El Ple de l'Ajuntament de Sagunt es compromet a combatre la plaga del cotonet en les pròximes campanyes agrícoles
La moció aprovada per unanimitat demana la revisió i actualització del pla d'acció, així com ajudes per a la prevenció i lluita contra esta plaga
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha acordat combatre la plaga del Delottococcus aberiae, conegut comunament com el Cotonet de Sud-àfrica. La moció, que va ser presentada i defensada pel regidor portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Salvador Montesinos, va tirar avant amb la votació unànime de tots els partits. L'acord es va aprovar amb esmenes d'addició dels grups Compromís i PP.
Segons el text aprovat, davant la dispersió d'este insecte sense control, estés per la Comunitat Valenciana, on té presència i ha causat danys en 80 municipis, el Ple demana en primer lloc que s'inste el Consell de la Generalitat, així com al Govern de l'Estat Espanyol i al Ministeri d'Agricultura, a revisar i actualitzar de manera urgent el pla d'acció contra el cotonet, tenint en compte la col·laboració dels principals actors del sector així com dels governs autonòmics.
Així mateix, el Ple insta que s'augmente la dotació econòmica destinada la prevenció i lluita contra les plagues agrícoles donada la situació excepcional, a més de sol·licitar ajudes indemnitzatòries per als agricultors els cítrics dels quals s'hagen vist afectats i no es puguen comercialitzar.
En esta mateixa línia, la Corporació Municipal demana que s'establisca un Pla de Formació específic sobre el cotonet dirigit als agricultors, a més d'estudiar quines mesures es poden dur a terme per a evitar la dispersió de la plaga, i també crear un sistema de detecció precoç per a realitzar un control amb antelació. D'altra banda, s'insta a estudiar la possibilitat de destinar una partida compensatòria als citricultors que s'hagen vist afectats per la plaga del cotonet durant la campanya 2021-2022, habilitant-se una partida en els pressupostos de la GVA del pròxim any, amb l'objectiu de compensar als agricultors afectats, amb almenys amb el 50% de les pèrdues ocasionades per la plaga.
L'esmena d'addició principal va ser per a incloure un apartat que contemple el reforç del control a les fronteres, no permetent l'entrada de cítrics amb plagues ni restes de productes actius prohibits a la Unió Europea, i es creen línies d'ajudes del Fons Europeu d'Emergència per a pal·liar els danys ocasionats per la ineficàcia dels controls sanitaris a les fronteres i per a la creació d'una línia d'ajudes davant la falta d'alternatives per a combatre esta plaga
En segon lloc, la moció també recull que d'esta mesura, es done compte a les Corts en un termini de 3 mesos, i que els acords es traslladen a les Corts, al Govern d'Espanya i al Ministeri d'Agricultura.
Segons recull l'exposició de motius, les diferents associacions agràries exposen la ineficàcia del pla d'acció del Ministeri d'Agricultura i de la Conselleria d'Agricultura, i reclamen que es destine una partida d'ajudes indemnitzatòries per a aquells agricultors els cítrics dels quals s'hagen vist afectats i no els hagen poguts comercialitzar, així com una dotació econòmica destinada per a la prevenció i lluita de les plagues. També coincidixen que per a combatre el cotonet ha d'haver-hi una implicació per part de tots els agents, partint de les administracions autonòmiques i el Ministeri elaborant plans d'actuació efectius i, simultàniament, amb un major control per part de la Unió Europea en les principals vies d'entrada de cítrics importats des de tercers països.