elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les jornades ‘Connecta amb la ciència’ de l'UJI conclouen la seua 9a edició amb una alta participació d'estudiants de l'ESO

Les jornades ‘Connecta amb la ciència’ de l'UJI conclouen la seua 9a edició amb una alta participació d'estudiants de l'ESO
  • Al voltant de 500 alumnes dels instituts de la localitat han passat pel Casal Jove durant estes dos setmanes per a endinsar-se en el món de la ciència i conéixer els diferents graus cientificotècnics que oferix la Universitat Jaume I de Castelló

MÉS FOTOS
Les jornades ‘Connecta amb la ciència’ de l'UJI conclouen la seua 9a edició amb una alta participació d'estudiants de l'ESO - (foto 2)

El Casal Jove ha acollit este matí la clausura de la 9a edició de les jornades ‘Connecta amb la ciència’ organitzades per la Universitat Jaume I de Castelló en col·laboració amb la regidoria d'Educació i amb la coordinació de la regidoria de la Universitat Popular de l'Ajuntament de Sagunt. Unes jornades que han estat marcades per la gran participació d'estudiants de diferents instituts del municipi. L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, i el coordinador tècnic de les jornades i impulsor del projecte de ‘Cultura Científica i Ciència Ciutadana’ de l'UJI, Lluís Martínez, han sigut els encarregats de clausurar les jornades.

Durant estes dos setmanes, aproximadament mig miler d'alumnes de quart de l'ESO dels diferents instituts de la localitat han conegut diferents aspectes dels graus científics de la Universitat Jaume I a través de tallers pràctics, xarrades i mostres. L'objectiu ha sigut orientar els jóvens de cara al seu futur acadèmic. A més, moltes de les activitats s'han centrat en acostar l'alumnat a la realitat del mercat laboral en l'àmbit científic, tractant de fer-los reflexionar sobre el paper de la dona en la ciència i la possibilitat de que compte amb una participació equitativa de tots dos sexes.

El coordinador tècnic de les jornades i impulsor del projecte de ‘Cultura Científica i Ciència Ciutadana’ de l'UJI, Lluís Martínez ha manifestat que l'objectiu de les jornades és difondre la ciència a través de la participació de l’alumnat, «ja que sense vosaltres estes accions no serien possibles. Esperem que hàgeu pogut disfrutar i que isqueu d'ací amb experiència en temes científics, que sentiu que l'UJI està a prop vostre per a assessorar-vos». Martínez mostrat també el seu agraïment especial a l'Ajuntament de Sagunt «pel seu suport cap a totes les activitats de divulgació de la ciència».

Per part seua, el regidor d'Educació ha assegurat que han sigut més de 500 persones les que han passat durant estes dos setmanes pel Casal Jove amb l'objectiu de poder conéixer de prop, en un entorn d'aprenentatge, diferents àrees de l'àmbit cientificotècnic, «de manera que us puga ajudar a vosaltres, que esteu en edat de triar quin serà el vostre futur, el camí cap al qual voleu tirar, ja que dins de molt poc sereu vosaltres els qui tirareu avant la nostra societat». José Manuel Tarazona ha expressat que des de l'Ajuntament estan molt contents per l'alta participació en els tallers que «des del primer dia que es van inaugurar han estat orientats a eliminar qualsevol discriminació que puga haver-hi en l'àmbit científic, ja que vosaltres, les xiques, també estudieu estes carreres encara que continua havent-hi un balanç que s'inclina més cap als homes. Considere que ixe sostre de cristall s'ha de trencar perquè esteu igual o més capacitades per estudiar ciència al mateix nivell, i estos tallers estan orientats també a prendre consciència d'això».

Estes jornades, que van consolidant any rere any, es realitzen en les diferents seus del programa ‘Campus Obert’ de l'UJI, entre les quals es troba el Casal Jove del Port de Sagunt, i conjuminen diferents aspectes de la ciència com és la mecànica, la química, l'electrònica, l'enginyeria, etc.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat la importància d'estes jornades ja que els jóvens «tenen una decisió que prendre i crec que és oportú crear activitats com estes que els donen l'opció de conéixer de què va, si els interessa i els agrada o no. És molt important per a l'Ajuntament oferir tota la informació possible perquè puguen prendre la millor de les decisions de cara al seu futur, en este cas orientat a la ciència, i vinculat més concretament amb el món de la dona que en este sentit està bastant endarrerit i hi ha una bretxa de gènere bastant evident». Per a l'alcalde «hi ha moltes dones que no fan el pas de dedicar-se al món de la ciència i és que sembla que des de la societat se'ns diu que estes no són professions per a dones, una cosa que no és cert perquè a la vista està la quantitat de dones que s'han convertit en grans referents i han anat superant obstacles».

Finalment, Moreno ha animat a totes les dones «a que formeu part d'este món que és la ciència i dir-vos que us necessitem, perquè cada vegada veiem més que les dones esteu copant molts àmbits en tot tipus de carreres però no en esta. Serem una societat millor quan vosaltres participeu plenament en el món de la ciència».

Cal assenyalar que este acte de clausura de les jornades també ha servit per inaugurar l'exposició ‘Científiques invisibles’, una iniciativa que pretén contribuir a recuperar i reconéixer el treball de les dones científiques més destacades al llarg de tota la història i fins als nostres dies.

Pujar