L'Ajuntament de Sagunt aprova una moció contra la tracta i la prostitució
La proposta, presentada per EU, té l'objectiu de garantir els drets de les dones en situació de risc, així com de les víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual
El Ple de la Corporació Municipal ha aprovat en la seua última sessió ordinària una moció contra la tracta i la prostitució amb la finalitat de garantir els drets de dones en situació de risc i de les víctimes de tracta amb finalitats d'explotació sexual. La proposta, presentada pel grup Esquerra Unida, s'ha aprovat amb els vots a favor de PSOE, Compromís, EU, IP i PP i l'abstenció de Ciutdadanos i Vox.
En este sentit, l'Ajuntament de Sagunt, com a institució adherida a la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta, instarà tots els municipis que s'unisquen a la citada Xarxa perquè, segons recull la moció, no hi haja cap municipi còmplice d'esta esclavitud.
En segon lloc, el Ple ha acordat, a conseqüència d'una esmena presentada pel grup socialista i acceptada per EU, reforçar les mesures de prevenció i sensibilització en l'àmbit local per a desincentivar el consum de prostitució, especialment dirigides a hòmens i, de manera específica, a hòmens jóvens. També s'adoptaran les mesures necessàries per a evitar la publicitat de servicis de prostitució en el municipi de Sagunt.
D'altra banda, la moció insta el Govern d'Espanya perquè s'elabore una llei contra la tracta des d'una perspectiva abolicionista, que incloga a totes les dones en situació de prostitució i que prenga de referència legislacions com la sueca, que han acabat amb la tracta per a explotació sexual, al contrari del que ha passat a Holanda o Alemanya, països on s'ha regulat com un “treball”, on no sols ha augmentat la tracta per a explotació sexual de dones sinó també la prostitució infantil.
Així mateix, el Ple ha aprovat instar el Govern autonòmic perquè adopte mesures de lluita contra la tracta i la prostitució com, per exemple, garantir el tancament dels prostíbuls d'acord amb els pactes amb el Ministeri de Sanitat en matèria de locals de l'anomenat "oci nocturn”. Una altra de les mesures fa referència a garantir el primer recurs residencial per a dones en situació de prostitució en locals de companyia acompanyant-lo amb atenció psicològica, orientació laboral i formativa. També sol·liciten que es procure formació específica per a les professionals dels centres de la dona amb la finalitat que puguen donar atenció i derivació a les cases d'acolliment quan siga necessari, així com habilitar els centres d'equips d'atenció itinerants perquè eixa atenció arribe a les dones que d'una altra manera no poden accedir als recursos. L'última de les mesures proposades fa referència a l'establiment de Programes de Capacitació Laboral i Coordinació amb les entitats que treballen directament contra situacions de prostitució.
El Ple donarà trasllat de la present moció a la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta, a la FEMP i a la FVMP, al Govern Valencià i al Govern d'Espanya.