessió plenària d'ahir per unanimitat, està impulsada per l'Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt
L'Ajuntament de Sagunt va manifestar el seu suport a la sol·licitud de declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) de l’Alt Forn nº2 del Port de Sagunt impulsada per l'Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt (APIPS). La declaració, que es va presentar en la sessió ordinària d'ahir, va ser aprovada per unanimitat pel Ple de l'Ajuntament.
Esta petició partix de la sol·licitud que l’APIPS va realitzar el passat mes d'abril de 2019 a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i de la qual encara no es té cap constància de la incoació de l'expedient d'esta sol·licitud. És per això que el ple de l'Ajuntament també ha acordat instar a la Generalitat Valenciana a la incoació de l'expedient conforme establix la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià. Així mateix, es donarà trasllat de l'acord tant a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, al Consell de la GV i als grups parlamentaris de les Corts i a l'associació i fundació de patrimoni implicades.
L'objectiu d'esta declaració és que el l’Alt Forn nº2 obtinga la figura de protecció BIC a causa de la seua llarga història i per considerar-se l'element més significatiu del Patrimoni Industrial del Port de Sagunt, una icona del seu passat industrial i també de la memòria col·lectiva.
Va ser l'any 1922 quan va començar la seua construcció, generat per l'activitat d'una indústria miner-siderúrgica. L’Alt Forn va determinar la trama urbana i social d'este nou nucli de població. El mineral, el ferro, la laminació, els forns o la reconversió van ser algunes de les paraules que es van incorporar a la història d'esta ciutat factoria.
L’Alt Forn núm. 2 té 64’20 metres d'altura i de la seua originària estructura es conserven els fonaments, el cresol, les caixes de refrigeració, les passarel·les d'accés, el tub anul·lar d'aire, les toveres i els tubs d'evacuació de fums i gasos. L'any 1998 va començar la seua rehabilitació i va ser al 2012 quan va rebre el Gran Premi Europa Nostra en la categoria de Conservació. La seua posada en valor com a element cultural i didàctic, té la responsabilitat de restituir el passat per a crear un nexe d'unió amb el present i el futur.
En l'actualitat, l’Alt Forn núm. 2 és gestionat per la FCV Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, una institució de caràcter cultural i sense ànim de lucre, la missió del qual és estudiar, conservar i difondre els coneixements, els records, els sons, els objectes materials, les imatges i qualsevol altre element que van configurar les activitats d'origen siderúrgic que van tindre lloc a Sagunt en el segle XX.