El Ple de l'Ajuntament de Sagunt aprova el seu rebuig a la Proposició de Llei de Concòrdia de la Comunitat Valenciana
L'acord sol·licita que es continue aplicant la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana
El Ple de la Corporació Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat un acord pel qual rebutja la Proposició de Llei de Concòrdia de la Comunitat Valenciana anunciada pel govern valencià. A més, sol·licita que es continue aplicant i desenvolupant la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb les Associacions de víctimes i per la memòria valencianes. Segons s'explica, la Llei 14/2017, de 10 de novembre, va posar a la Comunitat Valenciana a l'«avantguarda» de les polítiques públiques per «la justícia i reparació de les víctimes».
Així mateix, els acords aprovats també inclouen el suport a les mobilitzacions de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i de la resta d'entitats, per la veritat, la justícia i la reparació per a totes les víctimes del franquisme. I, finalment, dona trasllat de l'acord als grups parlamentaris de Les Corts Valencianes.
La proposició va ser presentada pel regidor d'EU-Podem, Roberto Rovira, i va tirar avant amb els vots a favor de PSOE, Compromís i EU-Podem, l'abstenció d'IP i els vots en contra de PP i Vox.
El rebuig a la Proposició de Llei de Concòrdia de la Comunitat Valenciana ve motivat, segons la proposició aprovada, per posar en perill «tot l'avanç que han suposat els huit anys de polítiques de memòria», entre els quals destaquen: el Banc d'Identificació genètica, el catàleg de vestigis franquistes, la protecció dels llocs de la memòria, els memorials, l'Institut de la Memòria Democràtica, el cens de víctimes i la dignificació de les fosses comunes.
D'igual mode, la moció aprovada considera que la proposta de llei autonòmica és un text «escarit» que advoca pel «negacionisme» i que és «absolutament contrària als drets de les víctimes de violència per crims de Lesa Humanitat». Finalment, titllen a la llei de «despropòsit» a nivell històric: «Una mescla que manca de sentit, però que té un clar objectiu ideològic de diluir-lo tot».