elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament instarà la Generalitat perquè detinga i prohibisca mitjançant decret i de forma definitiva la coincineració de residus de tota mena

L'Ajuntament instarà la Generalitat perquè detinga i prohibisca mitjançant decret i de forma definitiva la coincineració de residus de tota mena

    El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat este dimarts, 26 de febrer, la proposta del Grup Municipal Esquerra Unida País Valencià perquè es descarte la incineració de residus del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i reduir la contaminació atmosfèrica. La moció, exposada pel regidor d'Esquerra Unida, Guillermo Sampedro, va obtindre el vot favorable de l'Equip de Govern i del grup de no adscrits i l'abstenció de l'oposició.

    L'acord plenari recull que l'Ajuntament de Sagunt instarà, al costat dels diferents pobles afectats de la Comarca del Camp de Morvedre, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural perquè, a instàncies d'esta, es detinga i prohibisca mitjançant decret i de forma definitiva, la coincineració de residus de tota mena (fems, productes químics, farines càrnies...) i en general qualsevol producte susceptible de generar i per tant alliberar dioxines, furans i altres metalls pesats a l'aire que respiren els veïns i veïnes de la Comarca del Camp de Morvedre i de la resta del País Valencià.

    A més, a través de la moció l'Ajuntament de Sagunt manifesta el seu suport a les al·legacions presentades per les Associacions Ecologistes contra el nou PIRCV i insta el Govern Valencià a modificar-lo conforme sol·liciten.

    Sol·licita, així mateix, a través de la delegació de Medi Ambient i la Conselleria, que s'impulsen mesuraments independents de l'aire, al marge d'aquells que s'efectuen dins de la planta de fabricació de ciment de Lafarge-Holcim i als quals només dita empresa té control i accés. L'objectiu serà mesurar regular i fidelment les dades d'emissions i determinar de forma fefaent l'impacte ambiental real que té la contínua emissió de les substàncies reflectides en l'Informe del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants (PRTR).

    En l'exposició de motius de la moció s'explicava que la incineració de residus és una important font d'emissió de substàncies perjudicials per a la salut i el medi ambient, però la incineració de residus en plantes que no estan dissenyades inicialment per a això, agreuja el problema, ja que no tenen la mateixa eficàcia, i la combustió és més imperfecta.

    Esta pràctica augmenta el risc d'alliberar a l'atmosfera dioxines i furans, els compostos químics tòxics i cancerígens més perillosos. Els metalls no són destruïts per la incineració i poden vaporitzar-se com és el cas del mercuri. La combustió de substàncies sulfurades i nitrogenades produïx òxids de sofre i de nitrogen. Per això, l'OMS (Organització Mundial de la Salúd) i les organitzacions de metges de tot el món alerten dels perills que implica la incineració de residus, a causa de la toxicitat d'estos productes químics.

    La incineració és la principal font de dioxines i furans, els tòxics químics més perillosos coneguts, la seua complexitat fa impossible el seu control real; hi ha estudis que evidencien l'augment de dioxines, furans i metalls pesats després de començar a coincinerar residus.

    "Només a la nostra ciutat i segons les dades del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants, la Cimentera Lafarge-Holcim va emetre a l'atmosfera l'any 2017, entre altres substàncies, més de 1.500 tones d'òxids de nitrogen (NOx), 1,75kg de cadmi, 3,15kg de crom, 0,82kg de coure, 21,4kg de mercuri, 3kg de niquel, 4,39kg de plom, 84,42kg de zinc, 20,6 mg de dioxines i furans", s'explica en el text de la moció.

    Segons les dades de la Memòria anual de l'Empresa, en 2017 s'han utilitzat com a combustible (incinerat) més de 30.000 tones de "Residus No Perillosos" (RNP) entre els quals trobem prop de 7.000 tones de farines càrnies, 15.000 tones de pneumàtics fora d'ús (NFU) i 9.000 tones de combustibles derivats de residus d'origen industrial. A més d'això, s'han utilitzat com a combustible (incinerat) en 2017 més de 16.000 tones de Residus Perillosos tals com: olis minerals no clorats de motor, altres dissolvents i mescles de dissolvents, residus combustibles líquids que contenen substàncies perilloses, terra i pedres que contenen substàncies perilloses.

    Cap empresa cimentera que haja realitzat el canvi de combustibles convencionals per residus ha demostrat una reducció real en els nivells de contaminació. Al contrari, s'han incrementat els riscos i la incertesa, sobretot per als treballadors i les poblacions pròximes, segons recull el text de l'acord.

    L'elaboració del nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) valguda l'actual incineració de residus que es duu a terme en les 3 fàbriques de ciment de Cemex i Lafarge-Holcim (Sagunt, Bunyol i Alacant) i que ronda les 200.000 tones a l'any, una de les més altes de l'Estat Espanyol.

    Les Associacions Ecologistes ja han presentat al·legacions al projecte perquè la Generalitat rectifique el projecte que "encoratja i promou" la incineració de residus, així com la instal·lació d'una incineradora en cadascuna de les actuals 10 plantes de tractament mecànic biològic (TMB), i en les futures que s'instal·len que cremarien una part dels rebutjos. El PIRCV també proposa en el seu document informatiu la construcció d'una macro planta d'àmbit suprazonal.

    L'escrit informa que l'Ajuntament de Sagunt ha manifestat en reiterades ocasions el seu posicionament contra la incineració de residus. "Per tant, davant la nova redacció del PIRCV és necessari que tornem a reafirmar el nostre rebuig a esta pràctica que a més es realitza a escassos metres del nucli urbà de la nostra ciutat i que és responsabilitat del Govern Valencià que permet que estes pràctiques siguen legals".

    Pujar