elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Isaïes Minetto i Roger Pou guanyadors dels Premis Literaris ‘Ciutat de Sagunt’ 2019

Isaïes Minetto i Roger Pou guanyadors dels Premis Literaris ‘Ciutat de Sagunt’ 2019
  • El jurat del XXI Premi de Novel·la ha declarat desert este premi en l’edició d’enguany

Els escriptors Isaïes Minetto i Roger Pou s'han alçat amb els guardons dels Premis Literaris “Ciutat de Sagunt” 2019, en les modalitats de poesia i teatre en valencià, respectivament, en una edició en què el premi de narrativa s'ha declarat desert. L'acte de lliurament dels premis s'ha celebrat en el Centre Cultural Mario Monreal i ha comptat amb la presència dels guanyadors, així com de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora del Gabinet de Promoció del Valencià, Mª Josep Soriano; i d'altres membres de la Corporació Municipal.

A esta XXII edició, han concorregut 25 obres al XVI Certamen de Teatre «Pepe Alba», 27 al XXI Certamen de Narrativa i 47 XXII Certamen «Jaume Bru i Vidal» de poesia. Cadascun dels premiats, tant el de poesia com el de teatre, han rebut com a premi 3.000 euros i la publicació de les obres seleccionades.

La regidora del Gabinet de Promoció del Valencià, Mª Josep Soriano, ha destacat que la promoció i la normalització del valencià “requerix d'un treball constant, d'un recordatori permanent del seu ús en l'administració i d'un acostament a la ciutadania perquè puga aprendre'l, usar-lo i gaudir-ne i este certamen és un exemple del que fa l'administració per a aconseguir esta fi”.

D’altra banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha donat les gràcies a tots els participants “d'una cita ineludible amb la cultura i les arts com són aquests Premis Literaris”. “És tot un luxe poder comptar amb un certamen d’aquest calibre a la nostra ciutat, una trobada que incentiva la creació literària i la difusió de l'obra de creadors en valencià” ha manifestat Moreno, qui a més ha donat les gràcies al Gabinet de Promoció del Valencià “que amb el seu treball celebrem una diada festiva que reuneix escriptors, poetes i dramaturgs de més enllà de la nostra ciutat en uns premis de referència”.

XXII Premi de Poesia “Jaume Bru i Vidal”, per La pedra del temps

Pel que fa als premis, la guanyadora del XVI Certamen de Poesía «Jaume Bru i Vidal» ha sigut l'obra La pedra del temps, d’Isaïes Minetto, un text d'un sol poema de més de mil tres-cents versos alexandrins amb estructura circular que acaba amb la mateixa paraula amb què havia començat.

El protagonista, «el caminant», l’autor i lector –que tot és u– es disposa a abandonar l’estança on viu i abans fa una darrera ullada de comiat als objectes i l’espai que l’han circumscrit. El viatge d’eixida no serà, però, enfora sinó a l’instant precís abans de caure en la pregonesa del son. Com Alícia al País de les Meravelles en entrar en el cau del conill, el «Jo» s’enfonsa per les galeries del somieig i els records se li agombolen en la memòria; ¿és ell, però, qui guia el somni o «l’Altre», el cervell neguitós?

Com en una cascada d’imatges i sons, el caminant-lector s’endinsa endut pel seu propi inconscient en una superposició de veus i flaixos de llum on es veurà ara movent-se, ara quiet «com les imatges del cinema dels anys vint amb els rostres enfarinats», inexpressiu, gesticulant o parlant llengües inconcebibles en hores de la vigília i que ara es fan, de sobte, reflex astorador del seu –i nostre– ésser més inconegut....

L'autor és llicenciat en Filologia Hispànica i actualment és secretari en una escola d’adults de la ciutat de València. Ha compaginat la docència amb la traducció de l’àrab al català i té onze títols publicats (la majoria del premi Nobel Naguib Mahfuz). Ha col·laborat en publicacions diverses en la revista local La Lloca d’Antella i en Llir entre Cards de la Universitat de València. També té articles publicats per l’Abadia de Montserrat i en la miscel·lània sobre els Borja del Museu de l’Almodí de Xàtiva. De la seua obra publicada destaquen els poemaris Llibre de les esferes, L’altre, La voluntat del no-res, etc. i té dos assajos inèdits sobre el valor de la literatura El dau dins l’espill i un altre sobre islamologia: La confusió de l’alfaquí Joan Andreu.

XVI Premi de Teatre “Pepe Alba”, per Retòrica de la incertesa

En esta edició, el Premi de Teatre ha recaigut en Roger Pou per la seua obra Retòrica de la incertesa, que narra des d'una xicoteta i austera habitació de l'Hostal França les últimes hores de Walter Benjamin. Com ha arribat fins a ací, fins al poblet fronterer de Portbou? Quina incertesa vital el conduirà a prendre la fatal decisió? La vida és molt complexa. L’existència, a voltes absurda, podria simplificar-se en seixanta-quatre caselles i un seguit de moviments. Les converses al voltant d’un tauler d’escacs entre Walter i un seguit de contrincants, sobre la vida, l’art, l’amor, la política, la humanitat condicionaran les decisions preses per Benjamin en el passat. La incertesa el perseguix en el seu exili constant, un exili que acabarà a Portbou.

Sobre l'autor, Roger Pou és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Treballa de professor de secundària i de batxillerat d’Arts Escèniques a l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar, on impartix les assignatures de Socials i Pràctica Teatral.

És director del Taller de Teatre d’Arenys de Mar des de 2005 i ha escrit més d’una vintena de títols per a joves i infants, alguns dels quals han obtingut premis, com ara El misteri del museu (2009) o Desgana (2017). A més, escriu guions per a recreacions històriques, teatralitzacions per a rutes culturals i exposicions itinerants, o dirigix lectures dramatitzades.

Pujar