Hisenda estudia la modificació de l'ordenança per a cobrar el cànon per l'ús d'instal·lacions elèctriques i gasístiques
L'Ajuntament de Sagunt està treballant per a procedir al cobrament del cànon a empreses privades per l'ocupació de terrenys municipals per a l'ús d'instal·lacions elèctriques d'alta i mitja tensió i de gas. Segons el regidor d'Hisenda, Pepe Gil, el seu departament està treballat per a quantificar el cost del sòl ocupat per estes instal·lacions.
Les tarifes de l'ordenança actual, que fins ara no s'estan cobrant, van de 12,94 euros a 164,51 en el cas d'instal·lacions d'energia elèctrica; de 7,31 a 3.655,80 euros en línies d'aigua, gas i hidrocarburs; de 10,97 a 21,93 euros en el cas d'instal·lacions de comunicacions; i entre 3,66 i 10,97 euros en el cas d'altres instal·lacions.
El regidor d'Hisenda, Pepe Gil, assegura que han eixit "unes sentències que diuen que els ajuntaments poden cobrar per eixe ús". El regidor afirma que en l'últim any s'ha valorat "fins i tot presentar un contenciós" perquè l'Ajuntament de Sagunt cobre "eixe cànon per l'ocupació que fan de l'espai aeri o del sòl", però estes sentències favorables faciliten que es faça.
"En relació a unes sentències que últimament hi han hagut que fan referencia a l'ocupació de terrenys municipals per instal·lacions elèctriques, línies de tensió, bàsicament, i de mitja tensió, a més de gas, etc, han eixit unes sentències que diuen que els ajuntaments poden cobrar per eixe ús. És cert que l'Ajuntament de Sagunt en l'última època, a l'últim any, havien valorat inclús presentar nosaltres un contenciós per a cobrar nosaltres eixe cànon per l'ocupació que fan de l'espai aeri o del sòl, però és cert que eixes sentències últimes que han eixit a l'últim més ens faciliten un poc la feina. Paral·lelament a eixe contenciós estàvem treballant en modificar l'ordenança per a poder, de forma efectiva, cobrar eixes taxes per ocupació", explica Gil.
Segons el regidor, "l'Ajuntament està per a fer una ordenança nova, que està treballant-se des del departament d'Hisenda, n'hi ha que quantificar en primer lloc el cost del sòl d'eixa ocupació. I eixa ocupació depén de que siga fixa, de que no puga ser utilitzada, imagine una torre elèctrica la qual no se pot fer ús ja del sòl o l'espai aeri que, bo, baix de l'espai aeri sí que es pot en certes restriccions utilitzar l'espai. I això dona un valor per metre quadrat que és el que realment podrem cobrar".
"L'ordenança actual marca uns 35 euros per metre lineal, que està ja més del 50% per damunt de lo que els ajuntaments que han guanyat les sentències han guanyat. Estem en eixa fase de treball, en aconseguir marcar el preu i modificar l'ordenança per a poder cobrar. Estem treballant també en intentar reclamar els anys anteriors en els quals estes companyies no han pagat res pel cànon. I ja des de fa uns quants dies, té la instrucció el departament de Gestió Tributària de recavar la informació de les xarxes que actualment estan per damunt del sòl de l'Ajuntament de Sagunt per a tindre quantificat exactament els metres que tindrien d'ocupació per a poder cobrar-los", senyala el regidor.