La Generalitat i l'Ajuntament informen als extreballadors de Bosal sobre les accions i ajudes que s'estan tramitant
Ahir a la vesprada va tenir lloc en el saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt una reunió d'autoritats locals i autonòmiques amb extreballadors de Bosal amb la intenció d'aclarir totes les modalitats d'ajudes, de les quals ja s'havia informat, així com de l'estat de gestió i tramitació de les accions pressupostades i disponibles per als treballadors afectats pel tancament d'aquesta factoria.
Segons ha detallat la delegada de Presidència, Teresa García, es tracta en primer lloc de les ajudes a la contractació de les línies que té habilitades el SERVEF per a col·lectius amb necessitats especials. Aquestes ajudes estan dirigides a majors de 45 anys, als aturats de llarga durada i als col·lectius vulnerables, entre els quals es troben els afectats pel tancament de Bosal. Aquestes ajudes, són ajudes a la contractació indefinida i s'allarguen per un any, amb la qual cosa es pretén reforçar l'ocupació de qualitat.
En segon lloc, es van explicar les ajudes a la formació, que són de dos tipus:
Tallers de formació i ocupacionals, on s'ha sol·licitat un d'específic per al col·lectiu de treballadors de BOSAL, mitjançant un conveni amb el Forem, i l'aprovació del qual és imminent. I tallers de formació a la carta per a les empreses que vulguen incorporar treballadors i precisen ajustar el perfil formatiu de la contractació.
D'altra banda, es va informar de les ajudes específiques tramitades per al col·lectiu de BOSAL, projecte FEAG, pendent d'aprovació a Brussel·les, un projecte que incorpora fins a 63 accions específiques per a les ajudes a la contractació i com a manera de gestionar els fons europeus destinats als afectats per la globalització. Aquestes accions van des d'ajudes a la formació dirigides a la contractació fins a ajudes de transport.
No obstant açò, es va advertir que fins ara Europa sobre la base d'aqueixos fons, només ha concedit ajudes a la formació i que s'està pendent de la seua aprovació a Brussel·les.
Per part de l'Ajuntament de Sagunt, van participar l'alcalde, Quico Fernández, la delegada de Presidència, Teresa García, i el delegat de Promoció Econòmica, José Vicente Muñoz.
Per part de la Generalitat Valenciana, van participar el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, la directora general del Servei d'Ocupació i Formació (SERVEF), Rocío Briones, que va exposar davant el col·lectiu de Bosal les subvencions existents en matèria de contractació ressaltant que ja es poden sol·licitar aquelles que tenen un caràcter genèric i les que afecten a col·lectius vulnerables, i la directora general de Formació del SERVEF, Eva Hernández.
Els responsables municipals van assegurar que des de l'Ajuntament de Sagunt s'està treballant per aconseguir fons destinats a subvencionar específicament la contractació del col·lectiu d'afectats pel tancament de Bosal. D'igual manera, s'està treballant en l'obtenció de fons pertanyents al FEAG i al Pla de Reindustrialització.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat que: “La idea és que partint de la base que no tenim una solució màgica ni una solució definitiva en el marc laboral en que l'estat espanyol juga, des de la Generalitat i des de l'Ajuntament estem cercant totes les alternatives possibles perquè els treballadors tinguen una oportunitat de reinserció en el mercat laboral, mitjançant la formació però també amb ajudes directes a la seua contractació, per açò s'està parlant de moltes empreses. Per açò s'ha fet des de Promoció Econòmica un bon treball d'entrevistes amb els treballadors perquè milloren la seua empleabilitat, és a dir, perquè la seua disponibilitat en el mercat laboral siga major, sense perdre de vista que també necessiten, perquè a molts se'ls estan acabant les ajudes, diners perquè en aquest període de temps arriben a trobar una solució”.
L'alcalde informa que han emplaçat als extreballadors de Bosal a una pròxima reunió “perquè la informació estiga molt més clara i actualitzada, però crec que ahir la presència dels responsables d'ocupació de la Generalitat demostra la implicació que el govern valencià i l'ajuntament tenen amb el tema de Bosal i en general amb el tema de l'ocupació. D'altra banda estem treballant a fons per a abordar la reindustrialització, perquè la prioritat en aquest govern és que arriben empreses i generen ocupació, aqueix és el nostre principal objectiu, que no solament es concreta en aquestes ajudes sinó en l'engegada de Parc Sagunt, la potenciació del port marítim i tots els plans d'ocupació que estem potenciant des del govern”.
Referent a la reunió mantinguda, José Vicente Muñoz va assenyalar que “aquest tipus de convocatòria és molt positiva perquè volem donar difusió i transparència a tots els treballs que des de l'Ajuntament de Sagunt realitzem per a millorar la situació dels extreballadors de Bosal”.
El Regidor de Promoció Econòmica va destacar que “el personal tècnic de Promoció Econòmica ja porta realitzats 175 itineraris d'inserció entre les persones de Bosal. Es tracta d'una orientació bàsica per a conéixer les seues necessitats, la seua formació i experiència per a així donar una resposta ajustada i efectiva a les seues possibilitats d'inserció laboral”.
Finalment, José Vicente Muñoz va expressar el seu desig "d'aconseguir la major protecció per a un col·lectiu amb el qual estem molt sensibilitzats i pel qual anem a seguir treballant”.
Com a conclusió de la reunió, es va acordar reprendre tots els contactes amb les empreses que el departament de Promoció Econòmica havia emprés i que estaven pendent de la publicació de les ajudes a la contractació i a realitzar una nova assemblea quan es conega l'abast del FEAG, per a determinar les accions formatives en funció de les necessitats dels possibles ocupadors i dels treballadors.
Teresa Garcia ha afirmat que: "La Conselleria i l'Ajuntament estan treballant conjuntament des de fa mesos per a donar resposta a les necessitats dels treballadors de BOSAL. Lamentem la lentitud en la tramitació de les ajudes que estan veient la llum des d'agost i que van a concentrar-se a final d'any, però han hagut de realitzar-se nombrosos informes jurídics per a tenir totes les garanties legals per a aplicar-les. Així mateix, se li ha traslladat a empreses que estan en procés d'expansió en la comarca, com Galmed, la necessitat de tenir en consideració als mateixos treballadors de BOSAL".
"Igualment, en relació a la coordinació present i futura d'aquestes accions, Promoció Econòmica intensificarà els contactes amb les empreses per a poder completar el procés de recol·locació del qual ja s'han beneficiat sobre 40 persones", ha finalitzat el delegat Jose Vicente Muñoz.