elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament restaurarà la zona del delta del riu Palància per a convertir-la en un parc públic

L'Ajuntament restaurarà la zona del delta del riu Palància per a convertir-la en un parc públic

    L'Ajuntament de Sagunt gestionarà una àmplia zona del delta del riu Palància, àmbit territorial d'uns 130.000 m2 de superfície, per a la seua explotació com a parc públic, manteniment i conservació, com s'ha acordat en el Ple Ordinari d'este dimarts, a proposta de la delegació d'Urbanisme. Este tràmit correspon al lliurament per part del Ministeri al Consistori de les obres definides en el projecte ja executat fa anys d'adequació de la desembocadura del riu Palància per a la seua transició ecològica.

    Així mateix, s'ha designat com a representants municipals per a la subscripció de l'acta de les obres a Pablo Abelleira, regidor d'Urbanisme i Sostenibilitat i el Cap de la Secció d'Urbanisme. "És un mitjà idoni per al desenvolupament de les competències municipals pròpies d'un parc públic que va encaminat a l'ús públic comú d'una zona verda o per a lliure gaudi de la ciutadania, seguint els principis generals d'integració paisatgística, no degradació de l'ecosistema i accessibilitat per a tots els visitants", ha explicat l'edil.

    L'àmbit territorial està quantificat en 129.646 m2 de superfície. I caldria afegir-li camins i sengles executats amb l'objectiu de millorar l'entorn. Aquesta superfície: "No és domini públic hidràulic ni forestal de muntanya de ribera", segons ha indicat Abelleira. No obstant açò, ha afegit que una xicoteta part sí està inclosa en el domini públic marítim terrestre.

    En l'acord aconseguit amb la Confederació està el crear una Comissió Tècnica per a planificar el desenvolupament ecològic paisatgístic i soci-econòmic de l'àrea del delta i la seua interconnexió municipal i supramunicipal. Concretament també es contemplen accions per a solucionar les manques i problemàtiques que existeixen com són les ocupacions temporals dels terrenys expropiats, quantificades en 2.207 m2. Brosses i elements estranys que es retiraran a abocador autoritzat, alteracions topogràfiques amb sostracció d'àrids sense justificació tècnica i elements arbustivos o arboris secs, malalts i uns altres de caràcter no autòctones que es netejaran. Així com un gual provisional que haurà de ser legalitzat.

    L'acord municipal va comptar amb l'aprovació de l'equip de govern (Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre i PSPV-PSOE) i de l'oposició (Iniciativa Porteña, Ciudadanos, Grupo de no adscritos), amb l'abstenció del PP.

    L'adequació del riu Palància és un projecte que es va executar a partir del 2007 per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria d'Infraestructures i Transports. Les actuacions comprenien l'eliminació del jaç del riu dels abocaments de residus sòlids amb l'objecte de millorar la capacitat hidràulica i la restauració paisatgística de l'entorn orientada a restablir el seu estat d'origen. I incloïa la plantació d'un dels 32.000 arbres que poblaran el delta del Palància. L'objectiu fonamental era la recuperació del riu des d'un punt de vista ambiental, social, cultural i econòmic, donant una oportunitat única de crear una zona natural per a ús públic.

    A més, estes gestions van a possibilitar el projecte de Sendera Blava en el delta del riu Palància entre els passejos marítims de Sagunt i Canet d'en Berenguer, que suposarà regenerar l'àrea que serveix de connexió per als vianants i amb bicicleta entre Port de Sagunt i Canet d'en Berenguer.

    Pujar