L'Ajuntament de Sagunt i Cultura acorden la cessió del mosaic del Suplici de Dirce per a la seua exposició en el municipi
L'alcalde i la regidora de Patrimoni Cultural i Industrial traslladen a l'administració autonòmica la necessitat d'exhibir la peça, que data del segle II d. C.
L'Ajuntament de Sagunt disposarà del mosaic del Suplici de Dirce per a la seua exposició en el municipi de manera permanent. Així s'ha concretat en una reunió mantinguda, hui, entre l'alcalde, Darío Moreno; la regidora de Patrimoni Cultural i Industrial, Natalia Antonino; la Secretària Autonòmica de Cultura, Pilar Tébar; i la Directora General de Patrimoni Cultural, Marta Alonso.
El consistori, a petició de l'associació Centre Arqueològic de Sagunt, ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació la cessió del mosaic, que actualment es troba sota la custòdia del Museu Arqueològic de Sagunt, gestionat per la Generalitat Valenciana. “Vull agrair a la Secretària Autonòmica de Cultura i a la Directora General de Patrimoni Cultural la seua bona voluntat a l'hora d'abordar l'exhibició del mosaic”, ha declarat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui ha confirmat que, des de Conselleria, “s'ha mostrat total disposició per a dur a terme esta cessió”. “Ambdúes administracions estem alineades i coincidim que una peça com el mosaic del Suplici de Dirce, que data del segle II d. C., no pot estar emmagatzemada, sinó que ha d'estar exposada perquè ciutadania i visitants gaudisquen d'ella”, ha explicat Moreno.
D'esta manera, l'Ajuntament de Sagunt recuperarà una de les grans obres de la musivària romana, que va ser localitzada l'any 1956, durant els treballs de construcció de l'edifici de la Societat Musical Lira Saguntina, en la plaça Cronista Chabret. Segons el primer edil, el primer pas per a concretar la cessió i la seua posterior exposició és “trobar una ubicació apropiada, que garantisca la seua seguretat i adequada conservació, cosa que tractarem amb les associacions i els partits polítics”.
En este sentit, des de l'Ajuntament, es plantejaran diverses opcions d'on podria exposar-se l'obra, de manera que no es veja afectada ni per les inclemències meteorològiques ni per possibles actes vandàlics. “Després, el personal tècnic de la Conselleria estudiarà la proposta, per a procedir a la cessió i posterior exposició de la peça”, ha detallat l'alcalde.
Avanços en la Nau de Tallers
Igualment, la trobada amb Tébar i Alonso ha servit per a sol·licitar informació sobre la intervenció en la coberta de la Nau de Tallers. Des de l'Ajuntament de Sagunt, s'ha demanat posar a punt “amb la màxima agilitat” un indret “emblemàtic per a la ciutat i amb grans possibilitats com a espai polivalent”. “La informació que ens traslladen és que l'obra seguix avant, encara que és cert que els treballs de reconstrucció de les zones afectades per la DANA han alentit el procés, ja que l'empresa constructora es troba ara bolcada en estes tasques”, ha comentat Moreno. La previsió de la Conselleria és que la intervenció estiga finalitzada a l'abril de 2025, moment a partir del qual es podrà començar a plantejar una “segona actuació a curt termini que dote la Nau d'uns mínims per a poder començar a acollir activitats”.
Inversions al Castell de Sagunt i al Teatre Romà
Finalment, des del consistori s'ha traslladat la “necessitat urgent de continuar executant inversions en dos joies del patrimoni històric, com són el Castell de Sagunt i el Teatre Romà”. Així, l'Ajuntament ha demandat la creació d'una taula entre administracions i ha sol·licitat sumar esforços per a, juntament amb el Ministeri de Cultura, dur a terme les obres que garantisquen l'adequada conservació, protecció i posada en valor dels monuments.