elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt dona suport a tot el sector agroalimentari valencià i especialment al de la comarca i de la ciutat

L'Ajuntament de Sagunt dona suport a tot el sector agroalimentari valencià i especialment al de la comarca i de la ciutat
  • El Ple ha aprovat el reconeixement a este sector i sol·licitarà l'arbitratge de les institucions per a fer efectiu un sistema retributiu més just per a les explotacions agropecuàries, entre altres mesures

El Ple de la Corporació Municipal ha aprovat, en la sessió celebrada ahir, donar reconeixement i suport a tot el sector agroalimentari valencià i, especialment, al de la comarca del Camp de Morvedre i de la ciutat. Esta proposta presentada pels grups Socialista i Ciudadanos va ser defensada per la regidora Gloria Parra i el regidor Salvador Montesinos, ha sigut aprovada per unanimitat.

Amb esta aprovació, a més, es demana l'arbitratge de les institucions per a fer efectiu un sistema retributiu més just per a les exportacions agropecuàries i un esforç per part al Govern d'Espanya perquè defense, a Europa, els interessos del camp valencià.

També es comunicaran estos acords al Govern d'Espanya i a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana a qui se li exigirà que en la definició d'agricultor genuí no s'excloga este col·lectiu d'agricultors que amb el seu esforç dignifiquen el treball en uns moments en què els valors predominants són purament mercantilistes. Per tant, la definició d'agricultor genuí ha de tindre en compte un règim de xicotets productors per a garantir la seua funció mediambiental i de fixació de la població en l'àmbit rural de la Comunitat Valenciana.

Davant la competència deslleial de les importacions d'altres països, l'Ajuntament de Sagunt amb esta aprovació eleva una sèrie de demandes al Govern d'Espanya i a la Comissió Europea, així com als eurodiputats espanyols, com per exemple, reiterar l'establiment del tractament en fred a les importacions; tornar a demandar rigorositat en la inspecció en ports i en les entrades de tota mena de material vegetal i que siga realitzada per equips d'inspectors davall un protocol estricte de seguretat; prohibir l'entrada en territori europeu de productes tractats amb plaguicides i fungicides prohibits a la UE, així com la reciprocitat en matèria fitosanitària, el tancament de fronteres amb els països que no garantisquen una completa sanitat vegetal en les seues exportacions i, en detectar productes amb una plaga, tancament immediat a la importació amb este país i rebuig en frontera.

Altres demandes són les d'establir gravàmens per a les importacions d'aquells països que practiquen dúmping fiscal, social i contaminen el medi ambient, així com taxes en les importacions per les emissions de carboni i altres partícules contaminants que realitza el transport marítim, que contribuïxen a accelerar el canvi climàtic; sol·licitar la denúncia de la signatura dels tractats amb països que realitzen una competència directa amb l'agricultura espanyola i establir mecanismes de compensació amb els agricultors afectats pels actuals tractats o demanar la traçabilitat i l'etiquetatge de tots els productes importats. En este sentit, la moció demanda, també a la UE, canvis en la normativa de competència i en la cadena alimentària perquè es possibilite l'establiment de preus dignes a l'agricultor i prohibir la venda a pèrdues i les pràctiques abusives.

Sobre les assegurances agràries, la moció aprovada sol·licita al Ministeri que repose les aportacions i percentatges que realitzava per mitjà d'Enesa, i impulse l'estudi de les mesures necessàries d'Agroseguro per a mantindre la rendibilitat de l'agricultura real. També es demana a la Comissió de la UE i en el Govern d'Espanya que en la nova PAC es veja augmentat el seu pressupost, no disminuïsca per efecte del Brexit i altres polítiques, i s'establisquen fons per a gestionar les crisis de preus, i possibilitar retirades i emmagatzematges preventius i temporals, així com la continuïtat de les actuals ajudes i plans durant el període transitori i que s'establisquen per part del Ministeri i de la Conselleria plans d'ajudes per a la modernització de les explotacions agràries i les indústries agroalimentàries.

Se sol·licita, també, que s'establisquen ajudes continuades com a reconeixement d'allò que el sector agrari realitza en la preservació del medi ambient i el territori, així com pagaments pel seu paper d'embornal de carboni, per a això, s'insta també la Conselleria a realitzar els estudis i investigacions que mesuren estos factors, com poden ser els apuntats com a embornal de carboni per cada tipus de cultiu, l'aportació d'oxigen, el manteniment del paisatge, la humitat ambiental i el fre a la desertització, entre d’altres.

Sobre l'alçament del veto rus, la moció sol·licita a la UE i al Govern d'Espanya al fet que finalitze les divergències amb Rússia i s'òbriga este mercat a productes locals agraris una altra vegada. També es requerix al Ministeri i a la Conselleria perquè aporte més pressupost en la lluita contra plagues.

Finalment s'insta d'una banda el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i per una altra la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a dotar d'una línia d'ajudes i/o subvencions de cara a mitigar la ingent quantitat de diners invertida en l'adquisició de materials per a contindre l'expansió de la COVID-19.

Totes estes reivindicacions sorgixen després de l'informe del Sector Agrari Valencià de la Conselleria que llançava dades com que el sector representa aproximadament el 6,3% de la renda agrària d'Espanya i de les dades de DATACOMEX que demostraven que en 2019 la Comunitat Valenciana va ser la tercera autonomia en el rànquing d'exportació de productes agroalimentaris, la qual cosa es va traduir en un import global de 5.983 milions d'euros, dades que demostren la importància econòmica del sector i l'efecte arrossegador i multiplicador sobre altres activitats econòmiques i que malgrat això, és un sector en contínua crisi de rendibilitat de les produccions. La mala situació dels últims anys, segons la moció, s'ha accentuat amb les actuals conseqüències i les perspectives que imposen els tractats de Lliure Comerç entre la UE i tercers països que, segons precedents, impactaran negativament en les diverses produccions de la Comunitat Valenciana.

Altres factors que, segons la moció, dibuixen un panorama angoixant i tràgic per al sector agropecuari valencià és l'incessant augment dels costos de producció, la utilització de l'agricultura i la ramaderia valenciana com a moneda de canvi en els acords de la Unió Europea amb països tercers o la discriminació perpètua de la Política Agrícola Comuna (PAC) cap als cultius mediterranis, entre d’altres.

A més, el sector ha patit la disminució de la renda agrària. En 2019 va descendir un 4% amb relació a 2018, any en què amb 1.763 milions ja es va produir una reducció de 108 milions respecte a 2017. Una tendència que, al llarg del que portem de 2020, continua empitjorant. Al mateix temps, a la Comunitat Valenciana som líders en superfície agrària abandonada, també en la falta de relleu generacional i l'envelliment de la població agrària, liderem la pèrdua de superfície agrària de regadiu, i patim una endèmica falta d'inversions en infraestructures, fets que, tots junts, agreugen la situació quasi crítica de despoblació que patixen la pràctica totalitat de les comarques interiors en el nostre territori.

Altres aspectes que s'exposen com a motivadors d'esta moció són els acords comercials de la Unió Europea que perjudiquen el camp valencià o el Pla Estratègic Comú post 2020 que beneficia les grans produccions.

Pujar