L'Ajuntament ja ha procedit a la retirada de l'escut franquista del cementeri municipal
L'Ajuntament de Sagunt ha procedit a la retirada de l'escut franquista que coronava l'entrada a un panteó i cripta situat a l'interior del cementeri municipal de Sagunt. En ell, es podien observar alguns símbols pertanyents a la Dictadura com és el següent lema: «Una Gran Lliure», així com l'àguila de Sant Joan, que també va prendre la Falange.
Segons explica la regidora de Cementeris, María Giménez, es compleix així amb l'aplicació de la Llei de la "Memòria Històrica": Llei 52/2007, publicada en el BOE, el 27 de Desembre de 2007. Així mateix, la retirada del caràcter franquista i anticonstitucional de l'escut suposa complir amb la proposició del Grup Municipal del PSOE, que es va aprovar en el Ple de la Corporació Municipal el passat 29 de setembre de 2015.
Per la seua banda, la regidora de cementeris, María Giménez, ha explicat que "era necessari aplicar la Llei efectuant aquestes accions en el cementeri, quaranta-un anys després de la mort del dictador, eliminant tals símbols del nostre municipi, però sense oblidar els horrors d'aquells anys repressors i dictatorials, ja que el record ha de seguir instruint-nos en el nostre present i en el nostre futur".
D'altra banda, el passat 5 de maig de 2016 també es va procedir a canviar la làpida en els nínxols de la qual es troben les restes de 27 víctimes de la dictadura franquista naturals de Sagunt, El Puig i Puçol, i que jeien des de 1970 en una escarida làpida en el cementeri de Sagunt. Giménez ha expressat que "el canvi de làpida per una nova, va suposar que es posara en valor el record i els noms i cognoms dels afusellats el 5 de Maig de 1939 i rendir-los al seu torn un record digne i just, tant a ells, com a les seues famílies".
Es compleix així amb el ja aprovat en el passat Ple de la Corporació Municipal del 29 de Març de 2016, en el qual la majoria de Grups Municipals va votar a favor de la "Declaració de Sagunt com a ciutat per la Memòria Històrica".