elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat Valenciana publica el decret que declara la muntanya de Romeu com a Paratge Natural Municipal

    Hui, divendres 29 de març, s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el decret que declara la muntanya de Romeu com a Paratge Natural Municipal després que la passada setmana el Ple del Consell fera pública la decisió de protegir este paratge.

    La Generalitat, amb esta declaració, va aprovar dotar de protecció a 275’88 hectàrees de la muntanya d'utilitat pública de Bonilles, coneguda com a muntanya de Romeu. El setembre de 2017, la Conselleria de Medi Ambient ja va mostrar el seu criteri de conformitat positiu després de rebre la sol·licitud per part de l'Ajuntament de Sagunt, aprovada en el ple extraordinari de març amb els vots a favor de l'Equip de Govern (Compromís, EU, ADN Morvedre i PSPV-PSOE).

    L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, assegura que, amb este decret, que ja va aprovar el Consell el passat dia 15, “estem tancant un procés, que ja va començar fa molts anys, de manera positiva. Crec que estem complint amb el nostre compromís polític i ideològic, perquè això era part del programa electoral però també de govern, i això és respectar la voluntat del poble, la voluntat majoritària expressada en el Ple de l'Ajuntament; això suposa preservar la massa boscosa més pròxima i de major valor de la ciutat i, per tant, també implica demostrar que estem per damunt de les pressions, dels interessos privats, i que nosaltres apostem per defensar allò que és d'interés general i que és un punt d'inflexió en la història d'esta ciutat”.

    “La política i les decisions sobiranes del poble estan per damunt d'altres interessos i d'altres circumstàncies que podem respectar, però de la mateixa manera demanem respecte per a la voluntat de tota una ciutat que s'ha manifestat en les urnes i que també s'ha expressat a través d'una votació en un Ple, igual que hi ha hagut altres decisions que els ciutadans poden compartir o no i que, evidentment, respectem en qualsevol cas”, continua Fernández.

    L'Ajuntament va sol·licitar la protecció de la muntanya per diversos motius, entre els quals es troba el seu alt valor ecològic, faunístic, així com paisatgístic i per l'alt interés del patrimoni cultural present en ella. La zona que s'ha protegit correspon a la delimitació reflectida en el projecte presentat inicialment pel Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, datat de juliol de 2006, és a dir a les zones municipals de Romeu i de Margues que s'inscriuen íntegrament dins del sòl no urbanitzable protegit i afecta l'àrea extractiva autoritzada en el PGOU de 1992. A més, l'ajuntament s'ha compromés a gestionar el futur espai natural protegit tal com indica la llei que regula els paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana.

    De fet, la seua administració i gestió correspon a l'Ajuntament de Sagunt, que elaborarà i aprovarà una ordenança de gestió del Paratge Natural Municipal Romeu, en la qual es recolliran les mesures i programes d'actuació necessaris per a la gestió del paratge natural municipal. A més, es crearà el Consell de Participació del Paratge Natural Municipal Romeu com a òrgan col·legiat consultiu, col·laborador i assessor en la gestió del Paratge Natural Municipal Romeu, així com a mecanisme de participació dels propietaris i interessos socials i econòmics, segons ha comunicat la Generalitat Valenciana.

    Paratge amb un gran valor natural i històric

    Quant a la vegetació existent a la muntanya de Romeu es poden trobar espècies com la coscolla, el llentiscle, l’aladernó, el ginebre, el margalló, el pi blanc o altres matolls com el romer, timó, aliaga, jara estepa i el bruc. També es troben algunes zones de cultius amb exemplars com la garrofera i l'olivera, o vegetació característica dels barrancs com és el baladre, l'esbarzer, la murta, les canyes, el fenoll i les lianes. La muntanya de Romeu és considerada com el pulmó verd de Sagunt. La muntanya de Romeu és considerada com el pulmó verd de Sagunt, la zona boscosa més pròxima als nuclis urbans de Sagunt i Port de Sagunt i alberga el bosc més extens i millor conservat del terme municipal.

    Entre la fauna d'este paratge natural es pot trobar fauna associada a zones forestals (rabosa, senglar, teixó i llebre, entre d’altres), com a ocells de bosc (esparver, carboner, autillo, etc.) o matolls; fauna associada a zones de penya, com les sargantanes o serps; fauna associada a zones de cultiu, com mussols, ratolins campestres o eriçons entre d’altres; fauna associada a l'hàbitat urbà i fauna cavernícola, com la ratapinyada. Destaquen, a més, mamífers com el gat muntés i la gineta.

    A més, dins de l'àmbit territorial del Paratge Natural Municipal es troben diversos jaciments arqueològics com el Barranc Roig, el Barranc del Pic dels Corbs, i les covatxes de la costa de la Casa de la Vídua, a més de diversos elements representatius del patrimoni etnològic del municipi com l'Aljub del Corretger, l'Aljub del Pic dels Corbs, el Corral de Barta, i construccions d'arquitectura rural de casetes de pedra en sec.

    Pujar